A legkeményebb, földre dobós áruházhiszti ellen is beválhat: hamarabb vége lehet, mint az ember gondolná
Anyukákat kérdeztünk meg, mi válhat be hiszti ellen.

hiszti-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Le a kalappal az előtt, aki mindig higgadtan tudja kezelni a gyerek hisztijét. Nagyon kellemetlen tud lenni, amikor az áruház közepén kezdenek rá, mert épp olyanjuk van, de semmivel sem jobb, ha a játszótérről hazafelé robban a hisztibomba.

Fontos azonban, hogy a szülő, amennyire csak tudja, őrizze meg a hidegvérét. A kiabálástól a gyerek csak még frusztráltabb lesz, a hiszti átcsaphat keserves sírásba. A pofon sem lenne megoldás semmire, de gyereket soha nem is szabad megütni. Abból csak azt tanulja, hogy az erőszak a konfliktusmegoldás eszköze. De hogyan kezelhető okosan a gyerek hisztije, hogy mielőbb abba is maradjon?

Anyukák tippjei

Jobb, ha a szülő a gyerek észjárása mögé les, eltereli gondolatát, megnevetteti, vagy egyéb praktikát vet be. Érdemes megosztani a tapasztalatokat, mert ami az egyik gyereknél bevált, az a másiknál is bejöhet.

Egy kétgyermekes anya tapasztalatai

- Nekem mindkettőnél a figyelemelterelés vált be, mivel mindkettő nagyon szeretett könyveket nézegetni, ezért ha elkezdődött a hiszti, elővettem a kedvenc könyvüket (ha mentünk valahova, akkor is mindig volt nálam könyv), és gyakran sikerült megfékezni így a hisztit. Tudom, hogy mindenki nagyon utálja az Anna, Peti, Gergő-sorozatot, nekünk viszont sokat segített, egy másfél-két éves, dackorszakba lépő gyereknek szerintem ideális. Kevés szöveg, az is nagyon egyszerű, sok kép, ismerős, hétköznapi helyzetek, biztos vannak ma is hasonlók.

Illetve bevált még figyelemelterelésnek, ha adtam nekik valami nassolnivalót. Erről én sem gondolom, hogy a legjobb ötlet, de valahogy túl kellett élni, mondjuk, egy egyórás BKV-zást vagy hasonlót. Legtöbbször próbáltam egészségeset adni nekik, kölesgolyót vagy ilyesmit, de előfordult, hogy csak a nyalóka hatott, nasikból volt mindig többféle a táskámban. Mostanában a kisebbnél, például egy hosszabb autózáskor, a zenehallgatás válik be, de van olyan is, hogy semmi. Akkor állítólag nyugodtnak kell maradni, és megvárni, amíg abbahagyja. Hát, néha sikerül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Egy kétgyerekes anya tippje

Most már iskolásak, elhagytuk a hisztikorszakot, de vannak emlékeim. Nálunk az első gyereknél egyértelműen a figyelemelterelés vált be. Ha toporzékolni kezdett, mutattam neki valamit, mintha én magam is csodálkoztam volna rajta, milyen szép vagy milyen érdekes. A másodiknál, kipróbáltam, és az is bejött, ha elkezdtem neki higgadtan valami egész másról beszélni. Például, hogy mit felejtettünk el venni, vagy mit főzünk vacsorára. Ehhez, persze, szerencse is kellett. Mindig próbáltam megőrizni a hidegvéremet, amennyire csak sikerült, legalább látszólag. Úgy gondoltam, hogy a gyerek attól csak még feszültebb lesz, ha én is idegesnek mutatom magam. Szerintem bejött.

Egy háromgyermekes anya véleménye

- Szerintem hisztire nem létezik általános okos tipp vagy módszer, vagy ha mégis, az minden egyes gyereknél más, és persze minden korban. Egyszerűen túl kell élni anélkül, hogy az ember elveszítené teljesen a türelmét, ha ez egyáltalán lehetséges. Ki kell várni, míg elmúlik, ez az egyetlen módszer, ami biztosan működik.

Miért hisztizett a gyerek?

Ha egy szülő tudja humorral kezelni a hisztit, neki is egyszerűbb lehet. Ebben az összeállításban összegyűjtöttük szülők fotóit: vicces, miért szakadt el a gyerekeknél a cérna.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük