Szabad lefagyasztani a bébiételt? Tippek, hogy a legegészségesebb falatok jussanak a kicsiknek
A kisbabák a legjobbat érdemlik, ezért nemcsak az a fontos, hogy miből készül az ételük, hanem az is, hogy hogyan.

GettyImages-860715368
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok szülő nem ad bolti bébiételt a gyereknek, inkább maga főzi meg a répapürét vagy a sütőtökpapit.

Ez nemcsak egyszerű módja a táplálásnak, hanem még pénztárcabarát is, hiszen nagy összegeket lehet így megspórolni. Főleg akkor, ha egyszerre nagyobb mennyiség készül. De vajon biztonságos-e lefagyasztani?

Hogyan kell kezdeni a baba hozzátáplálását? 

Az orvosok és védőnők azt szokták javasolni a szülőknek, hogy hat hónapos kortól már kezdjék meg a baba hozzátáplálását, főleg, ha már tud magától ülni, és megtartja a fejét. Az első szilárd ételei lehetnek zöldség- vagy gyümölcspürék, a párolt édesburgonyából készült püré összekeverve kis anyatejjel jó választás lehet a kezdetekhez.

GettyImages-103132515
Fotó: Alexandra Grablewski / Getty Images Hungary

Fontos, hogy kis adagokkal kell hozzászoktatni a kicsik szervezetét az új ételekhez, majd fokozatosan kell növelni a mennyiséget, így tudja a gyomruk a legjobban befogadni a táplálékot. A reakciókra is érdemes odafigyelni, hiszen a hasmenés, puffadás vagy piros foltok jelenthetnek ételallergiát, de ha fintorog, elutasítja az ételt, az is azt jelenti, hogy nem ízlik neki az adott alapanyag, érdemes arra az ételre később visszatérni - amikor már más ételekhez jobban hozzászokott, megszerette őket.

Így érdemes otthon bébiételt készíteni

Ha valaki otthon szeretné elkészíteni kisbabájának az ételt, néhány fontos dologra érdemes odafigyelni:

  • Válassz főként bio-, ellenőrzött forrásból származó friss zöldségeket, gyümölcsöket.
  • Az alapanyagokat alaposan, többször át kell mosni forró vízben.
  • Az edényeket, eszközöket fertőtlenítsd, többször is áztasd forró vízbe őket.
  • A só, a cukor, valamint a fűszerek használatát kerüld, hiszen a babának az a legjobb, ha a zöldségek, gyümölcsök eredeti ízét szokja meg,és nincs is szüksége ezekre.
  • Ne főzd, hanem párold az ételt, tehát kevesebb vízben, fedő alatt készítsd el a zöldségeket, így az ízük és a vitamintartalmuk is jobban megmarad.
  • Botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsd a már megpárolt alapanyagokat.
GettyImages-157475107
Fotó: Lara Hata / Getty Images Hungary

A maradék mehet a fagyasztóba?

Sok szülő aggodalma, hogy mit kezdjen a maradék bébiétellel, másnap is ehet-e belőle a csecsemő, esetleg le lehet-e fagyasztani későbbre.

Ha valamiből sok készült, vagy már nem bírja megenni a baba, be lehet rakni a hűtőbe, alaposan lefedve, és 1-2 napon belül kerüljön elfogyasztásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fagyasztóba is be lehet rakni a finomságokat, de itt is ügyelni kell arra, hogy két hónapnál tovább ne legyen a mélyhűtőben, valamint a kiolvasztás után azonnal melegítsék, és a lehető legrövidebb időn belül kapja meg a baba. A lefagyasztott ételekre mindenképp érdemes ráírni, hogy mikor készültek, mikor járnak le, és hogy mit tartalmaznak az adott pürék, hiszen könnyen összekeverhetőek, ha csak a színüket látod. Érdemes kisebb porciókban fagyasztani, akár jégkockatartóban, hiszen a már kiolvasztott bébiételt tilos visszafagyasztani.

5 zöldség, amit szeretni fog a gyerek

Ahhoz, hogy a pici megszeresse a zöldségeket, és később se csak külső kényszer hatására egyen egészséges ételeket, te is rengeteget tehetsz.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük