Szobatisztaság: mikortól érdemes próbálkozni a bilivel?
Honnan tudhatod, hogy megérett a gyerek a szobatisztaságra?

bili-kisfiu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az előző szülői generáció esetében előfordult, hogy az édesanyák azzal büszkélkedtek, gyermekük már egyéves kora előtt szobatiszta lett. Ma már tudjuk, hogy ezeket a gyerekeket csak kondicionálták.

A szobatisztaság elérésének ugyanis vannak pszichés feltételei, melyek feltételeznek egy bizonyos érési folyamatot. Ezt azonban nem érdemes siettetni.

Hogy lehet a gyerek egyévesen szobatiszta?

Röviden: sehogy. Tény, hogy, ha az édesanya megfigyeli gyermeke ürítési szokásait, és annak megfelelő időben bilire ülteti, alig néhány hónap alatt kondicionálhatja a kicsit arra, hogy a külső körülmények hatására a záróizmok ellazuljanak, minek következtében folyékony vagy szilárd eredmény kerül a bilibe. Az ürítés ezen reflexes formáját akár már tíz hónapos gyermek esetében el lehet érni, ez azonban még nem nevezhető szobatisztaságnak.

Szobatisztaságról akkor beszélhetünk, ha az ürítést valóban tudja szabályozni akaratlagosan a kicsi. Ez pedig egy érési folyamat eredménye. A húgyhólyagot és a bélrendszert az aggyal összekötő idegpálya 18-24 hónapos korra éri el azt a fejlettségi szintet, ami szükséges a szobatisztasághoz. A záróizmok akaratlagos működtetése tehát egyfajta pszichológiai érést feltételez, melyet nem lehet siettetni. Ha a szülő mégis megteszi, a későbbiekben - felnőttkorban is - gyakori panaszként jelentkezik székelési zavar, leginkább székrekedés formájában.

Innen tudhatod, hogy megérett a szobatisztaságra

  • Ha a gyerek a székelési inger jelentkezésekor abbahagyja a játékot, és a hasában zajló eseményre koncentrál, majd valamilyen formában jelzi, hogy mi történt. Először általában csak utóbb, majd idővel már az esemény előtt is jelzi a történést.
  • Ugyancsak jelzésértékű, ha a kicsinek két-három órán át száraz marad a pelenkája. Ilyenkor már érdemes próbálkozni pelenka helyett a bugyival.
  • Ha láthatóan elkezdi zavarni, hogy pisis, kakis a pelenkája, az ugyancsak a szobatisztaságra utaló, reményteljes jel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így szoktasd bilire!

Érdemes a kicsi kétéves kora körül megmutatni neki a bilit, elmondani, hogy mire való, és számára elérhető helyen tárolni a lakásban. Ezzel párhuzamosan beszerezhetsz egy WC-szűkítőt is - vannak gyerekek, akikben annyira erős az utánzási hajlam, hogy szeretnék ők is rögtön a WC-t használni, mint a nagyok. Ha jelzi a szükségletét, és sikerült a bilibe pisilni, kakilni, dicsérd meg - de nem kell túl nagy feneket keríteni neki -, majd együtt öntsétek a termést a WC-be.

Körülbelül másfél-három éves kor körül várható el, hogy a kicsi jelezze, és vissza tudja tartani a pisit, kakit, amíg elér a biliig, WC-ig. Az éjszakai szobatisztaság azonban rendszerint ennél később alakul ki. Ötéves korig még nem tekinthető kórosnak.

Bilire szoktató könyvek

Ha szeretnél a kicsinek valamilyen témába vágó könyvet vásárolni, a következőkben adunk néhány ötletet, melyek közül bátran választhatsz. 

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük