Minden tizedik gyerek veszélyben van: a szülők tehetnek a gyakori betegség ellen
Már az első hónapok is számítanak: mire kell figyelni?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Tízből négy szülő már egyéves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, egyéves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet.

A legfrissebb hazai iparági kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy minden tizedik, félévesnél fiatalabb baba potenciálisan túlsúlyos, 5%-uk pedig elhízott - mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre gyakoribb.

A cukorbetegek világnapján különösen fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka: megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Magyar statisztikák

Magyarországon közel 600 ezer cukorbeteg él, és a betegek száma évről évre átlagosan 5-10%-kal nő. Sereghajtók vagyunk az Európai Unióban is, Ciprus, Ausztria, Portugália és Horvátország után nálunk a legmagasabb a halálozások száma: évente több mint háromezren halnak meg itthon diabétesz miatt, ami azt jelenti, hogy minden nap kilenc újabb ember veszti életét.

A cukorbetegségről

A betegségnek két típusát ismerjük: az elsősorban genetikai tényezők miatt, gyermekkorban kialakuló autoimmun-eredetű 1-es típusú diabéteszt, illetve a főként egészségtelen életmód miatt kialakuló 2-es típusú diabéteszt. "Bár a betegségre való hajlam sok esetben öröklődik, a hajlamosító tényezők között fontos kiemelni a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot, és az ezek következtében kialakuló elhízást" - hívta fel a figyelmet Erdélyi-Sipos Alíz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

A babák közel fele már egyéves kora előtt kap édességet

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik vezető oka az elhízás, amely ma már nemcsak a felnőttek, de a gyermekek körében is egyre meghatározóbb jelenség: az öt év alatti gyermekek 6%-a túlsúlyos világszerte. "Tízből négy szülő már egyéves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, egyéves kor felett pedig minden harmadik családban ugyanazt eszik a gyerekek, mint a család többi tagja. Holott az egy-három éves korosztály vitamin-, tápanyag- és ásványianyag-igénye jelentősen eltér a felnőttekétől" - hangsúlyozta Erdélyi-Sipos Alíz.

"Egyéves kor felett szinte kivétel nélkül minden kisgyerek napi rendszerességgel kap cukrozott ételt és italt, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy kétéves korára minden tizedik baba potenciálisan túlsúlyos. A helytelen táplálkozás okozta túlsúly és elhízás pedig a 2-es típusú diabétesz előszobája" - tette hozzá dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.
A szülők felelőssége kulcsfontosságú az egészséges étkezési szokások kialakításában

"Az ízérzékelés is a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben, ezért ha nem elég körültekintők a szülők, a baba könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez. Pedig a gyermekek számára a nyersanyagok természetes ízével és zöldfűszerek használatával is izgalmassá tehetünk egy-egy új fogást. Ha nem szoktatjuk őket túlédesített vagy túlsózott ételekhez, később is szívesebben fogadják majd az egészséges táplálkozásnak megfelelő élelmiszereket" - hívta fel a figyelmet Erdélyi-Sipos Alíz.

Megfelelő gyermekkori táplálással megelőzhető a 2-es típusú cukorbetegség
Az egészségtelen táplálkozással szorosan összefüggő diabétesz világszerte csaknem 150 millió embert érint, de a becslések szerint a népbetegségben szenvedők száma 2030-ra a 360 milliót is meghaladja.

"Bár a cukorbetegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, a 2-es típusú diabétesz egészséges táplálkozással és rendszeres, aktív mozgással már kisgyermekkorban megelőzhető. A modern kutatások szerint nemcsak a gének határozzák meg a gyermekek jövőbeni egészségét. A fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai - azon belül is a táplálás - ugyancsak meghatározóak a gyermekkori egészség megalapozásában, és olyan felnőttkori népbetegségek megelőzésében, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A terhesség alatti megfelelő táplálkozás, az anyatejes táplálás, majd a baba megfelelő hozzátáplálása így tehát rendkívül fontos szerepet tölt be a diabétesz megelőzésében" - hangsúlyozta dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Részletes információ és további segítség a szülőknek: www.elso1000nap.hu

Ezt is szeretjük