Hogyan roncsolja a gyerek fogait a cukor? Ünnepekkor erre érdemes figyelni
Karácsonykor elkerülhetetlen, de jó tudni, miért kell fokozottan odafigyelni a fogmosásra.

fANKOK
Ez is érdekelhet

Sasszemklinika - Magyarország vezető szemészeti lézerklinikája túl a 100 000. látásjavító műtéten (x)

Óriási hazai kezdeményezés a műanyagmentesség mellett, amit imádni fogsz (x)

beauty and style

Leesett az internetezők álla a fiatal nő fotójától: mitől néz ki így a bőre? »

Így teheted még különlegesebbé a fekete rúzst: csodálatos, ezüstös smink »

Az éjszaka királynőjeként pózol Gisele Bündchen: a 38 éves modell ilyen gyönyörű »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ünnepekkor roskadoznak az asztalok a süteményektől, szem szem után fogy a szaloncukor, és a nassolásból, persze, a gyerekek sem maradnak ki. Ilyenkor fokozottan ügyelni kell a fogmosás alaposságára, mivel a cukor, mint tudjuk, a fogak ádáz ellensége is.

De hogyan roncsol a cukor? Mi történik, miután a foggal érintkezett? A gyermekfogszakorvos, Dr. Zsiga Klára elmondta.

Így roncsol a cukor

- Milyen hatása van a cukornak gyermekeink fogaira?

- Sokszor halljuk, hogy a cukor rontja a fogakat, és nem szabad édességet enni. Ez így nem teljesen igaz. Azonban a túlzott cukorfogyasztás hosszútávon biztosan káros az egészségre is!

Édességet szabad fogyasztani minden gyereknek és felnőttnek, természetesen mértéktartással, mint minden mást is. A lényeg, hogy alakítsuk úgy étkezési szokásainkat, hogy utána lehetőségünk legyen fogat mosni.

szaloncukrok

- Hogyan roncsol a cukor?

- A cukor alatt leginkább a mono- és diszacharidok szénhidráttartalmának kristályait értjük. Cukorrépából vagy cukornádból kerül előállításra. A háztartásban étkezési cukor formájában ismeretes. Ezek a termékek a kristálycukor, porcukor, amit szinte minden édesség tartalmaz.

Tehát nem a cukor a baj, hanem a benne lévő szénhidrát. Amikor tésztát eszünk, vagy rizst, ugyanezek a folyamatok játszódnak le, és a fogakra hasonló veszélyt jelentenek.

A cukornak kiemelkedően magas a szénhidráttartalma. Fogyasztása után ragacsossá válik a lerakódó lepedék. Ennek felületén megtapadnak a különböző baktériumok. Ezek kombinációja révén pedig megindul a savtermelés, ami súlyosan roncsolja a fogzománcot.

A cikk az ajánló után folytatódik

A baj elkerülése

- Mit kell tenni, hogy a cukor ne bántsa a fogat?

- A pH-érték visszaállítása fontos. Bizonyos pH-érték alatt a savak kioldják a fogakból az ásványi anyagokat. A fogzománcon átjutnak a baktériumok, és a fogfelszín alá érve megkezdődik káros hatásuk. Elindul a fogszuvasodás!

A kritikus pH-érték határa 5,5. Ha a sav-bázis egyensúlyt határérték felett tudjuk tartani, akkor nem lehet baj. Szerencsére nem kell folyamatosan mérni, hogy éppen hol tart ez az érték.

Mindössze fogat kell mosni nem sokkal az édességbevitel után. Jó megoldás lehet az étkezési idők kialakítása, iskolába, munkahelyre vigyünk magunkkal fogkefét, vagy, ha valami oknál fogva ez nem lehetséges, legalább öblítsük ki a szánkat. Segítség lehet egy-egy cukormentes rágógumi, ami a  nyáltermelés fokozódásával hígítja a savas kémhatást, amíg lehetőség adódik az újabb fogmosásra - mondta a szakorvos.

Ezt is szeretjük