Hogyan roncsolja a gyerek fogait a cukor? Ünnepekkor erre érdemes figyelni

Karácsonykor elkerülhetetlen, de jó tudni, miért kell fokozottan odafigyelni a fogmosásra.

fANKOK
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ünnepekkor roskadoznak az asztalok a süteményektől, szem szem után fogy a szaloncukor, és a nassolásból, persze, a gyerekek sem maradnak ki. Ilyenkor fokozottan ügyelni kell a fogmosás alaposságára, mivel a cukor, mint tudjuk, a fogak ádáz ellensége is.

De hogyan roncsol a cukor? Mi történik, miután a foggal érintkezett? A gyermekfogszakorvos, Dr. Zsiga Klára elmondta.

Így roncsol a cukor

- Milyen hatása van a cukornak gyermekeink fogaira?

- Sokszor halljuk, hogy a cukor rontja a fogakat, és nem szabad édességet enni. Ez így nem teljesen igaz. Azonban a túlzott cukorfogyasztás hosszútávon biztosan káros az egészségre is!

Édességet szabad fogyasztani minden gyereknek és felnőttnek, természetesen mértéktartással, mint minden mást is. A lényeg, hogy alakítsuk úgy étkezési szokásainkat, hogy utána lehetőségünk legyen fogat mosni.

szaloncukrok

- Hogyan roncsol a cukor?

- A cukor alatt leginkább a mono- és diszacharidok szénhidráttartalmának kristályait értjük. Cukorrépából vagy cukornádból kerül előállításra. A háztartásban étkezési cukor formájában ismeretes. Ezek a termékek a kristálycukor, porcukor, amit szinte minden édesség tartalmaz.

Tehát nem a cukor a baj, hanem a benne lévő szénhidrát. Amikor tésztát eszünk, vagy rizst, ugyanezek a folyamatok játszódnak le, és a fogakra hasonló veszélyt jelentenek.

A cukornak kiemelkedően magas a szénhidráttartalma. Fogyasztása után ragacsossá válik a lerakódó lepedék. Ennek felületén megtapadnak a különböző baktériumok. Ezek kombinációja révén pedig megindul a savtermelés, ami súlyosan roncsolja a fogzománcot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A baj elkerülése

- Mit kell tenni, hogy a cukor ne bántsa a fogat?

- A pH-érték visszaállítása fontos. Bizonyos pH-érték alatt a savak kioldják a fogakból az ásványi anyagokat. A fogzománcon átjutnak a baktériumok, és a fogfelszín alá érve megkezdődik káros hatásuk. Elindul a fogszuvasodás!

A kritikus pH-érték határa 5,5. Ha a sav-bázis egyensúlyt határérték felett tudjuk tartani, akkor nem lehet baj. Szerencsére nem kell folyamatosan mérni, hogy éppen hol tart ez az érték.

Mindössze fogat kell mosni nem sokkal az édességbevitel után. Jó megoldás lehet az étkezési idők kialakítása, iskolába, munkahelyre vigyünk magunkkal fogkefét, vagy, ha valami oknál fogva ez nem lehetséges, legalább öblítsük ki a szánkat. Segítség lehet egy-egy cukormentes rágógumi, ami a  nyáltermelés fokozódásával hígítja a savas kémhatást, amíg lehetőség adódik az újabb fogmosásra - mondta a szakorvos.

10 szuper könyv kamaszoknak karácsonyra: megszerettetik az olvasást

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük