Miért nagyon fontos, hogy hisztizzen a gyerek? Elengedhetetlen része az egészséges fejlődésnek
A gyerek a hisztivel nem bosszantani akar.

GettyImages-1129189485
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hétköznapi nyelven hisztinek nevezik a 2-3 éves korban jellemző dackorszak legerősebb tünetét, ami jó, ha van, és elég nagy figyelmeztetés, ha nincs. Magát a hisztit sokkal könnyebb kezelni, illetve higgadtan tolerálni, ha szülőként is tisztában vagy vele, hogy valójában mi húzódik meg a sokszor értelmetlen toporzékolás és sírás hátterében.

A dackorszak alatt a gyermek elkezdi kinyilvánítani, mint nem akar, látszólag érdektelen dolgok miatt földhöz vágja magát, és torka szakadtából ordít: miért keverted össze kiskanállal a müzlijét, miért tettél vajat a kenyerére, és miért van az, hogy amikor próbálod ráadni a pulcsit, amit választott, akkor mégis inkább egy másikat akar. Ember legyen a talpán, aki ezt a korszakot idegeskedés és könnyek nélkül túléli.

A dackorszak fontos része a gyermeki fejlődésnek

Szarka-Tamás Enikő mozgásfeljesztő óvodapedagógussal, a YouTube-csatornán futó Óvónéni mindenkinek vloggerével keressük a választ arra, miért fontos a hiszti gyerekkorban, és mi húzódik meg ennek hátterében.

GettyImages-641442980

 - A hangsúly minden esetben az én akarata, az én határainak feszegetésében rejlik. A gyermek rájön, hogy ő a szülőtől különálló, önálló személy, tehát a dackorszak ennek a felismerésnek a feldolgozása. A hiszti a normális fejlődés része, hiszen a gyerekek csak lassan, fokozatosan tanulják meg beazonosítani és szabályozni érzelmeiket, és amíg ez nem megy, valahogy ki kell adniuk a feszültséget - mondja a szakértő, aki hozzáteszi, 3-6 éves korban a szuperego - felettes én - fejlődése is hasonló tünetekkel jár, de az úgynevezett hiszti nem olyan gyakori tünet, mint a dackorszak esetében. 

Fontos a szülői empátia, bármilyen nehéz is ebben a helyzetben

Életkortól függetlenül érdemes megvizsgálni a hiszti kialakulásának okait. Meg kell figyelni a gyermek aktuális állapotát, hiszen a hisztizés gyakorisága nő, ha éhes és álmos, vagy a családban valamilyen nagy fokú változás állt be, költözés, esetleg testvér született. Ezenkívül a hiszti oka lehet még, hogy a gyerek szeretné felhívni magára a figyelmet, vagy szeretné érvényesíteni az akaratát. A kiindulási pont legyen az empátia és az, hogy a szülők egyértelmű határokat húzzanak, ez sokat segít mindkét félnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A hiszti minden esetben jelzése valaminek, de semmi esetre sem a szülő bosszantása a cél. Valószínűleg csupán arról van szó, hogy nem rendelkezik még a szükséges készségekkel ahhoz, hogy megbirkózzon az adott helyzettel. Ezért javaslom, hogy a kommunikációban is mellőzve legyenek a "Ne bosszants már!" és ehhez hasonló kijelentések, a kiabálás, valamint a verbális és/vagy fizikai agresszió meg főként nem célra vezető, sőt mi több, szigorúan tilos! Érdemes törekedni a kedves, de határozott beszédre, esetleg bevetni a humor eszközét a hisztiből való kibillentésre - javasolja Szarka-Tamás Enikő.

A legalkalmasabb eszköz a hiszti kezelésére

A szülők közös együttműködése elengedhetetlen a pozitív eredmények eléréséhez, hiszen ha nem csapatjátékosként dolgoznak össze, akkor nincs értelme. Érdemes ilyen krízisidőszakokban megbeszélni, hogy mire hogyan reagálnak, és mik a határok. Amennyiben az vezérli a szülőt, hogy bármit megtesz, csak hallgasson el a gyerek, úgy garantáltan nem oldja meg hosszú távon a problémákat, csak ront rajta. 

GettyImages-1169252333

- Nincs fix recept, mert minden gyermek, szülő, szituáció más és más. Ugyanakkor mégis a meglepetés ereje a legalkalmasabb kibillentő eszköz, persze az is egy végső megoldás, amikor hagyni kell, hogy kihisztizze magát, és ahogy kezd megnyugodni, a szülő ott van, megöleli, és érezteti, hogy feltétel nélkül szereti. A gyerekek ilyenkor utálják legbelül magukat, ezért a megnyugvást követően semmi esetre se hánytorgassuk fel nekik, hogy hogyan viselkedtek, hiszen a kitöréshullámok felett nehezen tudnak uralkodni, ehhez még éretlen az idegrendszerük - mondja Szarka-Tamás Enikő, aki szerint a higgadt, tőmondatos kommunikáció is alkalmas arra, hogy a gyermekhez eljusson valami a hisztifalon keresztül, ami megnyugtatja.

- A saját gyermekemnek én vagyok a minta. Ha következetes vagyok, és betartom saját szabályaimat, akkor nem történhet meg, hogy a gyermekem szolgája legyek. Például: "Nem szeretnél ebből a tányérból enni? Rendben, gyere, választhatsz magadnak egy másikat." Nem baj, ha földhöz vágja magát, vagy ordít, mert most tanuljuk egymást, és ha a gyermekem azt tanulja meg, hogy nincsenek határok, akkor óriási pofonokat fog kapni az életben. A legfontosabb az érzelmi biztonság kialakítása, amit kevés, de szikla szilárd szabályokkal tudunk biztosítani - mondja a szakértő.

Miért hisztizett a gyerek?

Ha egy szülő tudja humorral kezelni a hisztit, neki is egyszerűbb lehet. Ebben az összeállításban összegyűjtöttük szülők fotóit: vicces, miért szakadt el a gyerekeknél a cérna.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük