Jobb egy dúla, mint egy apa a szülőszobán? Ez az óriási különbség a kettő között

Farkas Babett dúlát kérdeztük arról, hogyan érdemes kísérő személyt választani a szüléshez.

szules-apas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban a ’80-as évek óta mind gyakoribb látványnak számít az édesapák jelenléte a szülőszobán. Az elmúlt években pedig egyre több édesanya szeretné dúla segítségét is igénybe venni a vajúdás, szülés nehéz óráiban.

A törvény szerint a kismama mellett egy általa választott nagykorú személy lehet jelen a szülőszobán, így sok esetben az édesanya döntési helyzetbe kényszerül, hogy párját vagy a dúlát válassza. Cikkünkben Farkas Babett dúlát kérdeztük arról, hogy mi alapján érdemes kísérő személyt választani az édesanyának, mi a különbség a dúla és az édesapa szülőszobai feladatai között.

- Mik a tapasztalataid, megoldható, hogy az édesapa és a dúla is jelen lehessen a szülésnél?

- Sajnos azt tapasztalom, hogy jelenleg körülményes elintézni, hogy az apa és a dúla is jelen lehessen egyszerre a szülőszobában. Gyakran még előre benyújtott kérvényt is visszautasít az intézmény vezetője. Sőt, egyes kórházakban még azt sem engedélyezik, hogy a két kísérő felváltva legyen bent a vajúdó nővel.

Mint Farkas Babett-től megtudjuk, szerencsére azért akad itthon egy-két hely, ahol már örömmel fogadják a dúlákat, nem ellenségként tekintenek rájuk. Itt inkább úgy élik meg, hogy az anyát segítő kísérő terheket vesz le a vállukról, és összedolgozik velük.

- Hogy tudnád összefoglalni, pontosan mi a dúla feladata a szülőszobán?

- Úgy fogalmaznám meg, hogy egy olyan segítő, aki képes önmagát félretéve a vajúdó nőre és annak igényeire teljesen ráhangolódni. Aki minden idegszálával jelen van. Aki már a szülés előtti hetekben feltérképezi, mire van szüksége a kismamának, ismeri őt, a vágyait, sőt, a félelmeit is. Már a megelőző időszakban és a vajúdás alatt is lelki támogatást nyújt, bástyaként van jelen. A dúla nem hoz döntést az anya helyett, csak tájékoztatja őt.

A vajúdás idején pedig masszázzsal, kedves szavakkal, különböző praktikákkal igyekszik szebbé és elviselhetővé tenni a folyamatot. Igény szerint pedig természetesen még a gyermekágyas időszakban is segíti az anyát.

- Ha valaki vacillál, hogy gyermeke apját vagy a dúlát válassza - mert nem akarja, vagy nem tudja megoldani, hogy mindketten bent lehessenek -, mi segíthet a döntésben szerinted?

Babett minden leendő apukát arra buzdít, hogy legyen a párjával a vajúdás nehéz óráiban. Ez ugyanis egy olyan mély és életre szóló élmény, ami örök kapocs lesz a pár életében, amiből a későbbiekben töltekezni lehet.

- Ha egy férfiban félelmek vannak, és bizonytalankodik, akkor azt szoktam tanácsolni, hogy mindenféle elvárás nélkül vegyenek részt egy szülésfelkészítőn. Ott rá fog jönni, hogy óriási segítség a jelenléte a vajúdás alatt, és arra is, hogy mennyire sok feladata akad ott neki is. A kisbaba a születése utáni pár percben mindent megnéz magának, varázslatos pillanatok ezek, melyről nem szabad lemaradni! Amikor van szerencsém olyan szülést kísérni, ahol az apa is jelen van, kivétel nélkül csak nyakat nyújtogatós, meghatott apukákat látok. Egyszerűen módosul az ő tudatállapotuk is, és a kíváncsiság mindent felülír.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Milyen esetben lehet egyértelmű, hogy szerencsésebb, ha apa nem, inkább csak a dúla van jelen a szülésnél?

- Ha a kellő információ birtokában sem szeretné a pár, hogy az apa jelen legyen, akkor semmiképp sem szabad erőltetni. De ennek minden esetben közös döntésnek kell lennie! Abban az esetben sem szerencsés az apa jelenléte, ha az anyának erős megfelelési kényszere van a jelenlétében.

- Hogy fogalmaznád meg, mi a különbség az édesapa és a dúla szülőszobai jelenléte között?

- Óriási különbség van apa és dúla között. Szerintem az édesapa nem minősül kísérőnek, hiszen ugyanolyan érintett fél, mint az anya. A dúla valójában az apát is kíséri a szülés során. Segíti abban, hogy még nagyobb támasza lehessen a nőnek a vajúdás alatt.

A dúla soha sem veszi el a férfi fontos szerepét, a vajúdás nehéz óráiban nem áll a szülő nő és a leendő édesapa közé. Ugyanakkor segíti a kettőjük összeolvadását, utazását a szülővé válás rögös útján.

Otthonszülés képekben

A következő fotókat Jackie Dives kanadai dúla készítette, aki az intenzív felvételekkel próbál valamit visszaadni a születés misztériumából.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük