Csak egy esetben javasolják az orvosok a vény nélkül kapható orrcseppet: nagyon hamar függőséget okoz

Az orrcsepp, orrspray okozta függőség tönkreteheti az orr nyálkahártyáját, nem véletlen, hogy csak időszakosan szabad használni a szert.

GettyImages-1314154860
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Dr. Fent Zoltán szerint az orrcseppfüggőség orvosi felügyelet mellett, szteroidtartalmú szerek használatával megszüntethető, de a legtöbbet akkor tehetünk egészségünk megóvása érdekében, ha rendeltetésszerűen, általában legfeljebb egy hétig, naponta maximum három-négy alkalommal használjuk a recept nélkül kapható patikaszereket.

A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa arról is tájékoztatott, hogy a függőség gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat. Állandó orrdugulást, gyakori orrvérzést, irritált nyálkahártyát okozhat a vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata.

Vény nélkül kapható orrcseppek

A gyógyszertárakban kapható, vény nélküli szereket általában legfeljebb egy hétig, naponta három-négy alkalommal szabad alkalmazni. A gyógyulási idő után pedig abba kell hagyni, mert utána már az orrcseppek túlzott használatának mellékhatásait kezeljük, ami az ellenkező hatást fejti ki.

GettyImages-1015316652

Ahogy a szer hatása elmúlik, az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráramlását, a vérerek újból kitágulnak, ezáltal a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Ilyenkor egyre gyakrabban és nagyobb adagokban kell használni az orrcseppeket és az orrspray-ket annak érdekében, hogy az orrdugulás megszűnjön, szélsőséges esetekben akár óránként, akkor is, amikor a beteg már egyébként gyógyult.

Orrcseppfüggőség esetén feltétlenül fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy az anatómiai elváltozásokat és a különböző betegségeket ki lehessen zárni. Az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip vagy ritkán daganatok ugyanis okozhatnak olyan megfázáshoz hasonló tüneteket, amikor az érintettek orvosi vizsgálat nélkül nyúlnak a patikában, recept nélkül kapható szerekhez. Orrcseppfüggőség kialakulhat allergiás betegeknél is.

- Az allergiás eredetű orrtünetek kezelésére az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k nem alkalmasak; helyettük szteroidtartalmú-, illetve antihisztamin-tartalmú orrspray-k használata szükséges - emelte ki dr. Fent Zoltán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy esetben javasolják a szakorvosok a recept nélkül elérhető készítmények egy-két napos használatát, ha valakinek súlyos allergiás tünetei vannak, és a bedugult orrtól a szteroidos gyógyszer nem jut be az orrüregbe, ami így nem tudja kifejteni jótékony hatását - teszi hozzá a szakember.

Minél hosszabb ideig használja valaki ezeket a szereket, annál nehezebben tud visszaállni a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusa. Mint arra dr. Fent Zoltán felhívta a figyelmet, nagy számban jelentkeznek a betegek ezzel a problémával a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken.

GettyImages-1315828182

- Amennyiben az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy nazális szteroidkészítményekkel egy-két hét alatt le lehet szoktatni a pácienseket a szerhasználatról. Azonban senki ne számítson arra, hogy néhány nap alatt teljesen kidugul az orra, és jól lesz, hiszen itt sokszor több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetni - emelte ki a szakember.

5 gyógynövény, ami gyorsan enyhíti a légúti betegségek tüneteit

Az őszi, téli időszakban különösen oda kell figyelni az immunrendszer támogatására, érdemes a gyógynövények erejét is kihasználni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük