"Az egész vonat hallgatta az üvöltését" - A legkínosabb dackorszakos sztorik anyukáktól
A dackorszakot sem a gyerek, sem a szülő nem ússza meg.

GettyImages-1155873547
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dackorszak embert próbáló időszak a szülők és gyermekek számára is. Az addig aranyosan totyogó kisgyermekből igazi individuum lesz, akinek egyre nyiladozó értelme és akarata gyakran heves érzelmi kitörésekben nyilvánul meg.

Általában a másfél-három év közötti időszak nevezhető dackorszaknak, amikor a kicsik rájönnek, hogy ők a szülőktől különálló, önálló személyek. Ez az időszak ennek a felismerése, a hiszti pedig a normális, egészséges fejlődés része. A kicsik ebben a korban még nem képesek beazonosítani az érzelmeiket, és nem tudják kezelni az indulataikat, amelyek ilyen formában öltenek testet. Az állandó dacosság és elégedetlenség pedig megnehezítheti a családi mindennapokat.

Ciki sztorik a dackorszakból

Mivel a dackorszakot egy gyerek és egy szülő sem ússza meg, így ha kínunkban is, de legalább együtt nevethetünk azon, hogy más is ugyanabban a cipőben jár, mint mi. 

GettyImages-692728464

Julcsi, 32 éves, egy három- és féléves kisfiú édesanyja

- Abban a szerencsésnek mondható helyzetben vagyok, hogy a kisfiam szinte mindig csak a négy fal között produkálta az ordenáré nagy hisztiket. Szinte. Egyetlenegyszer volt, hogy sikerült a nagy plénum előtt is bemutatkoznunk. A férjemmel és az akkor nagyjából másfél éves kisfiammal a szülőkhöz indultunk látogatóba, gondoltuk, jó móka lesz a gyereknek, ha vonattal megyünk. A háromórás út első fele probléma nélkül telt el, mászkált, járkált, mesét olvastunk neki, szórakoztattuk. Álmos lehetett, vagy túlpöröghetett a sok ingertől, hiszen a következő pillanatban olyan hangos sírásba kezdett ok nélkül, hogy előbb összenéztünk a férjemmel, utána az utasokra, akiket addigra már sajnáltam. Bármennyire próbáltam én is és a férjem is, a gyerek egyszerűen nem nyugodott meg, tépte ki magát a kezünkből, üvöltött, semmi nem hatott rá. Kimentünk vele az előtérbe, hogy legalább így tompítsuk a sírását a többi utazó előtt. Én visszamentem az utastérbe az innivalójáért, amikor látom, hogy közeledik felém egy nő. Megállt felettem, és együttérző hangon mondta, hogy öleljem meg a gyereket, az majd megnyugtatja. Mindezt jó hangosan, úgy, hogy a környező széken ülők jól hallják. Nekem az volt a teljes megsemmisülés, nyeltem egyet, kínomban elejtettem egy mosolyt, és visszamentem az addigra már megnyugodott fiamhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Imola, 35 éves, hároméves kislány édesanyja

- Rettenetesen fárasztó, hogy mindig valami miatt elégedetlen a gyerek: ez nem hercegnős frizura, az angyalkás felső miért van a szennyesben, a fogkrémet ő nyomja ki, nem ő nyomja ki, milyen tányérból eszik, nagyobb tányér kell, kisebb kanál, hogy törtem ketté azt a Túró Rudit, ő most nem megy oviba, és még sorolhatnám. De a nyilvános hisztik nálunk sem maradtak el, a kislányom az "üzletben földön fetrengős" típusok közé tartozik. 

Múltkor az én kincsem hanyatt lefeküdt az élelmiszerüzlet padlóján, mert nem kapta meg, amit szeretett volna. A boltos néni épp felmosott. Látszik, hogy rutinos volt, szépen körbemosta, szeme sem rebbent. Én addig "jól van, addig anya bepakol a kosárba" felkiáltással otthagytam, hátha utánam jön. Amint kikerültem a látóköréből, felpattant, és utánam futott. Következő alkalommal inkább a bevásárlókocsiba ültettem, és előre megbeszéltem vele, hogy csak egy kis dolgot választhat az üzletből. Nekünk ez jött be.

GettyImages-972007232

Eszter, 39 éves, ötéves kislány édesanyja

Úgy tűnik, az én kislányom sosem jut túl a dackorszakon. Eleve egy nagyon erős, karakán személyiség, gyakran az van, amit ő szeretne. Külföldön élünk, és a legutóbbi mutatványa az volt, mikor az utolsó óvodai napon át kellett adnia a Németországban nagy népszerűségnek örvendő Schultütét, a csokitölcsért a ballagó kislánynak. Tudta, hogy tele van édességgel, ezért mikor megkapta az óvónénitől, megköszönte, és úgy döntött, hogy megtartja. Ketten üvöltöttek egyszerre: a lányom, aki nem akarta odaadni, és a másik gyerek, aki kapta volna. Odamentem hozzá, és magyarul, erélyesen rászóltam, hogy azonnal adja oda, különben… ez úgy tűnik, hatott, mert aztán könnyes szemmel, de átnyújtotta az ajándékot a másik gyereknek. 

10 vicces ok a hisztire, képekben

Sok szülő keres sorstársakat a neten, és teszi közzé fotón azokat a pillanatokat, amikor a gyereknél valami vicces okból szakadt el a cérna. Ilyen képekből válogattunk.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük