Ettől lesz buta a gyerek: 3 mindennapos étel, ami az agynak is árt

Sok szülő egészségesnek hiszi őket, és a gyártók sem iparkodnak felhívni a figyelmet negatív hatásaikra.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb szülő tisztában van azzal, hogy az étrend fontos szerepet játszik a gyermek egészségében. Az viszont sokakat meglepetésként érhet, hogy a rossz, nem elég tápláló ételek éppoly károsak lehetnek a gyerek agyára, mint a fizikumára.

Amennyiben a gyerkőc rendszeresen ilyeneket vesz magához, akkor az agy nem képes teljesítőképessége maximumán működni, a figyelem lankad, ezt a helyzetet megszenvedi a memória és a tanulási képesség is. Ismerd meg a főbűnös ételeket!

Rejtett cukorforrások

Az agyelszívás egyik legfőbb bűnbakjának kell tekinteni a finomított cukrot. Csekély, vagy egyáltalán semmilyen tápértéke nincs, és a kutatások szerint nagyobb mennyiségben fogyasztva ködösíti az elmét, ráadásul fogszuvasodáshoz és elhízáshoz is vezet.

A vércukorszint kiugróan alacsony vagy magas értékei mind a testet, mind az elmét befolyásolják. Ha a gyerek édes ételt fogyaszt, időlegesen megemelkedik a vércukorszintje, ami a hirtelen megnövekedett energiában jelenik meg, majd rögtön ezután leesik a vércukorszint.

Ez az ingadozás következetesség nélkül, össze-vissza juttatja az agyat energiához, ami pedig figyelmetlenséghez, rövid ideig tartó összpontosításhoz, ingerlékenységhez és fáradtsághoz vezet.

Azzal bizonyára tisztában vagy, hogy a finomított cukor bőségesen fellelhető az édességekben, süteményekben, kekszekben - de azt tudtad-e, hogy egyes gabonapelyhek, müzlikeverékek és müzliszeletek is nagy mennyiségben tartalmazzák, a nem 100%-os gyümölcslevekről nem is beszélve?

Cukor a címkén

A cukor sokféle álruhában jelenik meg, de mind egyformán hat. A szukróz, a fruktóz, a glukóz, a kukoricaszirup, az invertcukor és a dextróz tulajdonképpen a finomított cukor különféle nevei. Ne ülj fel azoknak a címkéknek se, amelyeken a gyártó azt jelzi, hogy alacsony cukortartalmú a termék, mert lehet, hogy mesterséges édesítőszerekkel helyettesítették a cukrot, például aszpartámmal vagy szacharinnal. Ez utóbbiaknak van némi kapcsolatuk a gyermekeknél tapasztalható hiperaktivitással, és hasmenést is okozhatnak.

Koffeintartalmú csemegék

Kávét nyilván te sem adsz a gyereknek, ám a koffein megtalálható a csokoládéban - egy-egy táblában akár 50 mg is lehet -, egyes szénsavas italokban, például a kólában, no meg bizonyos teákban, amelyeket sok szülő egészségesnek tart. A koffein stimuláló- és vízhajtó szer, és hangulatváltozásokat okozhat, minthogy a testnek a vércukor szintjét irányító képességét befolyásolja. A Bristoli Egyetem kutatói azt találták, hogy a koffein hosszú távon a legkevésbé sem javítja a mentális folyamatokat.

Azok az általános iskolás gyerekek, akik reggelente rendszeresen kaptak egy csésze teát, egy idő után kezdtek morgósan és fáradtan ébredni, és lassabbak lettek. Úgy érezték, hogy múlhatatlan szükségük van arra a csésze teára, hogy elevenebbek és éberebbek legyenek, felkészültebbek az új napra. A koffein megfosztja a szervezetet egyes B-vitaminoktól, továbbá a cinktől, a nátriumtól, a kalciumtól és a vastól is, holott ezek mind létfontosságúak a komplex gondolkodási tevékenységhez.

A szemét

A junk food, magyarul szemét kaja mint definíció meglehetősen ködös - vásárlóként nem mindig könnyű megítélni a címke alapján, hogy az adott élelmiszer milyen káros anyagokat tartalmaz.

A szakemberek szerint az alábbi termékekkel érdemes csínján bánnod:

  • Tömeggyártású pizza, burger, virsli.
  • Magasan feldolgozott szeletelt sajt és sajtfonat.
  • Szeletelt, csomagolt húsok.
  • Rántott húsfalatkák vagy halrudacskák.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezeknek az ételeknek általában nincs valódi tápértékük, miközben nemritkán tömve vannak mesterséges színezékekkel, tartósítószerekkel, ízfokozókkal és sóval. Többnyire sok telített, hidrogenizált vagy transzzsírt is tartalmaznak, melyek nemcsak az emésztést és a keringést, hanem a szellemi folyamatokat is lassítják, ráadásul megnövelik bizonyos betegségek kockázatát.

Cikkünk Nicola Graimes Agyturbó című könyvének segítségével készült.

A bizonyos élelmiszerekben gazdag, egészséges táplálkozás segíti a gyermek emlékezetének, figyelmének, tanulási képességeinek és szellemi energiáinak fejlődését. Ha viszont egyes tápanyagok nem jutnak be a szervezetbe, az ronthatja az agy működését. Mindezek ellenére sok szülő küszködik, hogy mit is főzzön gyermekének, így gyakran a kereskedelemben kapható ételekre hagyatkozik, amelyek viszont dugig vannak cukorra, sóval és nemkívánatos adalékokkal. Az Agyturbóval könnyen javíthatják a szülők gyermekük szellemi képességeit.

Kiadja a Hajja és Fiai Könyvkiadó.
A könyv ára 2000 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük