2 allergénnek hitt étel, amely valójában véd az asztmától

Ezeket edd terhesen

A mogyorót, diót evő kismamák gyerekei védettebbek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mogyorót, diót evő várandós nők gyerekeinél egyharmaddal ritkábban jelentkezik hétéves korukra asztma vagy allergia azokhoz a gyerekekhez képest, akiknek anyja állapotosan kerülte az olajos magvak fogyasztását - derült ki egy dán tanulmányból.

Erre csörög

Évekig azt tanácsolták a várandós nőknek, hogy ne egyenek mogyorót vagy dióféléket, abban a reményben, hogy így elkerülhetik a születendő gyereknél a későbbi allergiát. Dán kutatóknak a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban közzétett tanulmánya azonban ennek éppen az ellenkezőjét sugallja, az állapotos anya diófogyasztása éppenséggel védőhatású lehet.

A koppenhágai Statens Serum Intézet munkatársai több mint 60 ezer anya és gyerekeik adatait elemezték, a korai terhességtől egészen a gyerekek hétéves koráig követték nyomon az utódok egészségét.

Az eredmények azt mutatták, hogy a várandósság alatti mogyoró- vagy dióevés negyedével csökkentette annak esélyét a gyerekek 18 hónapos korában, hogy asztmásként diagnosztizálják őket, hétéves korukban pedig egyharmaddal volt kisebb a kockázatuk.

- Úgy találtuk, hogy az anya terhesség alatti heti egyszeri vagy többszöri mogyoró- vagy diófogyasztása csökkenti a gyerekkori allergiás megbetegedések kockázatát. Ezek az eredmények nem támogatják, hogy a várandósság alatt kerülni kellene a dióféléket - idézte Ekaterina Maslova kutatásvezetőt a The Daily Telegraph című brit napilap.

Ezeket edd az egészséges babáért

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tejtermék is fontos

Egy új japán vizsgálat tanúsága szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos szempont a helyes táplálkozás. Tanaka Keiko közegészségügyi professzor a különböző betegségek megelőzésével foglalkozik. Munkatársaival azt vizsgálták meg, hogy kimutatható-e valamilyen összefüggés a gyerekek fogának romlása és édesanyjuknak a terhesség időszakában elfogyasztott tejtermékek, kalciumkészítmények mennyisége között.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mint kiderült, a tej és tejtermékek, a joghurt és a kalcium anyai fogyasztása védő hatású volt a gyermekek későbbi fogszuvasodásának gyakorisága szempontjából, de ez általánosságban csak határérték szintjén volt igaz.

A tapasztalatok szerint leginkább a sajtfogyasztás számít: egyértelmű, statisztikailag jelentős összefüggés mutatható ki a várandós időszakban elfogyasztott sajt mennyisége és a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága között: ha a terhes asszony sok sajtot evett, gyermekének ritkán romlott a foga. Ha többet szeretnél megtudni a témáról, kattints korábbi cikkünkre.

Ezt is szeretjük