Hogyan örökli a gyerek a szülő immunrendszerét? Génjeitől függhet, milyen lesz a védekezőképessége

A gyerek immunrendszere genetikailag is meghatározott?

orrfujas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hadd egye meg a kekszet, ami leesett, hiszen annál erősebb lesz az immunrendszere! Hányszor hallja a szülő ezt a tanácsot, de vajon tényleg csak ez befolyásolja a gyerek immunrendszerének erősségét?

Vajon lehet genetikailag meghatározott, előre programozott az immunrendszer működése? Kutatókban felmerült a kérdés, és vizsgálódni kezdtek.

Az immunrendszer erőssége genetikailag is meghatározott

Az NIH, vagyis a National Institutes of Health kutatócsoportja a SardiNIA Study of Aging keretében végzett vizsgálatokat Olaszországban. Kutatásuk eredményeként kiderült, az immunrendszer működése a genetika által is meghatározott. 

Vizsgálatukban 1629 szardíniai ember vérmintáját vették alapul, és 8,2 millió génvariánst analizáltak. Azt találták, hogy 89 olyan génvariáns található a genomban, ami befolyásolja az immunrendszer sejtjeinek termelődését.

Az ember immunrendszere különböző szereplők összetett hálózata. Sejtek, szervek dolgoznak össze, hogy a szervezetet megvédjék a betegségekkel szemben. Az immunrendszer két védelmi vonalból tevődik össze. Az egyik a veleszületett, a másik az adaptív vonal. A veleszületett immunrendszer részei a bőr, a nyálkahártya specifikus sejtjei, melyek akadályt képeznek a baktériumok előtt, így azok nem tudnak bejutni a szervezetbe.

A másik védelmi vonal, az adaptív immunrendszer olyan folyamatokat indít el a külvilágból érkező baktériumok hatására, melyek révén válaszként a testben megfelelő védelmi funkciót ellátó molekulák, sejtek képződnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az adaptív immunrendszerben működő, azaz a szervezetbe jutó, ártó baktériumokat - és autoimmun betegség esetén a nem ártó sejteket - támadó immunsejtek számát a genetika határozza meg, mint mondják, mert egyes gének variánsai jelentős hatást gyakorolnak egy vagy több specifikus immunrendszersejtszintre.

A családokban tehát a kutatók eredményei szerint az immunrendszer is öröklődik, mivel ezek az immunsejtszint-meghatározó génvariánsok öröklődnek. Hozzátették, az így öröklődő génvariánsok hajlamosíthatnak az autoimmun betegségre, cukorbetegségre, szklerózis multiplexre, gluténérzékenységre is.

Csípések jellegzetességei

Ahogy jön a jó idő, egyre többet van kint a család. Az egyes csípések enyhítése érdekében fontos, hogy felismerjük őket. Mik a jellegzetességeik?

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük