Mikor ismeri fel magát a baba a tükörben? Az első év legfontosabb változásai

Az első életévben hónapról hónapra változnak a kicsi képességei, egyéves koráig rengeteget fejlődik.

baba tükör nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az első életévben szerető, befogadó és gondoskodó közeggel találkozik a baba. Már az is az egészséges kötelék kialakulásának fontos mozzanata, ahogy felemeled a kicsit, miközben sír, és megnyugtatod.

A gyereknevelés minden része csodálatos, és a legtöbb izgalmas változás épp a születés utáni egy évben zajlik le. Élesedik a látása, idővel egyre több dolgot tud megfogni, feltérdel, majd felül - ezek mind-mind nagyon fontos mérföldkövei a kicsi fejlődésének.

Az első és a második hónap

Az első hónap vége felé a kicsi már fel tudja emelni a fejét kis időre, de még csak enyhén tudja forgatni. Követi az arcokat és ahhoz hasonló formákat, de még nem túl éles a látása. Mozgatja a karját, képes felemelni a kezét az arcához, és igen erős reflexmozgásai vannak.

20-30 centire lévő tárgyakra már tud fókuszálni, figyel az ismerős hangokra, és reagál is rájuk, az erős fényekre pislog. A második hónap végén már mosolyogni is tud, követi a tárgyakat, és a síráson kívül más hangokat is kiad.

A harmadik hónap

Három hónapos kor végén hasra fektetve felemeli a fejét és a mellkasát is, 45 fokos szögben körbe tud nézni - ébrenléti időben érdemes minél többször hasra fektetni, hogy a mászáshoz, kúszáshoz szükséges izmok gyorsan fejlődjenek. Háton fekve rugdos, képes kinyitni és összezárni a kezét és a lábával elrúgni magát. Már megfog és megráz játékokat, tekintetével egyre pontosabban követi a mozgást. Próbál utánozni hangokat, és már messziről felismeri az ismerős arcokat, embereket. Már képes mosolyogni, egyúttal fejlődik a kéz-szem koordináció is, együtt tudja mozgatni a karokat, és már huzamosabb ideig tudja tartani a fejét.

A negyedik és az ötödik hónap

Négy hónapos kor vége felé meg tud fordulni hasról hátra, 90 fokban mozgatja a fejét, és akár 180 fokig követi a mozgó tárgyakat. Tud gügyögni, hangokat ad ki, reagál színekre és árnyékokra. Képes már betenni a szájába dolgokat, felismeri a cumisüveget, a sírással már többfajta érzelmet kommunikál.

Öt hónapos korban már kisebb tárgyakat is észrevesz, átlátja az egész szobát, használja a kezét, és a játékait a közelben tartja. Ekkor kezdődik a fogzás időszaka is.

A hatodik és a hetedik hónap

Hatodik hónap végén már ülő pozícióban is tudja tartani a fejét, de stabilan ülni csak a kilencedik hónap környékén tanul meg. Azonban ebben az időszakban elkezdhet kúszni-mászni a földön, de ez a folyamat 6-9 hónapos kor között bármikor beindulhat. Magánhangzóhoz és mássalhangzóhoz hasonló hangokat ejt ki, és kinyitja a száját etetéshez. Segítséggel már iszik csészéből, meg tud tartani cumisüveget. Ebben a korban már képes lemásolni arckifejezéseket, és kezdődik a szeparációs szorongás is, amikor megtapasztalja, hogy a szülő - főként az anya - nincs mindig mellette, nem tudja, hogy visszatér-e hozzá, amikor "eltűnik", emiatt pedig nyugtalan lesz.

A hetedik hónap végén kezébe tudja fogni az ennivalót, kacarászik, a hangok irányába fordul, és lehet vele kukucs játékot játszani. A hang tónusának változtatásával árnyalja az érzéseit.

A nyolcadik és a kilencedik hónap

A nyolcadik hónap végén a fogzás zsibbasztó hatására már tárgyakat rág, mindent a szájába tesz. Napi kétszer-háromszor alszik. Meg tud tejesen fordulni és támogatás nélkül ülni, ebben a korban előszeretettel dobál el dolgokat. Már hevesen beszélne, és hallgat a nevére, viszont különbözően reagál a családtagokra, zaklatott lesz, ha elválasztják a szülőktől. Sok baba ebben a korban áll fel először.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kilenc hónapos korban nyúl a játékok felé, még mindig dobál tárgyakat, de már meg is keresi. Kezdi magát felismerni a tükörben.

A tizedik és a tizenegyedik hónap

A tizedik hónap végén egyre jobban érti a tárgyak funkcióját. Nyűgös lesz, ha nincs nála a játéka, kisebb tárgyakat képes átadni egyik kezéből a másikba. Fel tud egyenesedni, és már kapaszkodás közben tud állni is. Egyes babák ebben a korban kezdenek el járni. A tizenegyedik hónap végén már próbálja megformálni legtöbbször a baba, mama, anya vagy apa szavakat, megérti a nemet, tud tapsolni és integetni.

A tizenkettedik hónap

A tizenkettedik hónap végén már megháromszorozódik a súlya, és csak 1-2 pihenőt tart napközben. Tud kockákat építeni, az ilyen korú gyerek kedvelt elfoglaltsága, hogy berak tárgyakat valahova, majd kiveszi őket. Megrázza a fejét, ha nemet akar mondani. Felfedezi a bútorokat, és sok esetben már járni is tud, kimondja az első szavát, táncol zenére, és egyre több dolgot ismer fel.

Egyéves kor végére alakul ki a félelem az idegenekkel szemben. Megérti az egyszerű kéréseket, megosztja a játékokat, amiket aztán kér is vissza, ragaszkodhat tárgyakhoz, eltolja, ami nem kell - egyébként is ilyenkor bármit szeretnek eltolni, ellökni vagy ledobni. Már leszedi egyedül a sapkáját és a zokniját, érti pár tárgy működését, teszteli a szülők reakcióit, azaz feszegeti a határokat. Ekkora már teljesen felismeri magát a tükörben.

Természetesen minden baba másképp fejlődik, van, aki előbb kezd járni vagy beszélni, mint mások, van, aki később,egy-két hetes eltérés miatt nem érdemes aggódni.

A legédesebb bababejelentések, amiket valaha láttunk: 10 igazán jópofa ötlet

Vannak, akik a bababejelentésnek is megadják a módját, és cuki, vicces, kreatív vagy éppen megható ötletekkel állnak elő. A legjobbakból szemezgettünk, inspirációképp nézd meg képes összeállításunkat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük