Hogyan gyógyítható a szülés utáni inkontinencia?

A szakember elárulja

A betét nem megoldás, ismerd meg az alternatív és műtéti lehetőségeket.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megdöbbentő, de a teljes lakosság 20-30%-a szenved inkontinenciától. Az életminőséget és az emberi kapcsolatokat egyaránt megterhelő probléma nőknél nemritkán a terhesség során, illetve a szülés után jelentkezik.

A legújabb alternatív és műtéti megoldásokról prof. dr. Takács Pétert, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet újonnan megnyílt Inkontinencia Centrumának vezetőjét kérdeztük.

- Az inkontinencia kapcsán sokszor hallunk arról, hogy a betét a végleges megoldás. Valóban nincs más lehetősége az inkontinenciában szenvedőknek?

- Vannak sajnos olyan helyzetek, amikor valóban nincs más megoldás, például egy bizonyos életkor után az ember olyannyira mozgásképtelenné válhat, hogy fizikálisan alkalmatlan a mozgásra. A betét, vagy pelenka azonban mindig a legutolsó megoldás, én kudarcként élném meg, ha egy fiatalabb páciensnek ezt kellene felírnom.

- Milyen lehetőségei léteznek a vizelettartási zavarok gyógyításának?

- Ez nagyban függ az inkontinencia típusáról, ezért a kezelés megválasztása minden esetben a pontos kivizsgálással kezdődik. Ennek során kiderül, hogy a páciens pontosan milyen típusú inkontinenciában szenved, és így tudjuk kiválasztani a hatékony kezelési megoldást.

- Milyen típusokat lehet elkülöníteni?

- Megkülönböztethetünk stresszinkontinenciát, illetve késztetéses - urge - inkontinenciát, de előfordul úgynevezett kevert típus is. Stresszinkontinencia akkor fordul elő, ha megnövekedett hasi nyomás hatására elcsöppen a vizelet. Itt olyan egyszerű, hétköznapi dolgokra kell gondolni, mint például a sport, a nevetés, vagy akár a köhögés. Ennek hátterében az áll, hogy a húgycső alátámasztására szolgáló kötőszövet és izomzat meggyengül.

A másik típus a késztetéses inkontinencia, amelynek tünete, hogy az érintett egyfolytában úgy érzi, hogy ürítenie kell a vizeletét. Ez odáig fokozódhat, hogy akár éjszaka többször is fel kell kelnie, és esetleg így sem ér ki időben a mosdóba. Ennek hátterében a húgyhólyag beidegződésének ideiglenes, vagy végleges változása áll.

- Milyen megoldások léteznek a stressz, illetve a késztetéses inkontinencia gyógyítására?

- A legelső lépés természetesen a kivizsgálás, hiszen ha tünetek hátterében például egy krónikus gyulladás, húgyúti fertőzés áll, akkor egy a megfelelő antibiotikumos kezelés is segíthet. A stresszinkontinencia esetében sokszor az alternatív megoldásokat szoktam javasolni, hiszen például a kismedence izomzatának megerősítését szolgáló intim torna az inkontinencia súlyosságától függően 30-70%-ban segíthet. Fontos, hogy személyre szabott gyakorlatokból álljon, és hogy a gyógyulni vágyó legalább hat hónapon keresztül, naponta végezze, ehhez pedig nagy kitartás szükséges.

- Milyen műtéti megoldás jöhet szóba, ha nem segít a konzervatív terápia?

- Ha a pácienst nagyon zavarják a tünetek, és a konzervatív megoldás nem segít, akkor a szalagplasztikát szoktam javasolni, amely egy kíméletes műtéti eljárás az inkontinencia gyógyításában.

A szalagplasztika lényege, hogy a hüvelyen végzett apró metszésen keresztül egy fél cm szélességű és milliméternyi vastagságú speciális hálót ültetünk be a húgycső középső része alá, amely egy olyan permanens anyagból áll, mint amelyet a sérvműtétek során alkalmazunk.

- Mennyire kockázatos ez a beavatkozás?

Ez a beavatkozás 30-40 perc alatt, ambuláns körülmények között elvégezhető, a felépülés két héten belül bekövetkezik, ami pedig szintén lényeges szempont, hogy szerencsére nem jár komolyabb fájdalmakkal. A műtétek 90%-ban javulást lehet elérni, ez a leggyorsabb, legegyszerűbb és a leggyakrabban alkalmazott műtét. Azért is érdemes ezt választani, mert végleges megoldást jelenthet az inkontinencia gyógyításában. Természetesen fontos beszélni a kockázatokról is, az esetek 0,5%-ban előfordulhat, hogy a szervezet nem tolerálja az idegen anyagot, ilyenkor a háló eltávolításra kerül, és megoldást keresünk.

- Összességében mit javasol a magyar pácienseknek, ha ilyen problémával küzdenek?

- Mindenképpen azt javaslom, hogy keressenek egy inkontinencia kezelésében jártas szakembert, aki a nőgyógyászat mellett urológiai képzettséggel rendelkezik. Előbbi azért fontos, mert az inkontinencia elsősorban női betegségnek számít az anatómiai felépítés és az életesemények - például szülés - különbségei miatt.

- Professzor úr nemrégiben tért haza az Egyesült Államokból, ahol a floridai egyetemen az urológiai terülén végzett kiemelkedő szakmai tevékenységet. Milyen különbségeket lát az inkontinencia kezelésének módszereiben az USA-ban és Miamiban?

- Amerikában azt tapasztaltam, hogy páciensek sokkal tájékozottabbak a problémáikat tekintve, mernek kérdezni a kezelőorvostól, és én itthon is erre szeretném biztatni a pácienseket.

Semmiképpen sem lenne szabad 40-50 éves nőknek betétet használni a mindennapokban, hiszen ma már számos alternatív és műtéti megoldás is létezik az inkontinencia gyógyítására.

Ezt is szeretjük