Mandulaműtét gyerekkorban: ezekben az esetekben valóban indokolt a fül-orr-gégész szerint

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert kérdeztük.

orvos-kislany
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a ’70-es, ’80-as években minden óvodáscsoportban, iskolai osztályban bőven akadt kisgyerek, akinek már volt orr- vagy torokmandula-műtéte, addig napjainkban jóval kevesebbszer hallunk ezekről a beavatkozásokról.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát kérdeztük arról, minek köszönhető ez a változás, illetve arról, milyen esetekben lehet ma is indokolt a műtét elvégzése gyerekeknél.

- Napjainkban kevesebb orr- és torokmandula-műtétet végeznek gyerekeknél, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Milyen okai lehetnek ennek?

- Ennek okát leginkább abban látom, hogy az orvostudomány egy folyamatosan változó, új ismeretekkel gyarapodó tudomány. Ezeknek az új ismereteknek a birtokában változnak a szakmai irányelvek is. A jelenleg érvényben lévő szakmai útmutatások alapján a konzervatív - azaz nem műtéti - kezelés került előtérbe.

- Milyen esetekben lehet ma is valóban indokolt az orrmandula eltávolítása gyerekkorban?

- Az orrmandula eltávolítására - vagyis adenotomiára - lényegesen több alkalommal kerül sor, mint az orr- és a torokmanduláéra. Az orrmandula eltávolításának oka lehet például a savós fülgyulladás, visszatérő felső légúti fertőzések, gátolt orrlégzés, krónikus középfülgyulladás vagy az arckoponya fejlődési zavara.

- A torokmandula gyerekkorban történő eltávolításának milyen indikációi lehetnek napjainkban?

- A torokmandulának nagy szerepe van az immunérési folyamatban, illetve a hároméves kor előtt előforduló mandulagyulladások jelentős hányada vírusos eredetű. A bakteriális eredetű gyulladások esetén a gyógyszeres terápia választandó - főképpen a penicillinek. Természetesen a halmozottan előforduló - két évben legalább öt, vagy egy évben hét - magas lázzal, elesettséggel járó - igazolt tüszős mandulagyulladás vagy a hónapokig tartó nyelési nehezítettséget, fájdalmat okozó, megfelelő terápiára nem reagáló gyulladás képezheti a mandulaműtét indikációját. A mandulagyulladás szövődményei kapcsán is elengedhetetlen a mandulák műtéti eltávolítása. Alvási apnoe szindrómában ugyancsak sor kerül a mandulák eltávolítására, de ebben az esetben általában csak a torokmandula megkisebbítése, úgynevezett tonsillotomia történik.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Hogyan lehetséges, hogy a már eltávolított orrmandula visszanő?

- Az orrmandula az orrgaratban található. Normál esetben ennek a növekedése hat-nyolc hónapos korban indul, és három-négy éves korig éri el a legnagyobb nagyságát. A későbbiekben már általában csökken a mértéke, és fiatal felnőttkorra visszafejlődik, belesimul az orrgarat nyálkahártyájába. Ha a növekedési stádiumban történik az orrmandulaműtét, és kis szövetrészlet marad az orrgaratban, akkor ebből az orrmandula ismét „kinőhet”.

- Mire érdemes ügyelni gyerekeknél a műtétet követően?

- Ezeknek a műtéteknek a rettegett komplikációja az utóvérzés. Hogy ezt elkerüljük, nagyon fontos a gyermek itatása. A kisgyermekek általában nem panaszkodnak fájdalomra, de nem hajlandóak enni-inni. Ezért a friss műtéteseknél elengedhetetlen a rendszeres fájdalomcsillapítás. Kerülni érdemes a vérbőséget okozó ételek, italok fogyasztását, a forró vízben való fürdetést. A fokozott fizikai aktivitást is mellőzni kell, de nem érdemes ágyba kényszeríteni egész napra a lábadozó kis betegeket.

Immunerősítő ételek gyerekeknek

A gyerkőc immunrendszerének erősítéséhez a pihenés, a megfelelő folyadékpótlás, a friss levegőn való mozgás és a higiénés alapszabályok betartása mellett a vitaminban gazdag falatok is hozzájárulnak.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük