Mikor kell kivenni a mandulát? Durva szövődményei alakulhatnak ki a gyulladásnak
Nem érdemes várni vele, ha gócra utaló tünetek jelentkeznek.

fül-orr-gégészet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A torokfájás vagy légúti betegségek önmagukban még nem indokolják a mandulaműtétet. Ám ha a betegség gyakran ismétlődik, esetleg tályog vagy a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel, akkor mégis szükség lehet az eltávolítására. 

Dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ főorvosa arról beszélt, hogy hogy a mandulák fontos védő funkciót töltenek be a szervezetben, és lényegesek az immunrendszernek. 

A gyerekeknél gyakoribb lehet

A közösségbe kerülő gyerekek sokat betegeskednek, mert a még fejletlen immunrendszerük miatt könnyebben kapnak el fertőzéseket. Ősz elején egyébként is megnő a betegségek száma pusztán attól, hogy újra elkezdődik az óvoda és az iskola, ahol könnyen terjednek a kórokozók.

Az immunrendszer érése 10-12 éves kor környékén fejeződik be, teljesen normális, ha a gyerekek ebben az időszakban gyakrabban kapnak el légúti betegségeket. A megbetegedések gyakoriságát növeli az is, hogy a közösségekben a gyerekek gyakran elnagyolják a kézmosást, a zsebkendőhasználatot. A mandulák problémája azonban a felnőtteket is érintheti.

Nem mindennek az oka a mandula

Az orr- és torokmandulák olyan védőanyagokat termelnek, amelyek felveszik a harcot a kórokozókkal szemben. A harc közben azonban a mandulák is begyulladhatnak, azonban pusztán azért, mert megduzzadtak, még nem kell eltávolítani őket. 

Az őszi-téli időszakban kiemelt fontosságú az immunrendszer támogatása, hogy megelőzzük a légúti és fertőzéses betegségeket. Természetes módon a legjobb ezt tenni!

Az akut gyulladást gyógyszerrel kezelni kell

A mandulagyulladás a torokmandulák gyulladása. Hátterében általában Streptococcus baktérium-eredetű fertőzés áll. Jellemző tünet az étvágytalanság és torokfájás. A fájdalom gyakran kisugárzik a fülbe. Jelentkezhet láz, rossz közérzet és fejfájás is.

Bakteriális eredetű fertőzés ellen az orvos általában antibiotikumot ír fel. Tüszős mandulagyulladásban szenvedő páciens az antibiotikum mellett is lehet lázas öt-hét napig. Különböző helyi fájdalomcsillapítókat tartalmazó tabletták szopogatása, langyos folyadék, ágynyugalom enyhítheti a panaszokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Krónikus mandulagyulladásnál javasolt a műtét

Ha évente hatszor-nyolcszor megismétlődik a gyulladás, és már idült formát ölt, javasolt a műtét elvégzése. Ha a tüszős mandulagyulladás szövődményeként a mandula körül tályog alakul ki, szintén. A duzzanat oly mértékű is lehet, hogy a beteg képtelen nyelni, szájzára alakul ki. Heves, féloldali, fülbe sugárzó fájdalom is jelentkezhet. Ezt a veszélyes kórképet kórházban kell kezelni.

A műtét elvégzésére a tályog lezajlása után van lehetőség. A műtét abban az esetben is indokolt, ha a gyulladások következtében másodlagos betegségek lépnek fel. Ezek kialakulhatnak a bőr, az ízületek, a vese és a szív területén is. Ha a mandula ilyenkor gócként szerepel, eltávolítása megszünteti a szövődményes panaszokat is.

Ezt is szeretjük