Lesz maradandó nyoma egy gyerekkori fogsérülésnek? A gyermekfogszakorvost kérdeztük

A gyerekkori fogsérüléseket nem szabad félvállról venni.

gyerekfogaszat

A jókedvű játék sajnos gyakran vezet sérülésekhez a gyerekeknél, és egy-egy esésnek, ütésnek a fogak is kárát láthatják. A kisgyerekkori fogsérülést azonban nem szabad csak azért elbagatellizálni, mert tejfogról van szó.

Dr. Zsiga Klára gyermekfogszakorvost kérdeztük meg, hogy milyen sérülés esetén mi a teendő a gyerek fogával. Hála a különböző sérülések esetén alkalmazott, bevált kezeléseknek, szerencsére az esetek többségében nem várható, hogy maradandó nyoma lesz a gyerekkori fogsérülésnek.

- Mik a leggyakoribb fogsérülések a gyerekeknél?

- A gyerekbalesetek túlnyomó részében a metszőfogak sérülnek meg. Ilyenkor vagy elmozdulnak a helyükről, vagy kiesnek, vagy letörik belőlük egy darab. Mindhárom esetben, tejfogaknál is, érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, főleg a későbbi fogtorlódás és a maradék foggyökér sérülésének elkerülése érdekében. 

Ha letört, ha elmozdult a gyerek foga

- Egy letört fog nemcsak az érzékenység okán igényel orvosi kezelést. Ilyenkor mi a teendő?

- A fog ilyen típusú sérülésénél a koronai részből letörhet egy darab. Ha megvan a letört rész, akkor azt vissza lehet ragasztani. Esztétikai szempontból ez a legoptimálisabb megoldás a sérülés kezelésére. Észrevehetetlen lesz a beavatkozás, és ugyanolyan lesz az összhatás, mint előtte. Abban az esetben, ha a letört rész nem kerül elő, akkor tömőanyaggal lehet pótolni a hiányzó részt. Ha az idegcsatorna is sérült, akkor gyökérkezelés után lehet helyreállítani a koronai részt.

Fogak sínezését akkor kell alkalmazni, amikor a fogak baleset következtében sérülnek. A sínezés segítségével meg lehet őrizni a meglévő fogak egységét, és meg lehet szünteti a problémát. Az anyaga lehet üvegszál, drót ligatúra és folyékony kompozit.

Ha a fog ínybe csúszik

- A kinőtt fogak, mint egy kis zsebbe, vissza is tudnak csúszni az ínybe ütés hatására. Erről mit érdemes tudni?

- Általában gyerekeknél fordul elő ilyen jellegű baleset. Ebben az esetben nem szabad erőszakosan a helyére húzni, mert sérülhet a maradó fogcsíra. Jó hír, hogy pár hét múlva a fog elfoglalja eredeti helyét a fogívben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha balesetkor kiesik a gyerek foga


- Mi a teendő, ha a baleset következtében kiesik a gyerek foga?

- A kiesett fogat vissza lehet helyezni a helyére. A baleset után minél kevesebb idő teljen el a fogorvosi rendelő felkeresése között. A sikeres eredmény érdekében ez az időintervallum általában 24 óra.

- Minden kiesett fog visszahelyezhető?

- Visszahelyezésre a gyökérfejlődést még be nem fejezett fognak van leginkább esélye. A kiesett fogat nedves közegbe kell helyezni, ami lehet víz, tej, vagy, ha előzőek nem állnak rendelkezésre a szájüregben, lehet elvinni a fogorvoshoz. Kisgyerek esetén ez utóbbit az esetleges lenyelés miatt nem érdemes megkockáztatni.

Fontos még az is, hogy a gyökéri rész érintetlen maradjon, a fogat a koronarészénél fogjuk meg, és úgy helyezzük a kis üvegbe. 

- Hogyan kerül vissza a fog a helyére?

- A fogorvos első lépésben érzéstelenítést ad. Majd ezt követően megkezdi a kiesett fog rögzítését a szomszédos fogakhoz, vagyis fixálja azt. A sikeres visszahelyezés után tetanuszt, valamint antibiotikumot ad. Egy hónappal később újra ellenőrzi a fogat. Jó esetben a fog visszanyeri teljes vitalitását. Amennyiben azonban a fog elhal, úgy gyökérkezelést alkalmaz, melynek lehetnek következményei, például a kezelt fog elszíneződése.

Fotók: Getty Images.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük