Csepegő vizelet, kellemetlen szagok
Így kezeld a terhességi inkontinenciát
Elég egy tüsszentés ahhoz, hogy elveszítsd az uralmat hólyagod fölött?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vizelettartási probléma egyike a várandósság alatt jelentkező húsz leggyakoribb panasznak - egy, a közelmúltban készült felmérés szerint a terhes nők mintegy 40%-át érinti.

Mégis kevés szó esik erről a természetes, ám annál kínosabb jelenségről, mivel a kismamák nagy része szégyellnivalónak tartja, pedig a terhességi inkontinencia egyszerűen orvosolható. Tudd meg, miként nyerheted vissza az uralmat hólyagod fölött.

Mi okozza?

A terhesség során a szervezetben lejátszódó hormonális folyamatoknak köszönhetően a medencefenék szövetei és izmai megnyúlnak, emellett a húgyhólyagot záró izom is meggyengülhet. Mindez nagymértékben megnehezíti a vizelet megtartását, különösen akkor, ha nevetés, köhögés, tüsszentés vagy akár csak egy hirtelen mozdulat következtében nagyobb nyomás éri a hólyagot.

Az inkontinencia különösen kellemetlen lehet az első és utolsó trimeszterben. Előbbi esetben a méh tágulása és növekedése tovább fokozza a húgyhólyagra nehezedő nyomást. A várandósság utolsó hónapjaiban pedig megnő a szervezet vizeletkiválasztása, így még nagyobb teher hárul a hólyagra. Ráadásul ekkor már a baba, a magzatvíz és a méhlepény korántsem elhanyagolható súlya is ránehezedik erre a szervre.

Előfordulhat úgynevezett késztetéses inkontinencia is, amelynek a hátterében valamilyen betegség, például hólyaggyulladás áll. Ez esetben gyógyszeres kezelésre van szükség.

Így kezeld!

Első lépésben ki kell zárni, hogy a problémát betegség okozza, ezért győzd le magadban a szégyenérzetet, és fordulj szakemberhez. Ha a vizsgálatok szerint nem késztetéses inkontinenciáról van szó, már csak elhatározás kérdése, hogy felülkerekedhess a problémán.

Sokat, de apránként igyál!

Sokan kevesebbet isznak, mondván, hogy így nem lesz, ami szivárogjon vagy csöpögjön - ami még látszatmegoldásnak is rossz, hiszen a terhesség alatt különösen fontos a bőséges folyadékbevitel.

Napi két-két és fél liter vizet, frissen facsart gyümölcslét vagy stimuláló vegyületektől mentes teát feltétlenül juttass be a szervezetedbe. Ne igyál sokat egyszerre, mert így megint csak nagy nyomás kerül a hólyagra, inkább folyamatosan kortyolgass.

Ezt ne fogyaszd!

Tartózkodj viszont a koffeintartalmú teáktól, a kávétól, valamint a citrusfélékből készült vagy szénsavas italoktól, ezek ugyanis irritálják a hólyagot. Hasonló okból kerüld a fűszeres ételeket is.

Menj többször vécére!

A feltétlenül szükségesnél többször menj vécére, hogy a hólyagod ne teljen meg egészen. A vécén ülve ne hajolj előre, ebben a helyzetben ugyanis nem tud tökéletesen kiürülni a hólyag. Mindez azért is fontos, mert a pangó vizeletben lévő baktériumok különféle húgyúti fertőzéseket, például hólyaghurutot okozhatnak.

Kérj segítséget!
Ha vizelettartási problémáid vannak, ne szégyelj segítséget kérni! Látogass el erre a honlapra, és kérdezd a szakembert, akinek felteheted kínosnak vélt kérdéseidet!

Ügyelj a súlyodra!

Várandósság alatt természetesen nincs helye a fogyókúrának, ám érdemes ügyelned arra, hogy az ésszerűség határain belül minél kevesebb pluszkiló szaladjon fel rád, mivel a hólyagra nehezedő túlsúly fokozhatja a tüneteket.

Ez vár rád a szülőszobában

Sok leendő anyuka számára ijesztő lehet a szülőszoba, holott minden a baba és a mama biztonságát szolgálja. Videónkból alaposabban is megismerheted.

Ismerd meg a Kegel-tornát

Az Arnold Kegel amerikai szülész-nőgyógyász professzor által kidolgozott torna megerősíti a kinyúlt izmokat. Ízelítőül bemutatunk két különösen hatásos gyakorlatot.

Ülj kényelmesen, kissé széttárt térdekkel, majd szorítsd össze a végbél záróizmait, egyidejűleg pedig billentsd felfelé őket. Fontos, hogy eközben se a farizmok, se a lábizmoknak ne mozogjanak. Érezni fogod, ahogy a bőröd megfeszül, és kissé eltávolodik a végbéltől. Tartsd meg ezt a helyzetet öt másodpercig, majd lassan lazítsd el az izmokat. Ismételd meg a gyakorlatot ötször. Majd végezz ugyanennyi gyors összehúzást - ez esetben a lehető legrövidebb időn belül húzd össze, majd lazítsd el az izmokat.

Ezután képzeld el, hogy pisilsz, és eközben megpróbálod megállítani a vizeletedet. Végezz el ebből is öt lassú, majd öt gyors sorozatot.

A sorozatokat napjában legalább 25-ször ismételd meg, lehetőleg különböző napszakokban és testhelyzetekben. Nem kell külön időt szánnod rá, hiszen a Kegel-torna számos más tevékenység - olvasás, tévézés, netezés - mellett is minden további nélkül végezhető. A Kegel-tornáról bőséges irodalom áll rendelkezésre mind nyomtatott, mind elektronikus formában, így akár bővítheted is a repertoárodat.

Ezt is szeretjük