Így derítsd ki, miben tehetséges a gyereked

Ezekre a jelekre figyelj

A tehetségnek sok arca van, ám rejtve maradhat. Segítünk, hogy a te gyerekeddel ez ne történjen meg.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyik legmegkötőbb jellegű kifejezés, melyet arra használtak - és használnak sokszor ma is -, hogy néhány embert kiemeljenek a sokaságból, a tehetséges jelző. Minden egyes ember tehetséges a módján - a kérdés az, hogy felfedezik-e a tehetségét, illetve fejlesztik-e azt.

Howard Gardner, a Harvard professzora legalább hét, az emberi agyban lévő intelligenciaközpontról beszél. Ha megismered ezeket, jó eséllyel meg tudod állapítani, hogy mely területen a legkiemelkedőbb csemetéd.

Testi kinesztikus intelligencia

A testi kinesztikus intelligencia különösen fejlett a sportolóknál, a kaszkadőröknél és azoknál, akik szereléssel, kézzel végzett munkával foglalkoznak, vagy olyan tevékenységgel, ami fizikai kihívást jelent. Akiknek ez a fajta intelligenciája fejlett, azok könnyen reagálnak a  fizikai környezet kihívásaira. Agilisak és atletikusak, kivételes módon képesek a testüket uralni. Jó a koordinációs készségük és a reflexeik, értenek a mechanikus és a kézügyességet igénylő dolgokhoz.

Vizuális-térbeli intelligencia

Ez a fajta intelligencia fejlett a vizuális művészetek iránt érdeklődőkben, azokban, akik térképekkel, táblázatokkal, diagramokkal foglalkoznak. A rajz, a festészet, az ékszerkészítés, az építészet,a  belsőépítészet, a szobrászat és a térképkészítés jellegzetes foglalkozásuk, vagy legalábbis érdeklődési körük. Jó a színlátásuk, kiváló érzékkel dekorálnak. Kiemelkedő a forma-, dimenzió- és térérzékük, -észlelésük.

Nyelvi intelligencia

A nyelvi intelligencia magas szintje jellemzi azokat, akik szeretnek írni, olvasni és meghallgatni másokat. Kiemelkedő a helyesírásuk, a fogalmazási készségük, jól tudnak mesélni, jól szerkesztenek szövegeket. Könnyen jegyeznek meg lexikális ismeretanyagot. Többnyire nagy szókinccsel rendelkeznek, és idővel több nyelvet is elsajátítanak.

Logikai-matematikai intelligencia

Az intelligenciának ez a válfaja kivételesen fejlett azoknál, akik szeretik a számokat, a problémamegoldást, a módszeres nyomozást, felderítést, a logikai kísérletezést és az elvont gondolkodást. Ügyesen használják a számítógépet és általában a technikai eszközöket. A természettudományok és a mérnöki tudományok terén találhatják meg a hivatásukat, de a jogászként vagy könyvelőként is kiválóan megállhatják a helyüket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Zenei intelligencia

Azok, akiknek a zenei intelligenciája kimagasló, a ritmus, a hangmagasság, az ütem, a hangszín és a hangok világában élnek. Szeretik a bonyolult hangszereléseket, és érzik a zene erejét, és örömmel adják át magukat neki. Lehetnek zeneszerzők, zenetanárok, énekesek, karmesterek, szinkronszínészek, hangmérnökök, előadóművészek, producerek.

Interperszonális intelligencia

A fejlett interperszonális intelligenciával rendelkezőknek sok barátja és ismerőse van, jól kommunikálnak és tárgyalnak, több csoport és társaság tagjai lehetnek. Szívesen vállalnak vezető szerepet, illetve képesek másokat befolyásolni, anélkül, hogy megpróbálnák rájuk erőltetni az akaratukat. Sikeresek lehetnek tanárként, politikusként, eladóként, szónokként, magas szinten foglalkozhatnak PR-ral vagy marketinggel.

Részképességzavarok

Az egyébként tehetséges gyereknek is lehet valamilyen - vagy akár többféle - részképességzavara. Ismerd meg a jeleket, hogy időben orvosolhasd a problémát!

Intraperszonális intelligencia

Ezek az emberek más viszonylag kiskorukban elgondolkodnak azon, hogy mi is a dolguk a világon, és érzékenyek mások érzelmeire, szükségleteire, vágyaira. Céljuk, hogy segítsenek másokban, és idővel pozitív változást idézhetnek elő szűkebb vagy tágabb környezetükben. Felnőttként viszonylag érintetlenül hagyja őket koruk gondolkodásmódja - időtlen bölcsességet képviselnek, és lélektani perspektívával teszik a dolgukat. Ilyen intelligencia jellemzi a filozófusokat, a tanácsadókat, a költőket, a misztikusokat, a vallási vezetőket és a spirituális mentorokat.

Cikkünk Diana Loomans és Julia Godoy Hallgass a gyermekedre! - A boldog gyermek nevelésének 12 útja című könyve alapján készült, amely a New Fusion Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük