Kiakadt az internet a fitneszanyukán, mindenki a babát féltette: hol a határ az edzésben?

Míg egyeseknek példaképet jelentenek ezek a kismamák, addig másokat inkább megbotránkoztatnak.

cover-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rendszeres mozgás és a sportolás nagyon fontos a szervezet egészséges működésének szempontjából, egy problémamentes várandósság során pedig sokat segít, hogy fittebbnek, energikusabbnak érezhesse magát a kismama, ami később, a szülőszobában is hasznára válik.

Ugyanakkor terhesség során felmerülhet a kérdés, vajon mikortól és milyen mozgásformát végezzen a kismama, ami nem veszélyezteti az ő és a magzat egészségi állapotát, mi az a mennyiség, amikor a sport már megterhelő, esetleg veszélyes lehet egy kismama és babája számára.

Fitneszanyukák, akiket sokan támadnak

Az interneten számos meghökkentő videó jelenik meg anyukákról, akik terhességük utolsó napjaiban is intenzíven edzenek, hatalmas súlyokat emelnek, rúdon pörögnek vagy levegőben akrobatikáznak. Míg egyeseknek példaképet jelentenek ezek a kismamák, akiket csodálattal néznek kitartásuk, erejük miatt, addig másokat inkább megbotránkoztatnak. Jó-e az, ha egy kismama az utolsó hetekben 40 kilós súlyt emelget?

Emily Breeze, az akkor 9 hónapos kismama videója megosztotta az internetezőket. Míg egyesek a védelmére keltek, addig a többség óva intette őt az intenzív edzéstől, a 40 kilós súlyok emelésétől. Féltették a baba épségét, és megvádolták, hogy magzat helyett csak a külsejével foglalkozik.

- Terhes vagyok, egészséges vagyok, és orvosi utasításra tornázom. Mindenki számára szeretném hirdetni a sport fontosságát ebben az életszakaszban is – magyarázta a fitneszedző, aki tisztában van az őt érintő kritikákkal.

Hol a határ az edzésben?

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság ajánlása szerint a mozgás terhesség során is ugyanolyan fontos, feltéve, ha a terhességnek nincsenek komplikációi. A várandósság alatt 150 perc, azaz két és fél óra közepes intenzitású aerob testmozgást javasolt, amit 30 perces edzésekre lehet bontani egy hétre vetítve. Ez a mozgásforma fejleszti az erőnlétet, és egyszerre mozgatja meg az izmokat, ilyen például a kocogás, a zumba, az úszás, a kismamatorna, a jóga vagy a pilates.

A szervezet kiemeli, minden esetben fontos a konzultálás az orvossal, hogy a kismama milyen mozgást végezhet biztonságosan. Amennyiben a terhesség előtt intenzív mozgást végzett, ugyanazokat az edzéseket folytathatja a szülész-nőgyógyász jóváhagyásával. Valószínűleg a súlyemelő édesanya sokkal intenzívebben edzett a terhessége előtt, és neki ez a megszokott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Milyen sport tiltott a terhesség során?

A társaság szerint érdemes elkerülni az olyan mozgásformákat, amelyek növelik a sérülések kockázatát – például a nyílt terepen biciklizést, hiszen a nagy pocak miatt könnyen elvesztheti a kismama az egyensúlyát, és leeshet, de ezek közé sorolja a kosárlabdát, a bokszot, a síelést vagy a lovaglást is.

Egy kisportolt, izmos anyának megvan az erőnléte a nagyobb edzésekhez is, és valószínűleg sokkal inkább tisztában van a saját teste működésével, mint valaki, aki soha nem mozgott, ezért nem érdemes senkit elítélni.

Ilyen egy valódi női test öt gyerek után

Brenda Stearn ötgyermekes édesanya, aki sokáig nem volt képes elfogadni, hogy szülés után más lett a teste. Most már bátran megmutatja.

Ilyen egy valódi női test szülés után: az 5 gyerekes anya büszkén megmutatta

Brenda fotóival fel szeretné hívni a figyelmet az anyaság szépségeire.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Instagram/Emily Breeze

Ezt is szeretjük