Gyanúsan sokat sír a baba? 7 tünet, amivel fontos orvoshoz fordulni
A csecsemőkori sírásnak több kiváltó oka is lehet, szakorvos beszélt a leggyakoribbakról.

baba sírás ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor csillapíthatatlanul sír a kisbaba, nincs olyan szülő, akinek ne facsarodna össze a szíve. A csecsemőkori sírás mögött több kiváltó ok is állhat, nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni.

Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergiaspecialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek jelentkezése kapcsán javasolt szakember felkeresése.

Gyanúsan sokat sír a baba?

Túlterheltség, feszültség

Sokszor látom a kimerült, aggódó szülőket, akik kudarcként élik meg, hogy nem találják a megoldást, gyermekük vigasztalhatatlan sírásának okát. A szülők aggódását, feszültségét azonban a kicsi is megérzi.

GettyImages-520040651
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

A csecsemőket a túl sok inger, a zajos környezet kimerítheti. Gondoljuk át, ha az elmúlt időszakban több rohanós napunk volt, nagy volt körülötte a nyüzsgés, sokat szól a tévé, zene? A zajos környezet és a rendszertelen életvitel miatt is sírósabb lehet.

Álmos vagy éhes

A szakmai ajánlások mellett fontos, hogy vegyük figyelembe gyermekünk egyéni igényeit is a napirend kialakítása során. Általában a csecsemők hathetes korára alakul ki valamilyen alvás-evés napirend, ám itt is lehetnek változások, például egy intenzív növekedési fázisban gyakrabban megéhezhet. Az alvás szintén nagyon egyéni lehet. Vannak kifejezetten jól alvó és nagy alvásigényű csecsemők, ők hosszabb alvást követően hosszabb ideig ébren lehetnek, míg más babák többször alszanak rövidebb ideig, így az álmosságot jelző nyűgösség náluk többször ismétlődhet, ezért is tűnhetnek ők sírósabb csecsemőnek.

Betegségek a sírás hátterében

A csecsemőkori gyakori sírás egyik leggyakoribb oka a hasfájás, puffadás. Ezt okozhatja reflux vagy a csecsemőkori hasfájás egy jellegzetes típusa, a kólika is, de tünete lehet a tejallergiának is, mely tápszeres és anyatejes babánál egyaránt jelentkezhet. A sírás azonban jelezhet betegséget is - például kezdődő légúti betegség vagy fülfájás tünete is lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mikor szükséges orvoshoz menni?

A felsoroltak mellett több más oka is lehet, ha a csecsemő sír: az időjárási változások - szeles idő, frontok -, a fogzás, ha zavarja a teli pelenka, ha fázik, vagy épp melege van. Ha bizonytalanok vagyunk a sírás okát illetően, forduljunk szakemberhez, ha az alábbi tünetek jelentkeznek, akkor mindenképp:

  • a sírós csecsemő lázas,
  • nehezen veszi a levegőt,
  • bágyadt, étvágytalan,
  • gyakori bukások és/vagy hányás is jelentkezik,
  • hasmenés, véres széklet esetén,
  • mindennap közel azonos időpontban sír, legalább hetente három nap,
  • hasa puffadt, kemény.

Ételek, melyek tápanyagaikkal gyarapítják a baba agyát

Az agyi fejlődést segítő ételek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a babából okos kisgyerek, jó tanuló és sikeres felnőtt legyen.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük