100 éves babagondozási praktikák, melyek ma már furcsán hatnak: nem próbálnánk ki őket

Mai szemmel nézve bizarr, miket tanácsoltak régen a kisbabás anyáknak.

100 éves babaápolási tippek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkra is igaz, hogy a babák táplálása, gondozása, ápolása kapcsán újabb és újabb nézetek bukkannak fel és terjednek el. Így volt ez az utóbbi száz esztendő során is, ám mai szemmel nézve a régi tanácsok gyakran bizarrnak hatnak.

Volt, hogy olyasmiket tartottak kifejezetten egészségesnek, amikről ma egyértelmű, hogy károsak. Sokszor drasztikus módszerekhez folyamodtak, és előfordult, hogy a mai elvek szöges ellentétében hittek.

Tíz furcsa babagondozási elv

A legfurcsább, ötven-száz évvel ezelőtti, amerikai és európai babagondozási nézetekből szedtünk össze egy csokorral. Senki ne próbálja ki őket!

Fekete kávé a babának - 1962-ben jelent meg dr. Walter Sackett könyve, aki arra biztatta az anyákat, adjanak fekete kávét hat hónapos kor felett a babáknak. Ugyanez a férfi állította, hogy a hathetes picik étrendjébe be kell vezetni a szalonnás tojást. El tudjuk képzelni, hogy a kávé milyen nyugtalanná tehette a babákat, ráadásul szívüket is megterhelhette. A szalonnás tojástól pedig szegényeknek elképzelhetetlen hasfájásuk lehetett.

Ujjszopizás ellen babakörömlakk, a Thum.
Ujjszopizás ellen babakörömlakk, a Thum.

Ujjszopizás ellen - 1942-ben dobtak piacra egy aceton- és erőspaprika-tartalmú babakörömlakkot, Thum néven. Ennek az volt a célja, hogy az íz és szag okozta trauma elvegye a babák kedvét az ujjszopizástól, vagy a kisgyerekekét a körömrágástól.

Biliztetés újszülöttkortól - 1932-ben Amerikában az a nézet terjedt el, hogy nemhogy két-három éves korig, de egyetlen évet sem kell várni a bilire szoktatással, hanem, már újszülött kortól kezdve arra kell szoktatni a babát, hogy ne a pelenkába, hanem bilibe ürítsen. Nem tudjuk, ezt hogyan kivitelezték, de elég eszement ötlet.

Balkezeseket jobbkezesre - A 20. század elején, a tízes években a balkezességre korrigálandó problémaként tekintettek. Mindent elkövettek azért, hogy a balkezes gyerekeket jobbkezes cselekvésre szoktassák. Hajlandóak voltak drasztikus módszerekhez folyamodni, akár speciális, a bal kéz használatát ellehetetlenítő merevítőt is adtak a kicsikre, melynek viselete valószínűleg fájdalmas is volt.

Annak ellenére is üldözték a balkezességet, hogy kutatások, így az Iowai Egyetem kutatásai is kimutatták, ennek az erőszakos átszoktatásnak köze lehet a dadogás kialakulásához. Nem csoda, hiszen a gyerekek agya, idegrendszere jókora megterhelést kapott a jobbkezesség elérése érdekében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Májlevest mindennap - A negyvenes években azt tanácsolták az anyáknak, hogy három hónapos kortól iktassák be a baba étrendjébe a napi rendszerességgel adott májlevest.

A dédelgetés rossz - A húszas években arra biztatták az anyákat, hogy ne ölelgessék, puszilgassák és becézgessék a kicsiket. Ez az elv nem egyszer előjött száz év alatt. A hatvanas évek elején nemcsak az érintés minimalizálását szorgalmazták, de bődületes butaságként terjedt, hogy a sokat dédelgetett babákból lesznek felnőttként a szocialisták. Az ötvenes években azt is mondták, hogy, ha sír a baba, az jó testedzés a számára, ezért hagyni kell, és nem pedig igyekezni megnyugtatni őt.

Babákat fel! - Az ötvenes évek furcsasága volt, hogy a légi utak során a babákat egy, a fali poggyásztároló fölé szerelt babaágyba helyezték az utasok.

Ne vidd be a gyereket! - A húszas években elterjedt, hogy a friss levegő milyen fontos a babáknak. A napi levegőztetés és alapos szellőztetés azonban, úgy hitték, egyáltalán nem elég. A kicsiket gyakorlatilag egész nap kint tartották. Borúsabb napokon vagy allergiaszezonban ez nem lehetett a legkellemesebb.

Nem kell mindennap fürdeni - A hetvenes években elterjedt a nézet, hogy a babákat nem kell mindennap fürdetni, csak kétszer egy héten. A mindennapos fürdetés egészségessége, szükségessége egyébként a mai napig megosztó. Ellenzői szerint a bőr saját védőköpenye sérülhet a fürdetők túl drasztikus hatására. A megbízható gyártású babatermékek azonban elvileg elég kíméletesek.

+1 tipp kismamáknak: a biztonságos cigizés - A hatvanas években, amikor a dohányzás még pozitív fényben tündöklött, eszement tanács volt, hogy a kismamák napi fél doboz cigit teljes biztonsággal elszívhatnak. Ma már tudjuk, a terhesség alatti dohányzás milyen veszélyekkel jár.

Ultrahangfotók a cigis baba viselkedéséről

A fenti kapcsán érdemes megtekinteni azt az ultrahangfelvétel-sorozatot, mely az épp dohányzó anya hasában lévő baba reakcióját, mozgását mutatja a cigi elszívása alatt.

Döbbenetes ultrahangképek: így reagál a baba a méhben, ha rágyújt az anya

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük