Durumtészta, barna rizs: miért jobbak ezek a verziók a hagyományosnál?

A hétköznapi ételekből is van egy fokkal jobb, de miért jobbak ezek a hagyományosnál?

Miért jó a durumtészta és a barna rizs?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor az ember a heti bevásárlást intézi, legtöbbször rutinból válogat. Leveszi a megszokott lisztet, cukrot, egyebeket a polcról, és szinte szét sem néz. Pedig, ha csak egy-két percet szánna rá, a család étrendje sokkal egészségesebb lehetne.

A rizsnek, a lisztnek, a cukornak és szinte mindennek van eggyel jobb verziója. Miért érdemes ezeket választani a hagyományos helyett? Az alábbiakban leírjuk.

A gyerekek zöme szereti a rizst, de a fehér helyett jobb a barnát választani. Ennél a verziónál a rizsszem külső héja fent marad, és kiváló rostforrás a szervezet számára. Emésztéssegítő, anyagcsere-pörgető. Egy fontos tudnivaló, hogy később fő meg a fehér rizsnél, kell neki körülbelül 45 perc.
Hagyományos helyett érdemes durumtésztát venni, még, ha ebből is kell a mértéktartás. Lassabban bontja a szervezet, ezáltal nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, tehát a cukorbetegség megelőzésében jó segítség. A durumtészta összetett szénhidrátok forrása, lassan szívódik fel, így hosszú távú energiaforrás lehet. Gabonaféle, A- E- és B-komplex-vitaminforrás.
A fehér liszt a búzamag belsejéből áll, a teljes kiőrlésű viszont a korpát, a csírát és a mag belső részét is tartalmazza. Ezáltal jó rostforrás, és tápanyagban is gazdagabb. A szénhidrát lassabban szívódik fel a rostok miatt, így az inzulinemelkedés nem lesz lökésszerű, tehát a barna rizshez hasonlóan a teljes kiőrlésű liszt is segíthet a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.
Eleve cukrozott kakaópor helyett érdemes nem cukrozott, keserű verziót választani. Utólag, hogy a gyerekek is megegyék például palacsintában, cukrozható, de így a szülő maga dönt, mennyit tesz bele. Az eleve cukros kakaóport agyoncukrozzák, és a tiszta kakaótartalom miatt is jobb elfeledni. A vitamin- és antioxidánstartalom a sötét verziónál a számottevő.
A szervezet fő nátriumbeviteli forrása a só, de tudjuk, a túl sok só nem egészséges. Mértékkel használva egyszerű asztali só helyett azonban jobb a jódozott. A jódozott só a megfelelő pajzsmirigyműködés segítője a jódtartalom miatt. A tengeri só ásványianyag-tartalmát tekintve jobb a hagyományosnál, de a tengerek szennyezettsége miatt egyesek állítják, nem feltétlenül jó választás.
Fotó: art-4-art / Getty Images Hungary
Bár téves lenne azt hinni, a méz a cukorral szemben fogyókúrás megoldás, a méznek számos pozitív tulajdonsága van, melyekkel a kristálycukor nem rendelkezik. Ásványi anyagok és vitaminok forrása, ráadásul baktériumölő hatása is van. Teába, sütikbe érdemes cukor helyett mézet tenni, ha csak lehet.
Szénsavas ásványvíz helyett menteset jó adni a gyerekeknek, mivel a szénsavasság hosszútávon a fogzománc ellensége lehet. Emellett a szénsav kellemetlen puffadáshoz, hasi panaszokhoz vezethet. Ha a szénsavas ital cukrozott, színezett, aromákkal dúsított üdítő, már kimondottan káros a szervezetre.
Tejtermék választásakor két dologra feltétlenül érdemes figyelni. Az egyik, hogy, ha csak lehet, legyen félzsíros vagy zsírszegény. A másik, hogy a tejen ne spóroljunk: a boltok polcain számos olyan rossz minőségű, tejként eladott termék van, aminek a valós, tiszta tejtartalma csekély. A reggeli italt sem érdemes tejként értelmezni. Ismert, megbízható nevű, hazai tejterméket érdemes választani. Sajnos nem minden tej vagy joghurt, amire ráírják, hogy az. Előfordul, hogy alig-alig látott tejet egy élelmiszer, ami elvileg tejtermék.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük