Mi történik, ha szülés előtt rosszul fekszik a baba? Az orvost kérdeztük
A szülész-nőgyógyász válaszolt kérdéseinkre.

ultrahang
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy a szülés akadálytalanabb, könnyebb legyen, a természet úgy intézi, hogy a baba a pocakban fejjel irányba fordul a kilencedik hónap végére.

Sajnos olykor ez nem történik meg, ami aggodalomra adhat okot: a dolog miértjéről, a veszélyekről és az ilyenkor teendő lépésekről Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük.

- Milyen a baba optimális helyzete szülés előtt?

- A fekvés a szülőcsatorna irányában elöl elhelyezkedő részt jelöli meg. Normál esetben a magzat a méhen belül koponyavégű fekvésű, ez azt jelenti, hogy a feje az anyai medence bemenete felett van, vagyis szülés alatt fejjel előre halad majd végig a szülőcsatornában. Ha ez nem így van, azt fekvési rendellenességnek nevezzük. 

- Mi lehet az oka a fekvési rendellenességnek?

- Nem ismert. Felmerült, hogy a méh anatómiai alaki rendellenességei, például kétszarvú méh esetén vagy mélyen tapadó méhlepény esetén gyakoribb lehet, de a legtöbb esetben nem derül ki az oka. 

- Mennyire gyakori a fekvési rendellenesség?

- A medencevégű fekvés körülbelül 4%-os gyakoriságú, a harántfekvés ennél is sokkal ritkább.

- Mi a teendő, ha fekvési rendellenesség áll fenn?

- Az egyik lehetőség, hogy az előbbihez képest fordítva fekszik a magzat, vagyis a fenekével ül az anyai medencén, ez a medencevégű fekvés, régebbi nevén farfekvés. A másik lehetőség, amikor a magzat az anya gerincoszlopához képest keresztben fekszik, mintegy vízszintes síkban, ez a harántfekvés. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Medencevégű fekvésnél a kockázat elsősorban szülés alatti, amennyiben hüvelyi szülés zajlik, a magzat törzsének megszületése után a magzat feje elakadhat a szülőcsatornában, és ennek szülészeti megoldása komplikált lehet, ez a magzatra nézve életveszélyes állapotot jelenthet. Emiatt manapság a legtöbb országban és intézményben első szülésnél medencevégű fekvés esetén császármetszést végzünk.

Haránt- vagy ferdefekvés esetén a medence „üres”, és itt a legnagyobb kockázat, hogy egy idő előtti burokrepedésnél a köldökzsinór előesik, a keringés benne akadályozottá válik, és a magzat élete így veszélybe kerül. Emiatt ilyen esetben a várandósok már sok helyen a 34. héttől kórházi megfigyelés alatt vannak, hogy szükség esetén azonnali császármetszésre legyen mód. A legtöbbször terminusra azonban a magzat befordul a megfelelő pozícióba, ezt általában a várandós érezni is szokta - magyarázta a szülész-nőgyógyász.

- Tehet az anya is azért, hogy a baba mocorogjon át a megfelelő irányba?

- Vannak mendemondák erről, de nincs igazolt pozitív hatása bármelyik otthoni praktikának.

Kórházi körülmények között külföldön elterjedt a magzat kézi fordítása - angolul external cephalic version, ECV - a megfelelő pozícióba, Magyarországon csak egy-egy szakember tudja alkalmazni ezt a technikát. Gyakorlott kezekben egészen jó arányban sikeres - körülbelül 50% -, de nem titok, hogy az anya számára kissé kellemetlen, fájdalommal járó beavatkozás. Ha viszont valaki ennek köszönhetően utána természetes úton szülhet, az nagy öröm - tette hozzá az orvos.

Ételek aranyér ellen

Sok kismamát gyötörnek aranyeres panaszok, de célirányos táplálkozással ezek enyhíthetők. 10 ételt ajánlunk, amelyek segíthetnek.

Ezt is szeretjük