Ezért baj, ha hetekig tart a köhögés: komoly betegség lehet a vége, ha nem kezelik

Sajnos a gyerekek könnyen összeszedik a bajt, aminek olykor köhögés a vége. Miért fontos mielőbb megoldást találni rá?

vizsgalat

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a gyerekek nem igazán figyelnek oda rá, hogy ne vegyék nyitott szájjal a hideg levegőt, vagy kerüljék a megfázott társaik közvetlen közelségét. Bármiért is, de a betegség könnyen utoléri őket, hisz közösségbe járnak, és ha köhögés a vége, azt nem szabad félvállról venni.

Megkérdeztük Dr. Bacsa Judit gyermek fül-orr-gégészt, hogy mit okozhat a hosszabb távon meglévő köhögés, járhat-e komolyabb szövődményekkel.

A köhögésről

- Miért köhög az ember tulajdonképpen?

- A köhögés tünet. Egy két köhintésnek nem mindig van jelentősége, de ha a köhögés elhúzódóvá válik, elgondolkozunk rajta, hogy mi lehet az ok, és igyekszünk megszabadulni tőle. A köhögés hátterében álló folyamatok lehetnek gyulladásos eredetűek, vírus vagy baktérium, esetleg gombák okozta fertőzés, illetve lehet allergiás eredetű is, de okozhatja légúti idegentest is azt. Utóbbi egy külön kategória.

Az elhúzódó köhögés szövődménnyel járhat

- Mi baj lehet egy elhúzódó köhögésből?

- Általánosságban azt lehet mondani, hogy elhúzódó lázas köhögés kapcsán mindig orvoshoz kell fordulni, vagy ha az fulladással, izzadással, elesettséggel jár együtt. A köhögések kivizsgálása visszatérő vagy elhúzódó esetekben szükségessé válhat.

- Mit vizsgálnak meg, ha régóta tart a köhögés?

- Ilyenkor a háziorvosnál kezdünk, aki az alapvizsgálatok elvégzésével tájékozódik, és elkezdi a kezelést is. Alaphelyzetben a torok vizsgálata után mellkasi hallgatózás, kopogtatás, a köhögés megfigyelése következik. Ezután diagnózist állít fel, és kezelési tervet javasol.

A háziorvos dönthet a kivizsgálás mellett, és igénybe veszi a társszakmák tudását. Röntgent kér, a váladékokat bakteriológiai tenyésztésre küldheti, fül-orr-gégészeti vizsgálatot rendelhet el, pulmonológiára, azaz tüdőgyógyászatra küldheti a beteget, allergológiai vizsgálatra, illetve kardiológiára, ellenőrzendő a szívet és a keringést - magyarázta Dr. Bacsa Judit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem szabad elodázni az orvosi vizsgálatot

- Mi történik, ha ezt az elhúzódó köhögést nem vizsgálják ki alaposan, és nem kap megfelelő kezelést a beteg?

- Kezelés nélkül súlyos szövődmények alakulhatnak ki, elsősorban mellhártyagyulladás, illetve egyéb távoli szervek gyulladásos betegségei vagy akár tályog.

Minden köhögés más, és másra utalhat

Laikusként is tudjuk, többféleképpen köhöghet az ember. A szülőnek fontos megfigyelnie, milyen a köhögés jellege, mennyire gyakori, van-e közben felszakadó váladék. Ezt mind fontos elmondania a gyerekorvosnál.

- Van hallható különbség köhögés és köhögés közt, mire utal ez?

- A köhögés színezete, jellege nagyon sokféle lehet, és egyértelműen utal a betegség helyére a légutakban. A száraz köhögés általában a száraz garatnyálkahártya irritációjának a következménye, szájlégzés vagy/és vírusfertőzés következtében. Leggyakrabban a garat gyulladásos betegségeinek jele.

Az ugató köhögés általában a gége betegségeit jelzi. Ugató köhögést leggyakrabban kisgyermekeknél hallunk. A laikus szülő gyorsan megtanulja a jellegzetes tüneteket, hiszen nagyon ijesztő, amikor a gyermek az éjszaka közepén ugatva köhög, fullad, és rendkívül nyugtalan. Általában reflexszerűen hívják is a mentőt az első kruppos rosszullétnél.

A fókaugatásszerű köhögés általában felső légúti fertőzés után jelenik meg, és a légcső betegségeire jellemző. Ilyenkor minden esetben szakorvosi vizsgálat indokolt, a kórokozó azonosítása után célzott kezelés szükséges.

A hurutos köhögések hátterében állhat arcüreggyulladás és hörgőgyulladás. Orrcsepp, illetve köptetőterápia használata elegendő lehet, de ha elhúzódóvá válik, és fullad is a beteg, szintén szakorvosi vizsgálat szükséges.

A tüdőgyulladás még a mai világban is súlyos betegségnek számít, és a diagnózis felállítása még szakemberek számára is nehéz lehet, például ha a betegnek nincs láza. A mellkasi fájdalom sincs mindig jelen, de jellemző a gyengeség, fáradékonyság, fulladás.

Az allergiás eredetű köhögések sokszor vírusos eredetűnek tűnhetnek, ezért nehéz a megítélésük. A családi kórelőzmény és egyéb tünetek - például bőrtünetek - alapján a felkészült háziorvos időben tüdőgyógyászhoz vagy fül-orr-gégészhez, allergológushoz küldi a pácienst - részletezte Dr. Bacsa Judit.

Képek: Getty Images

Ezt is szeretjük