Baj, ha horkol a gyerek? A fül-orr-gégész szerint ilyenkor kell komolyan venni
Dr. Holpert Valéria szerint nem mindegy, hogy mi áll a horkolás hátterében.

GettyImages-672973456
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A horkolásról legtöbbeknek a nagypapa jut eszükbe. Amikor a szülők a gyerekszobából hallják a zajos, szaggatott légvételt éjszaka, az egyszerre lehet komikus és aggasztó.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük a gyerekeket - elsősorban az óvodás korosztályt érintő - horkolásról. 

- Milyen okok állhatnak az óvodáskorú gyermekek gyakori horkolása mögött?

- A gyermekkori, óvodáskori horkolás leggyakoribb előidézője a megnagyobbodott orrmandula. Ennek oka lehet veleszületett, de az életkorra jellemző, gyakori felső légúti megbetegedések következtében kialakult nyirokszövet-megnagyobbodás, krónikus gyulladás is kiválthatja. Nagyon ritkán a gátolt orrlégzés hátterében gyermekkorban is előfordulhatnak polipok, ciszták. Harmadrészt az orrjáratba helyezett idegentest is okozhat elzáródást.

- Lehetnek-e komolyabb következményei annak, ha a gyerek gyakran horkol éjszaka?

- A horkolásnak több fajtáját különböztethetjük meg. Amennyiben csak átmeneti, rövid ideig tart, a felső légúti betegség lezajlása után nem jelentkezik, akkor az aktuális tüneti terápián kívül nem igényel különösebb teendőt. Viszont ha a horkolás állandósul, fülgyulladások (savós, gennyes), illetve arcüreggyulladások kísérik sorozatosan, mindenképpen fontos a felső légúti szűkület megoldása, nem beszélve a horkolás úgynevezett rosszindulatú formájáról, ami légzéskimaradáshoz, úgynevezett alvási apnoéhoz vezet. Ennek olyan hosszú távú, súlyosabb következményei lehetnek, mint például a zaklatott alvás, nappali fáradtság, agresszív viselkedés, tanulási zavar.

- Kinőhető a gyermekkori horkolás?

- A kisgyermekkori horkolás leggyakoribb oka az orrmandula és a torokmandulák megnagyobbodása, illetve a gyermekekre jellemző anatómiai viszonyok. Ezek a növekedés kapcsán megváltoznak, például az orrmandula a pubertáskor végére az orrgarat nyálkahártyájába belesimul, "felszívódik", ennek köszönhetően javul az orrlégzés.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Mikor jelenthet megoldást az orrmandulaműtét?

- Orrmandulaműtétre a horkolás azon formájában, ami légzéskimaradással jár, gyermekkorban minden esetben szükség van. Ilyenkor szükséges lehet a torokmandulák megkisebbítése is. Savós fülgyulladás, állandó visszatérő felső légúti megbetegedések, krónikus fül- és arcüreggyulladások, zárt orrhangzós beszéd, arcfejlődési rendellenességek, gócbetegségek esetén az aktuális betegséget és gyermeket figyelve egyéni elbírálás után születik döntés az orrmandula eltávolításáról.

- Mit tehet a szülő otthon a horkolás ellen? Segíthet a párásítás, inhalálás?

- Nagyon fontos a rendszeres orrtisztítás: ezalatt sóoldatos orrszívást, a megfelelő orrcsepp, orrspray használatát értjük felső légúti megbetegedések esetén. Fontos azonban, hogy a lohasztó orrspray-k csak bizonyos meghatározott ideig használhatók. A hideg pára, hidegpárás inhalálás, sókamra az akut fertőzéses szak után segíthet.

Addiktív orrspray

Tudj meg többet az orrspray okozta függőségről korábbi cikkünkből! Állandó orrdugulást, gyakori orrvérzést, irritált nyálkahártyát okozhat a vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük