Az első fogorvosi látogatás: így kell felkészülni a gyermekfogszakorvos szerint

Meghatározó lesz a jövőbeni fogorvosi vizsgálatoknál, hogy ez hogyan sikerül.

elso-fogorvosi-latogatas
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fogorvoshoz menni senkinek sem a kedvenc időtöltése, de a nem szeretek és nem szeretek között is lehet különbség. Vannak, akik egyenesen rettegnek a fogorvostól, és ez gyakorta egy rossz gyerekkori élmény miatt van így.

Annak érdekében, hogy a gyerekben ne alakuljon ki negatív érzés a fogorvosi székkel kapcsolatban, fontos az első fogorvosi látogatásra nagyon figyelni. Hogy mi a fontos, és miért, arról Dr. Zsiga Klára fogszakorvost kérdeztük.

Az első látogatás optimális ideje

- Mikor jön el az ideje az első fogorvosi látogatásnak?

- Fogorvoshoz érdemes minél korábban elvinnünk gyermekünket, mielőtt még bármilyen probléma vagy panasz felmerülne. Az első fogak megjelenése után nyugodtan keressük fel a fogszakorvost. 

- Sokan mégis késve viszik őket, három-öt évesen. Miért baj ez?

- A szülők körében általános nézet, hogy a gyerekeket hároméves koruk környékén kell, hogy lássa először fogorvos. Sajnos számtalan esetben ekkorra már előfordulnak rossz fogak. Minél előbb kerül fogorvoshoz a gyerek, annál jobban megszokja a rendszeres felülvizsgálatot. Ugyanakkor tudatosul a szülőben és a gyermekben is a mindennapos fogápolás jelentősége. Nem utolsósorban a fogorvos időben észreveszi, ha valamelyik fog romlásnak indulna, és így el lehet kerülni a későbbi súlyosabb problémákat.

A doktornő hozzátette, a korai fogorvosi látogatásnak nemcsak a fogak egészsége miatt van jelentősége. Az is előnye, hogy a gyermek magához a fogászati rendelőhöz is hozzászokik, és sem a hely, sem a helyzet, sem a fogorvos nem lesz számára idegen. Fontos, hogy kialakuljon a kölcsönös bizalom orvos és kis páciense között.

Ha a gyerek fél a fogorvostól

A félelem, akárhogy is, természetes dolog lehet a gyerek részéről. A szülő és az orvos közös feladata ezt eloszlatni. Szerencsére bizonyos módszerek segíthetnek.

- Hogyan lehet elérni, hogy egy gyerek ne féljen a fogorvostól?

- A félelem szertefoszlatása egyáltalán nem lehetetlen küldetés. Szülőként nem könnyű elrugaszkodni a saját félelmeinktől, de gondoljunk csak arra, hogy ma már sokkal kifinomultabb eszközök, technológiák állnak rendelkezésre egy fogászati rendelőben, mint akár húsz-harminc évvel ezelőtt. A magánrendelők szinte mindegyike ad a környezetére, és igyekszik barátságos hangulatot kialakítani. A gyerekek figyelmét már a váróban eltereli pár játék vagy éppen a fali tévében látható mese. De ugyanez a hangulat fenntartható a fogászati székben is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Segít, ha otthon előre eljátsszák a fogorvosi látogatást

A gyerekek a számukra nehezebb helyzeteket könnyebben feldolgozhatják a játék által. Ezt a lehetőséget a fogorvosi látogatás kapcsán is érdemes kihasználni, és a látogatásra való felkészülés részeként sort keríteni rá.

- Hogyan játssza el a szülő és a gyerek a vizsgálatot otthon?

- Mielőtt elindulunk otthonról, érdemes előző napon eljátszani, hogy mi fog történni. Kitátani a szájat, belevilágítani, elővenni egy kis tükröt, és így tovább. Innentől kezdve játékos megközelítéssé válik a fogorvosi vizsgálat.

A fogszakorvos kiemelte, hogy gyermekfogszakorvosokként felkészültek arra, hogy a kialakuló helyzeteket gyerekbarát módon kezeljék. Az először ellátogató gyereknek előbb megmutatják, milyen eszközökkel dolgoznak, és hogyan, nyugodtan kommunikálnak velük, és egy-egy matrica vagy játékfigura is segít pozitív élménnyé varázsolni a fogorvosi székben töltött időt.

Sok szülő a fájdalomtól félti gyermekét, és tart tőle, hogy bármilyen igyekezettel is próbálja majd a gyerekben pozitívvá tenni a látogatás élményét, a fájdalom mindent romba dönt, és a kicsi rosszul viseli majd. Jogosan merül fel a kérdés, adnak-e érzéstelenítőt a gyerekeknek, és nincs-e ennek valamilyen kockázata.

- Ha kezelésre szorul a szuvas fog, akkor a fogorvos dönti el, hogy szükséges-e érzéstelenítésben végezni a beavatkozást. Ez is egy kis műtéti beavatkozásnak számít, és, mint minden ilyen beavatkozásnak, van kockázata, lehet szövődménye. Ugyanolyan kockázata és szövődménye, mint a felnőtteknél. Nyilvánvaló, hogy egy gyulladt tejfog is nagyon tud fájni, ezért szükségessé válik annak érzéstelenítése. A gyerekekkel ezt megbeszéljük, és egy fájós fogú kisgyerek tudja és érzi is, hogy szükséges ez. Bár nagyon félnek, de nagyszerűen viselkednek a fogorvosi székben - mondta Dr. Zsiga Klára.

A rendszeres vizit fontos

Az első látogatás után idővel el kell, hogy jöjjön a következő is, maximum egy éven belül. A rendszeres ellenőrzés ugyanúgy elengedhetetlen, mint a helyes és rendszeres fogápolás, ha a gyerek fogainak egészségét meg szeretné őrizni a szülő. Nem elég tehát a speciálisan gyerekeknek szánt fogkefével és fogkrémmel reggel-este fogat mosni, időről időre a fogorvosi székbe is be kell, hogy üljön a gyerek:

- A rendszeres és alapos fogmosás alapkövetelmény az ép és egészséges fogakért, de ettől függetlenül félévente érdemes fogszakorvoshoz vinni a gyermeket fogainak felülvizsgálatára - tanácsolja Dr. Zsiga Klára.

Ezt is szeretjük