Fontos üzenete van a kutatók szerint a reggeli rosszullétnek terhesség alatt

A legtöbb kismama életét megnehezítik a reggeli rosszullétek, egy friss kutatás szerint azonban a tünetek jót jelentenek.

Reggeli rosszullét terhesség alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A várandósság első trimesztere sok kismamát próbára tesz, hiszen ilyenkor a leggyakoribbak a reggelente jelentkező, hányásos-szédüléses panaszok. Furcsa módon a néphiedelem áldásként tekint a kellemetlen tünetekre, mert azok állítólag a magzat egészséges fejlődését jelzik.

Hogy kiderítsék a feltevés valóságtartalmát, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet mintegy nyolcszáz nő bevonásával tudományos vizsgálatokba kezdett. Eredményeiket aztán közzétették a ScienceNews-on, melyekből kiderült: tényleg nagyobb biztonságban van az anyuka, ha a terhesség korai időszakában hányás és szédülés jeleit tapasztalja.

Jót jelent a reggeli rosszullét terhesség alatt

A kísérlet során az alanyok naplót vezettek terhességük második és nyolcadik hete között. A naplóban pontosan leírták a reggeli rosszullétek időpontját. Ezt követően pedig a 36. hétig havi rendszerességgel kellett feljegyezniük a rosszullét idejét. 

Megfigyeléseik végére a szakemberek a kapott adatokból megállapították, hogy azok a kismamák, akik várandósságuk első nyolc hetében reggeli rosszulléttől szenvedtek, 50%-kal nagyobb eséllyel adtak életet egészséges gyermeknek. A felmérés során a kutatók a különféle befolyásoló tényezőket is figyelemmel kísérték, például a lehetséges magzati kromoszómahibákat vagy a terhesség alatt fogyasztott alkohol mennyiségét. 

Ugyanakkor a vizsgálatokból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen közel nyolcszáz fő még nem minősül reprezentatívnak, ráadásul a kutatók kizárólag olyan hölgyeket tanulmányoztak, akik korábban már átestek vetélésen. Mindemellett a válaszadók saját bevallásuk alapján rögzítették a tüneteket, így sok esetben a mérések is pontatlanok lehetnek.

Még nem tudják a pontos összefüggéseket

A kutatók első körben biológiai összefüggést sejtettek a magzat egészsége és a reggeli rosszullét között, és, bár a pontos okokat egyelőre nem sikerült megfejteniük, előfordulhat, hogy evolúciós folyamatról lehet szó: magyarán, a szervezet a rosszulléteken keresztül üzen a kismamának, hogy változtasson étrendjén, egyen több egészséges, teljes értékű szénhidrátot, és kerülje az egészségtelen ételek fogyasztását.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

De az is lehetséges, hogy hormonális okok állnak a háttérben, és emiatt jelentkeznek a reggeli rosszullétek. Így vagy úgy, de a kutatás megnyugtató lehet mindazon kismamáknak, akik kénytelenek elviselni a kellemetlenségeket. 

Dr. Stefanie N. Hinkle, a kutatás vezetője szerint persze akkor sem kell pánikba esni, ha elmaradnak a rosszullétek, hiszen minden szervezet más és más, így ettől még a magzat teljesen egészséges lehet. A legfontosabb, hogy az orvosi konzultációkat senki se hanyagolja el. 

Így élnek az ikrek a pocakban

A leendő szülők számára mindig csodálatos élmény az ultrahangos vizsgálat, hiszen, ha nem is tarthatják a karjukban a csöppséget, legalább képeken gyönyörködhetnek benne. Örömüket pedig megkoronázza, miután az orvos megállapította, hogy az anya és a pici is jól van.

Mindenki meghatódott az ultrahangon: így élnek az ikrek a pocakban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük