A párizsis zsömle az ideális reggeli a magyar szülők szerint

Többet árt a gyereknek, mint hinnéd

Sok szülő mégis azt hiszi, hogy jól csinálja.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyerekek felénél elmaradhat a reggeli, de ha mégsem, akkor többségük párizsis-vajas zsemlét kap.

Ráadásul az édesanyák nagy része úgy is véli, hogy ez az ideális reggeli - derül ki az októberben készült Magvas gondolatok a reggeliről felmérésből.

Nincs idő a reggelire?

Mindössze a szülők fele - 53% - ragaszkodik ahhoz, hogy reggelizzen a gyermeke, a többieknél elmaradhat az első étkezés. A reggelit hanyagoló szülők közel 60%-a arra hivatkozik, hogy a gyerek még nem éhes, 52%-uk a reggeli sietséggel magyarázza, 46% szerint pedig amúgy is közel van a következő étkezés - áll a Magvas gondolatok a reggeliről felmérésben, amelyet a Medián készített idén októberben a Nestlé felkérésére.

Drasztikusan csökken az energiaszint

- Akár 12-14 óra is eltelhet a vacsorától a reggeliig. Ennyi idő alatt a szervezet energiaszintje drasztikusan csökken - vélekedik a témáról Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

- Éppen ezért egy gyermek számára is elengedhetetlen az ébredést követő étkezés, aminek táplálónak kell lennie. Fontos, hogy a reggeli tartalmazzon teljes értékű gabonával készült élelmiszert, például gabonapelyhet vagy pékárut, valamilyen teljes értékű fehérjeforrást, például tejet, esetleg más tejterméket, nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve valamilyen innivalót - figyelmeztet a dietetikus.

Kell a szénhidrát, de nem mindegy, milyen

Ezekhez a kívánalmakhoz viszonyítva igencsak meglepő, hogy a felmérés szerint a reggelire leggyakrabban fogyasztott étel a klasszikus felvágottas-vajas kenyér. Természetesen szénhidrátra szükségük van a gyermekeknek is, de nem mindegy, hogy milyenre. A táplálkozástudományi szakértők a teljes értékű gabonával készült élelmiszereket ajánlják.

Bár a megkérdezett anyák 65%-a úgy gondolja, hogy a kenyérféleség elengedhetetlen az ideális reggelihez, ugyanakkor a teljes értékű gabonáról csak 7% tudja, hogy táplálóbb, és 35% tartja egészségesebb összetételűnek a finomlisztnél. A gyermekes háztartások háromnegyedében meg lehet találni a gabonapelyhet, de az édesanyák elsősorban a hozzáadott vitaminok miatt vásárolják.

- Azt már csak kevesen tudják, hogy a rosttartalom és az ezen alapuló emésztőrendszerre gyakorolt hatás az egyik legfontosabb előnye a teljes értékű gabonával készült változatoknak, a vitamin- és ásványianyag-tartalom mellett - teszi hozzá Antal Emese.

Súlyos szülői tévhit

Érdekes, hogy a szülők 51%-a úgy véli, hogy ő bizony körültekintően tervezi meg a gyerek étkezését, a számok azonban mást mutatnak.

- Bár az anyukáknak megvan a kialakult véleménye, az esetek háromnegyedében mégis csemetéik kívánságán múlik, hogy mit esznek, és csak minden negyedik alkalommal tudja érvényesíteni akaratát az anya - hívja fel a figyelmet erre az ellentmondásra Venczel Tímea szociológus, a kutatást végző Medián elemzésvezetője.

Nagy bajt okozhat a nem megfelelő étrend

A nem megfelelő étrend hosszabb távon hátráltathatja a gyerek fejlődését. Kellő fehérjebevitel híján például nem tud miből építkezni a szervezet, a tartósan fennálló C-vitamin-hiány egyebek közt növekedési zavarhoz, izomgyengeséghez, vérszegénységhez vezethet. Bizonyos ételek közvetetten hozzájárulhatnak a hiperaktivitás kialakulásához, míg mások pszichés zavarokat okozhatnak. Akadnak olyan egészségesnek kikiáltott, ám a legkevésbé sem ideális táplálékok is, amelyek az agyműködést hátráltatják - ez pedig nemcsak a gyerek mentális fejlődésére, hanem voltaképpen a későbbi boldogulására is rányomja a bélyegét.

Forrás: Avantgarde Group

Ezt is szeretjük