Mi történik a férfi agyában, amikor apa lesz? Megvizsgálták a kutatók
Kutatók szerint a férfi agyában tetten érhető változások zajlanak le, amikor gyermeke születik.

apa1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétségtelen, hogy apává válni óriási belső változást jelent egy férfi számára, ám ez nem csupán emocionálisan értendő, hanem fizikailag is: jelentős változások zajlanak le az agyban, mint azt kutatók vizsgálatok során kimutatták.

A Pilyoung Kim vezette kutatás, melyet a Denveri Egyetem és a Yale közösen végzett, 16 újdonsült apa agyi változásait követte nyomon. Az apák átlagéletkora 36 év volt, és heten közülük első gyermekesek voltak.

Mi történt az apák agyában?

Több ízben vizsgálták az apák agyát. Az első vizsgálatra a babák kettő-négy hetes kora között, a másodikra 12-16 hetes koruk között került sor. Korábbi vizsgálatok során megállapították, hogy az apák agyi idegsejtjei nagyobb aktivitást mutatnak, amikor ránéznek gyermekükre. Most strukturális változásokra derült fény.

Összevetve az első és a második agyi állapotot, a kutatók azt látták, hogy a szürkeállomány térfogata több olyan területen is növekedésnek indult, mint amely területeken az újdonsült anyáké is más vizsgálatok szerint. Így a jutalomérzetért felelős csíkolt testi részen, a hormonális kontrollért felelős hipotalamusz területén, az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában szerepet kapó amigdala, a szintén érzelmi folyamatokban részt vevő anterior cinguláris agykéreg, valamint a döntéshozatal és a memória, a laterális prefrontális kéreg területén. A változás minden bizonnyal az új szerep, az új feladatok, az intenzív érzelmi hatások okán megy végbe éppen ezeken az érintett agyterületeken.

Van, ami kisebb lesz

Az újdonsült apák agyában nemcsak térfogat-növekedést, de ezzel egy időben egyes területeken a szürkeállomány zsugorodását is megfigyelték a kutatók. Ezen területek a következők: a mediális-prefrontális kéreg, a posztcentrális barázda, a precuneus és az alsó parietális kéreg, melyek az agynak abban az úgynevezett alapállapotában aktívak, amikor semmilyen külső ingerre vagy nagy figyelmet igénylő feladatra nem koncentrálunk. Ez a kutatók szerint az apák babára fordított figyelme, a megnövekedő éberség miatt történik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zsugorodást mutatott a vizsgálatok során az agy orbitofrontális kérge, valamint a bal insula vagy sziget, mely területek az aggodalom érzésének felelősei az agyban. Ez a kutatók szerint összhangba állítható azzal, hogy kezdetben erősebbek lehetnek az apák félelmei, idővel azonban ezek valamelyest alábbhagynak, ahogy az apa beilleszkedik az új szerepbe, és rutint szerez a baba körüli feladatokban.

Ezt is szeretjük