Mikortól számít valaki orrcseppfüggőnek? A kiváltó okot kell megszüntetni
Az orrdugulás ellen huzamosabb ideig használt orrspray bizonyítottan függőséget okozhat, aminek komoly következménye lehet.

orrspray függőség
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nátha esetén gyors megoldást nyújt a recept nélkül kapható, orrdugulásra használt orrspray vagy orrcsepp annak, aki orrdugulástól szenved, ám a könnyen jött tünetmentességért nagy árat fizethetünk.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy a készítmények előírt időn túli használata tartós orrdugulást okozhat, sőt az orrnyálkahártyát is tönkreteheti.

Orrcseppfüggőség

Az orrcsepp kezdetben azért használatos, hogy újra szabadon lehessen lélegezni az orron keresztül. Ám ha az orrdugulás oka nem egy felső légúti betegség, ami nagy valószínűséggel az orrcsepp előírt alkalmazási idején belül el is múlik, akkor akár rá is lehet szokni a készítményekre.

orrcsepp
Fotó: Ralf Geithe / Getty Images Hungary

Nem ritka, hogy valaki hetekig-hónapokig él orrspray által biztosított szabad orrlégzés mellett, mire orvoshoz kerül. Ilyen esetben valóban orrcseppfüggőségről van szó. A leszokás azért nehéz, mert a betegnek egyre nagyobb dózisra van szüksége az orrdugulás megszüntetéséhez.

Milyen következményekkel jár az orrcsepp- vagy orrspray-függőség?

Ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon, vagy ideig használjuk, akkor az orrcsepp vagy orrspray az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsodik annak működése, emellett tartós duzzanat is kialakulhat. Így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az eredetileg orrnyálkahártya-lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz.

orrdugulás
Fotó: Kris Ubach and Quim Roser / Getty Images Hungary

A beteg emiatt még többször fúj vagy csepegtet az orrába, így kialakul egy körforgás, amiben függővé válik az adott terméktől, hiszen egyre többet fogja használni, hogy az általa okozott orrdugulást mérsékelje. Ha ez a folyamat hosszabb időn át is fennáll, akkor a betegnek már nemcsak a folyamatos orrdugulással kell szembenéznie, de az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni.

A túlzásba vitt orrspray-használat gyakori oka: a fel nem ismert allergia!

Gyakori eset, hogy a beteg hosszabb ideje használja a készítményt, de az mégsem hozza meg a várt hatást. A fül-orr-gégészeti vizsgálat során aztán kiderül, hogy a panaszok allergiához köthetők, amit allergiateszttel igazolni tudnak, és azt is megállapítják, hogy mi váltja ki a tüneteket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Ezt követően szedni kezdi az allergia elleni készítményeket, és az orrdugulás is megszűnik. Ez a típusú kezelés hosszabb időn át alkalmazható szövődmények nélkül.

Elváltozások az orrüregben

Dr. Augusztinovicz Monika elmondta, hogy az elhúzódó orrdugulás hátterében valamilyen fül-orr-gégészeti elváltozás is állhat: ez lehet egy fel nem ismert orrpolip, krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy orrsövényferdülés is. Az orrdugulást ilyenkor csak az alapbetegség kezelésével tudjuk megszüntetni. Ha sikerül a kiváltó okot beazonosítani, akkor utána mindenki olyan személyre szabott terápiában részesülhet, ami nemcsak a panaszokat kezeli eredményesen, de az orrcseppfüggőség mellékhatásait is megelőzi. 

Úgy rámászik az agyra, mint a drog: így hatnak a finomított élelmiszerek

Általában nem gondoljuk, hogy bármi hasonló lenne az ételekben és a drogokban, pedig a két kategóriának van közös metszete. Na nem a kokain vegyjelére gondolunk, de mindkettő erősen hat a szervezetre és az egészségre, és sokan nem tudják, hol a határ.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük