A kamaszkorral járó testi változások: miről beszéljen a szülő, és miről ne egy tizenévessel

A szülőnek kulcsszerepe van abban, hogyan tekint a változásokra kamasz gyermeke.

A kamaszkorral járó testi változások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természet úgy intézte, hogy az embert a legmarkánsabb testi változások éppen abban a korban érik utol, amikor lelkileg a legérzékenyebb ezekre. A szülő feladata, hogy kamasz gyermekének megkönnyítse ennek az időszaknak az átvészelését.

A legalapvetőbb, amivel segítheti a gyereket, ha jelen van, és rendelkezésére áll, amennyiben kérdezni szeretne valamit, vagy aggodalmát megosztaná.

Így kerülhető el a feszélyezettség érzése

Optimális esetben a test intim részeit kisgyerek korban megismerteti a szülő, mindig a gyerek korának megfelelően kicsit többet hozzátéve az addig elhangzottakhoz. Ha a gyerek kíváncsi, akkor az ő nyelvén picit többet is mesélhet a szülő, de mindig megtartva egy normális határt az információmennyiségben.

Kamaszkorban sokkal érzékenyebben reagálhat egy ilyen beszélgetésre a gyerek, zavarban lehet a témától, de akkor is nagyon fontos a nyílt és őszinte kommunikáció. Fontos beszélni a testi integritásról, arról, hogy milyen változások várhatóak.

Miről beszéljünk, és miről ne egy kamasszal?

Ha jól ismeri a test működését, a kamasznak a változásokról is egyszerűbb lesz beszélni. Minden olyan új dolog kapcsán, ami felmerül az életében, ilyenformán visszautalhat a szülő korábban már említett dolgokra.

A  lányokkal a női test változásairól, a fiúkkal a férfi test változásairól nem elég beszélni. Elsősorban persze azokat a történéseket fontos megértetni, amelyeket magán tapasztal, de jó, ha átlátja azt is, ezzel párhuzamosan a vele egykorú fiúk/lányok min mennek keresztül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos, hogy ezeket a testi változásokat mindenképpen pozitív fényben, természetes változásokként tálalja a szülő, előre mutatva, miért jó és hasznos, hogy bekövetkezett. Ha a szülő rávilágít, hogy a többiek ugyanezen mennek át, könnyebbé teheti ezt az időszakot számára. A személyes kamaszkori tapasztalat, régről felidézett emlék, példa is segíthet a gyereknek, bár nem minden esetben.

Ne feledjük, hogy a beszélgetést erőltetni nem érdemes. Ezzel ellenállást válthat ki a szülő. Jobb, ha jelenlétéről biztosítja a gyereket, és hogy akármire szívesen válaszol. Ha a gyerek mégsem jön a kérdéseivel, akkor egy kis trükk szükségeltetik: ne kezdjünk nagyszabású beszélgetésbe, hogy leülünk és jól elmondunk mindent. Inkább érdemes spontánnak lenni, és egy közös tévézés kapcsán felhozni a témát, esetleg valami vonatkozásában, amit az ember a neten látott.

A válaszkészség mellett fontos, hogy a szülő egy kérdéstől se jöjjön látványosan zavarba. Ha így történik, a gyerek megtorpan, hogy illetlen dolgot kérdezett, és ciki helyzet alakult ki emiatt. Kinevetni a legfurcsább kérdéseket sem szabad, ahogy elutasítani sem egy kislánytól a melltartóviselés igényét: ha felmerül benne az igény, egy-egy pamut tinialsónemű sokat segíthet neki abban, hogy ne érezze kínosnak, hogy változik a teste.

Nemcsak a gyerek saját fejlődéséről és testéről kell beszélgetni, de a szexről, a védekezésről, az érzelmekről is. A testi változásoknál pedig ne csak az intim dolgokról essen szó, bizony az ilyenkor elburjánzó pattanások kezelése, a zsírosodó haj és az állandó fáradtság is megviselheti a gyereket.

Mit egyen a gyerek, ha sportol? Ezekben van az, amire szervezetének szüksége van

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük