Ilyen kockázatot jelent a terhességre a kismama túlsúlya - A szülész-nőgyógyászt kérdeztük
Arra is kitértünk, mit okozhat, ha a kismama túl sovány.

ultrahang
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a terhesség kilenc hónapja érzékeny időszak, az ember nem lehet eléggé figyelmes a különböző kockázati tényezők felmérésében. Természetesen nem jó túlzásba vinni az aggodalmaskodást, de jogos kérdésként merül fel, hogy a túlsúly, az elhízottság és a túlzott soványság miként befolyásolhatják a terhességet, és jelentenek-e bármilyen veszélyt. Erről kérdeztük dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt.

- Jelenthet bármit a terhesség lefolyásában, ha valaki nagyon vékony vagy túlsúlyos? Jobban odafigyelnek valamiért esetleg a terhesgondozáson?

- Mivel mind az elhízásnak, mind a kóros soványságnak több fokozata van, ebben a kérdésben is nehéz általánosítani. Vannak, akik egyszerűen alkatilag nagyon vékonyak, miközben minden szükséges tápanyagot bevisznek a szervezetükbe, az ő esetükben nem kell tartani semmitől. Ha valaki amiatt olyan sovány, mert éhezteti magát, a szükségesnél alacsonyabb kalóriát visz be, ez általában a szükséges aminosavak és zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok rovására is megy. Az ő esetükben hiánybetegségek alakulhatnak ki, és várandósság alatt ez a magzatot is érintheti. Megjegyezném, hogy normál testsúly mellett is kialakulhatnak hiánybetegségek, vagyis a táplálkozás minősége a mérvadó.

- Hajlamosít bármelyik, a soványság vagy a túlsúly szülés alatt kialakuló magas vérnyomásra vagy cukorbetegségre? 

- Túlsúlyos kismamáknál mind a preeclampsia, mind a terhességi cukorbetegség és még más egyéb várandósság alatti kórképek - például alvási apnoé - kockázata is megnő, esetükben ezekre komolyabb figyelmet kell fordítani a gondozás során.

Túlsúlyos kismamáknál magasabb a kockázata a koraszülésnek, a fejlődési rendellenességek közül a szívfejlődési rendellenességeknek és a velőcső-záródási rendellenességeknek. Alultápláltság esetén is magasabb a koraszülés kockázata, emellett az alacsony születési testsúly gyakorisága.

- Más a tápanyagszükséglet a terhesség alatt, ha fennáll egy ilyen alkati tényező?

- A magzatnak ugyanarra van szüksége akkor is, ha vékony, és, ha túlsúlyos kismama pocakjában van. Viszont túlsúly esetén egy szakszerűen beállított diéta nagyon fontos ahhoz, hogy a kilók száma ne gyarapodjon feleslegesen. Ismét kihangsúlyozom, hogy minőségi táplálkozásra van szükség. Fogyókúrának nincs helye a várandósság alatt, de persze, nem kell kettő helyett enni. Átlagosan 12 kg - 8-16 kg - testsúlygyarapodásra van szükség normál BMI esetén, de 29-es BMI felett már körülbelül 6 kg is elegendő. 20-as BMI alatt 12-18 kg hízás is szükséges.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Befolyásolhatja a szülés lefolyását ez a tényező?

- Teljesen szövődménymentes várandósság alatt egy szép, szövődménymentes szülés a cél akkor is, ha az átlagosnál vékonyabb vagy magasabb testsúlyú a kismama. Szövődmények esetén, akár anyai - például vajúdás alatt kezelhetetlenül magas vérnyomásértékek -, akár magzati - például a magzati szívfrekvencia kóros csökkenése - esetén természetesen lépni kell, ilyenkor sürgős császármetszésre is szükség lehet, de ezek testsúlytól függetlenül is előfordulhatnak. Az viszont tény, hogy túlsúly esetén magasabb mind a koraszülés, mind a császármetszés gyakorisága.

- Mit mutat, ha terhesség alatt változik drasztikusan az ember, azaz nagyon látványos fogyás vagy hízás történik?

- Drasztikus fogyás várandósság alatt nagyon ritka, ilyenkor inkább más betegségeket kell kizárni, beleértve a pszichés kórokokat is. A hirtelen testsúlygyarapodás leginkább ödémára utal, ilyenkor szintén a preeclampsiát kell először kizárni. Ha nem ennyire gyors a hízás, de azért szignifikáns, ennek a hátterében sokszor csak az intenzív étvágy és a fokozottabb hízási hajlam áll.

Ezt is szeretjük