Ezért is alhat rosszul a baba: 6 étel, amit nem jó, ha este kap

A gyerekednek és neked is az a jó, ha nyugodtan tudtok aludni. Ehhez könnyű vacsorát egyetek.

A nem megfelelő mennyiségű alvás a kisbabát és az anyukát is kimeríti, mindketten nyűgösek lesznek, ami megnehezíti a mindennapokat. Ezért érdemes odafigyelni az összes olyan tényezőre, ami befolyásolhatja a baba alvási szokásait. Az esti rendszer kialakítása és betartása mellett arra is ügyelni kell, hogy ne maradjon éhes, de ne is egyen túl sokat a pici, és lehetőleg semmi olyat ne kapjon vacsorára, amitől fájhat a hasa.

De mitől is fájhat? A hozzátáplálás során a szakemberek ajánlásai szerint fokozatosan javasolt bevezetni az egyes új alapanyagokat, mindig hagyva időt a kicsinek, hogy megszokja azokat. Érdemes azt is megfigyelni, hogy a pici hogyan reagál az egyes ételekre, hiszen lehet, hogy bizonyos alapanyagok a vacsora részeként fogyasztva nyugtalan alvást eredményezhetnek. Lássuk, melyek lehetnek ezek!

Együnk jól egy teljesebb életért!

Útravaló gyermekünknek: a gyermekkori táplálkozás minősége és az ekkor kialakuló szokások jelentősen befolyásolják a későbbi egészségi állapotot. Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és alapozd meg gyermeked jövőjét!

Fűszernövények

A zöldfűszerek, mint a petrezselyem, a zellerlevél vagy a bazsalikom 7-8 hónapos kortól már adhatóak a piciknek, hogy változatosabb ízekhez szokjanak. Azonban semmiképp se fűszerezzük túl az ételeket, mert ez megterhelheti a babák emésztőrendszerét.
 

Káposzta

10-11 hónapos kortól már ehetnek káposztát, de ez a zöldség gyakran puffadást, hasfájást okozhat a piciknél. Ezt megelőzhetjük azzal, ha a káposzta elkészítésekor azt fedő nélkül főzzük, majd a főzővízet elöntjük. Így eltávozik nagy része azoknak az illóanyagoknak, amelyek a puffasztó hatás egy részét okozzák.
 

Teljes kiőrlésű gabona

A teljes kiőrlésű lisztekből készült pékáruk, cereáliák magas rosttartalmuk miatt számos kedvező hatással rendelkeznek, többek között serkentik a bélrendszeren keresztül a salakanyagok kiürítését és a bélmozgást. Viszont pont a rosttartalmuk nehezíti is az emészthetőségüket, ami a kisbaba gyomor-bélrendszerének megterhelő lehet. Egyéves kortól már ehetik őket a picik, de inkább reggelire, ebédre add ezeket, és fokozatosan vezesd be az étrendjükbe.

Vörös húsok

8 hónapos kortól adhatóak a babáknak a marha- és sertéshúst tartalmazó babaétkek, de vacsorára fogyasztva ezek még megterhelőek lehetnek a kicsi pocaknak, mivel zsírtartalmuk jelentősen magasabb a fehér húsokénál és rostozatuk is nagyobb feladat elé állítja az emésztőrendszert. Azonban ha sovány húsrészt választunk és eltávolítjuk elkészítés előtt a látható zsírt a húsról, valamint kíméletesen, puhára párolva, megfelelően felaprítva, vagy darálva adjuk a piciknek, máris sokkal könnyebben fogják emészteni.

Tehéntej

Egyéves kortól ugyan beépíthető a tehéntej a gyerekek étrendjébe, de vacsorára ivó folyadékként, tejes étel formájában adva nehezítheti a nyugodt alvást, ugyanis a tehéntejfehérje 70%-át a kazein nevű anyag alkotja, amit az emberi szervezet nehezen bont le, különösen kisgyermekkorban.

Gomba

Kétéves kortól ehetnek a kisgyerekek gombát, de érdemes tudni, hogy a különböző gombák még a felnőttek számára is igen nehezen emészthetők. Ha azt tapasztalod, hogy babád nyugtalanná, hasfájóssá válik a gomba fogyasztása után, akkor az ebből készült ételeket az esti órákban már kerüld.

A nagyobb gyerekek sokszor szívesebben fogyasztják a tésztát, mint bármilyen más köretet. Ez önmagában nem is volna baj, de a gyerekek hajlamosak olykor az egyoldalú táplálkozásra, így a szülő feladata, hogy minél több féle ételt megmutasson, megszerettessen gyermekével. Ha nálatok is ez a helyzet, akkor nézd meg, milyen alternatívákat vethetsz be a változatosság és a kiegyensúlyozottabb étrend érdekében!

Mit egyen a gyerek tészta helyett?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük