Úgy rámászik az agyra, mint a drog: így hatnak a finomított élelmiszerek
A finomított élelmiszerek intenzív hatást gyakorolnak az agy jutalomközpontjára, így okoznak ételfüggőséget.

étel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általában nem gondoljuk, hogy bármi hasonló lenne az ételekben és a drogokban, pedig a két kategóriának van közös metszete. Na nem a kokain vegyjelére gondolunk, de mindkettő erősen hat a szervezetre és az egészségre, és sokan nem tudják, hol a határ.

A feldolgozott élelmiszerek intenzív hatást gyakorolnak az agy jutalomközpontjára, és dopamint szabadítanak fel, ez okozza a függőséget. A gyorsételek a legproblémásabbak, mert ezek tele vannak telített zsírral, sóval és adalékanyagokkal. Ezt már régóta sejti a tudomány, de a Michigan Egyetem tudósai bizonyítani is tudták 2015-ben megjelent tanulmányukban.

Finomított élelmiszerek

A Michigan Egyetem tudósai 518 alanyt kérdeztek ki, köztük 120 diákot, akiknek akadtak problémáik az addiktív evéssel. 35 ételt kellett sorba állítaniuk a legaddiktívabbtól a legkevésbé addiktív felé. A legaddiktívabb ételek listáját mi is bemutattuk egy korábbi cikkünkben.

vacsora-pizza-etelek-asztalon

A kutatók, hogy leszűkítsék, mégis melyek azok az ételcsoportok, amelyek a legnagyobb valószínűséggel vezetnek függéshez, olyan ételeket mutattak a résztvevőknek, melyek vagy sok zsírt, finomított cukrot és szénhidrátot tartalmaztak, mint a csoki vagy a sült krumpli, vagy sok zsírt, de szénhidrátot keveset, mint a sajt vagy a bacon, vagy sok szénhidrátot, de zsírt keveset, mint a perec vagy a szénsavas üdítő , vagy mindkettőből keveset, mint a brokkoli vagy a csirke.

Ez alapján a tudósok arra jöttek rá, hogy csakúgy, ahogy például a mák esetében a finomítás során születik meg az ópium, az ételek finomításával, az emberek igényeihez alakításával egyes ételcsoportok már arra a szintre jutottak, hogy komoly addikciót okozhatnak.

A résztvevők mindannyian a finomított ételeket találták a legvonzóbbnak, vagyis azokat, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy minél több zsír és finomított szénhidrát legyen bennük. Bár a válaszadók különböző listákat állítottak össze, mindenkinek nagyjából ugyanazokkal az ételekkel volt gondja: a csokival, a pizzával, a fagylalttal, a sütikkel és a sült krumplival.

csoki-pár

A kutatók szerint ennek többek közt az az oka, hogy nagy mennyiségben fogyasztják őket, és hamar felszívódnak, ezzel megdobva a vércukorszintet, illetve felpörgetve a szervezetet. Épp, mint a drogok.

És ez nemcsak az emberekre igaz. Állatokon végzett kutatások is bizonyítják ezeknek az ételeknek az addiktív voltát. A gyorsételek például a patkányoknál is függőséget okoznak. Ha választhatnak, ők is a finomított élelmiszereket választják, még akkor is, ha ezért büntetést kapnak.

Ez volt az első olyan kutatás, mely tudományos vizsgálattal igazolta a gyanút, hogy a finomított élelmiszerek valóban addiktívak - bár az eredmény a várt szerint alakult, még nem kevésbé fontos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek a legaddiktívabb ételek

A Michigan Egyetem tudósai állították össze azt a listát is, mely a leginkább addiktív ételeket összesíti. Nézd meg, te hányat fogyasztasz közülük!

Ezt is szeretjük