Okosító színek a gyerekszobába: ezeket érdemes választani, és jobb tanuló lehet

Egyes színek serkenthetik a gondolkodást és a kreativitást.

falszinek
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Okosító színek? Elsőre hókuszpókusznak tűnhet, még akkor is, ha hallottunk már a színterápiáról, azaz kromoterápiáról, mellyel különféle bajokat kezelnek, depressziót, betegségeket.

A színek, melyeknek gondolkodást serkentő hatásuk van, ennek fényében máris hatásosabbnak tűnhetnek. Az okosító jelző alatt a kreativitás fokozását, a gondolkodás serkentését kell érteni, ami segíthet a tanulásban a gyereknek is, hogy minél jobb eredményeket érjen el az iskolában.

A két okosító szín

Az agy fogaskerekeinek megolajozói a piros és a kék színek lehetnek, és ezt a British Columbia Egyetemen tudományosan is alátámasztották.

A piros és kék színek gondolkodásra gyakorolt hatását úgy tesztelték, hogy a résztvevőknek számítógépen piros, illetve kék színű hátterekkel adtak megoldandó feladatsorokat. Voltak kreativitást igénylő feladatok, és voltak gondolkodtatóak, részletekre való figyelést igénylők is a feladatok közt.

A teszt lebonyolítása után megnézték, melyik feladatokat milyen színű háttérrel oldották meg sikeresebben. Azt találták, hogy a kék háttérrel adott feladatok a kreativitásra hatottak jól, a piros háttérrel adott feladatok pedig a gondolkodást igénylőkre. Hogy miért? 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy elmélet szerint a piros színt veszélyhelyzettel társíthatja az agy. Gondoljunk csak a piros lámpára a zebránál vagy a stoptáblára. A szín látása tudattalanul is arra sarkallhatja az embert, hogy figyeljen fokozottan, így aztán a gondolkodást, összpontosítást igénylő feladatok megoldásában jó segítség a piros szín.

A kék szín kétszer annyi kreatív ötlet hozását eredményezte a résztvevőknél. Ennek hátterében a kreativitás szárnyalásához szükséges nyugalom és kiegyensúlyozottság állhat. A kéket pozitív dolgokkal, pozitív célokkal köti össze az ember, mint a kutatók mondják, így segíthetett a kreatív gondolkodásban.

Pirosat és kéket a gyerekszobába!

A kék és a piros a gyerek tanulmányi eredményét is segíthet javítani, ha környezetébe, a tanulás helyszínére kerül egyik, másik vagy akár mindkettő. A színeket nagyobb felületen a falon, de szőnyegen, tárgyakban, bútorokban is meg lehet jeleníteni a szobában. A lényeg, hogy kapjanak domináns szerepet, kerüljenek a gyerek tanulásra kijelölt helyéről jól látható helyre a szobában.

Térnagyító ötletek

Sajnos nem minden otthon engedi meg, hogy elég tágas legyen a gyerekszoba, de optikailag növelhető a tér, ezáltal érzetre kellemesebbé válik a helyiség. Erre adunk tippeket.

Ezt is szeretjük