Ezért jó, ha a gyerek nyakig belemászik az ételbe - Hihetetlen, de jó neki, ami neked már kevésbé
Nemcsak unaloműző evés közben, és nem is a szülő bosszantására van: fejlesztő tevékenység a kicsi számára.

baba-spenot
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Érthető, ha sok szülőnek csak a kiszedhetetlen foltokon, kidobásra kerülő ruhácskákon, vesződségen jár az esze, amikor azt látja, hogy az etetőszékben csücsülő baba könyékig az ételben tocsog.

Mindeközben, amit a szülő lát, nemcsak a mosnivaló gyarapodásáról szól, hanem valami sokkal fontosabb dolog történik: nem egyszerűen szórakozik, hanem épp gyarapszik, tanul a kicsi.

Mi történik, amikor túrja az ételt a gyerek?

A szülő tudja, hogy gyermeke felnevelésének nem elhanyagolható oldala, hogy megtanítsa őt illendően viselkedni, amibe a kulturált étkezés is beletartozik. Nem szabad azonban elfeledni, ennek is megvan a maga ideje. Amíg a gyerek pici, szükségtelen rászólni a gyerekre. A szép étkezésre való nevelés elkezdése ráér három-négy éves, óvodás korban. Az ételben turkáló baba ugyanis értelmileg gyarapszik.

Az Iowai Egyetemen vizsgálatot végeztek ennek kapcsán, 16 hónapos kicsik részvételével. A hetven babánál a beszédtanulást, szótanulást vették górcső alá. Megnézték, 14 különböző krémes, folyékony, pépes étel nevét milyen sikerrel tanulják meg a kicsik rövid idő alatt. 1 perc után a 14 ételből más mennyiségben, formában mutattak a kicsiknek, és megnézték, újra be tudják-e azokat azonosítani.

A megfigyelések szerint azok a kicsik, akik előzőleg beletúrtak az adott ételbe, megszagolták, megízlelték azt, a második sorozat ételeit azok vizsgálgatása után gyorsabban felismerték, és tudták, melyik étel micsoda. Tehát, a tanulásban lényeges szerepe van az érintésnek, szaglásnak, a minél gazdagabb érzékszervi tapasztalásnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértők szerint az, hogy a kicsik azoknak a dolgoknak a nevét hamarabb elsajátítják, amelyek puhák, szét-, illetve összenyomhatók, alakjukat változtatják, azért van, mert fizikai tulajdonságaik alapján könnyebb számukra később beazonosítani ezeket a dolgokat. A megérintés, tapintás, szaglás szintén segít abban, hogy ezeknek a dolgoknak a nevét elsajátítsák a kicsik, és be tudják azonosítani.

A könnyebb tanulásban, mint a szakértők mondják, az is szerepet játszott, hogy a kicsit számára élvezetes, érdekes ilyen formán tanulni, ami kedvet csinál hozzá, nyitottá teszi a gyerekeket.

Legközelebb, tehát, ha a gyerek a homlokáig spenótos lesz, tudható, a kicsi éppen temérdek információt gyűjt a világról. Tiltani a sok mosnivaló ellenére is kár lenne. Jobb ötlet lehet beszerezni néhány gumipartedlit.

Gyerekbarát köretek

A kicsik étkezése alapvetően fontos kérdés. Hogy minél változatosabb és egészséges ételt kapjon a gyerek, érdemes ezeket a finom köreteket is kipróbálni, melyek újdonságot jelenthetnek.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük