A legbiztonságosabb gyerekágyak 50 ezer forint alatt

Örökmozgóknak

Az apróságokat bizony még álmukban is érheti baj, ám az alábbi ágyak esetében ez nem fordulhat elő.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden gyereknek szüksége van egy kis kuckóra, azon belül pedig egy saját ágyacskára. Korántsem elég azonban, ha a bútordarab dekoratív, illetve jól passzol a már meglévő berendezési tárgyakhoz.

Ugyanilyen fontos, hogy kényelmes legyen, hiszen az egészséges fejlődés alappillére az elegendő és pihentető alvás - nem beszélve a biztonságról, ami több tényezőből áll. Cikkünkből megtudhatod, hogyan válassz ágyat csemetédnek, miközben a piacot is feltérképezzük.

Kicsiknek

Bár a babának néhány hetes koráig még nincs múlhatatlan szüksége önálló ágyra, nem árt, ha már a megszületése előtt beszerzed a fekvőalkalmatosságot - így bőven jut időd az összeszerelésre, illetve arra, hogy megkeresd neki a legideálisabb helyet a babaszobában vagy a lakásban. Ráadásul így körültekintőbben tudod kiválasztani legmegfelelőbb modellt - ami csak első látásra tűnik egyszerű feladatnak.

A legfontosabb  szempont talán a rácsok közötti távolság, ami hat-hét centiméter legyen: ez még nem elég szűk ahhoz, hogy beszoruljon a baba keze vagy lába, viszont nem is annyira tág, hogy a kis örökmozgó átügyeskedje rajta a fejét. Az élek és sarkok legyenek kellőképpen eldolgozottak, illetve gömbölyítettek, az ágyból pedig ne álljanak ki csavarok és más balesetveszélyes alkotóelemek, legalábbis azokon a részeken, amelyekkel a kicsi érintkezhet.

Anyaga és festése-lakkozása legyen gyerekbarát, így akkor sem történhet baj, ha a gyerkőc, miközben minden érzékszervét bevetve ismerkedik a világgal, megkóstolja-megcsócsálja az ágyacskát.

A matrac minősége legalább annyit nyom a latban, mint a kiságyé: ne legyen se túl kemény, se túl puha, a használat során pedig időről időre forgasd át, hogy ne veszítse el a tartását. Amennyiben a pénztárcád engedi, választhatsz antiallergén matracot is, amely távol tartja csemetédtől a poratkákat, ha ezt nem teheted meg, fordíts figyelmet az egyszerű tisztíthatóságra.

A Borostyán Bútorház modellje borovi fenyőből készült, felületkezelése természetbarát, semmiféle káros anyagot nem tartalmaz. Fejvégénél bájos macifigura dobja fel az egyébként természetességre törekvő dizájnt. 45 900 forintért vásárolhatod meg. A Mini Manó kínálatában fellelhető Faktum Mia kiságy fekvőfelülete 120x60 centiméter, fenékrácsa három pozícióban állítható. Három színből választhatsz - natúr lakkozott, lazúr törtfehér és mézbarna -, ára 18 600 forint.

Ugyanekkora a fekvőfelülete a Babaszafari szintén három magasságban állítható modelljének. Többféle anyagból gyártják, minden esetben biolakkal kezelik. Két rácsa kivehető - így, ha a gyerkőc már elég nagy lesz, kedvére kimászhat majd a kuckójából, feltéve persze, hogy te is úgy akarod. A bükkből, fenyőből és csomós fenyőből készült változat 17 990 forintos alapáron kapható, a cseresznyéért plusz 2000 forintot kell fizetned. Ágyneműtartót is rendelhetsz hozzá 7000 forintért.

Az ideális játszósarok

A gyerekek egészséges fejlődésében az alvás mellett a játék is meghatározó szerepet játszik. Teremtsd meg csemetéd számára az ehhez szükséges feltételeket videónk segítségével!

Ha csak korlátozott összeg áll rendelkezésre, érdemes megnézned a Babadiszkont 120x60 centiméteres babaágyát. Bükkrácsait biolakkal kezelték, fekvőfelülete három pozícióban állítható, két rácsa kivehető - ára pedig most akciósan 14 500 forint. A Baby Outlet Touragoo kiságya pedig - kifutó modellként - mindössze 9490 forintért lehet a tiéd, pontosabban a picié. Anyaga borovi fenyő, fekvőfelülete mind hosszában, mind szélességében meghaladja kissé a szokásos sztenderdet. A jó vásáron felbuzdulva rendelhetsz hozzá ágynemű-garnitúrát, ágyneműtartót, baldachint, fejvédőt, de még zenélő körforgót vagy zsebes tartót is.

Nagyobbacskáknak

Az élek és sarkok gömbölyítettségének továbbra is fontos szerepe van, hiszen a gyerkőc - bár már túljutott a null kilométeres korszakon - még mindig nem tud magára eléggé vigyázni. A leesésgátló ugyancsak nélkülözhetetlen része a gyerekágynak. Olyat válassz, ami kellőképpen magas és masszív, és az sem árt, ha leszerelhető - ezt később néhány mozdulattal eltávolíthatod, így az immár nagyocska gyermek nem érzi majd magát korlátozva személyes szabadságában.

Az ágyneműtartó sem utolsó szempont. Saját lelki nyugalmad érdekében célszerű olyan ágyat beszerezned, ami rendelkezik ezzel a tartozékkal, hiszen a kicsik birodalmában mindig akad valami elsüllyesztenivaló - és itt nem feltétlenül az ágyneműre gondolunk, hanem például a megunt játékokra, kinőtt ruhadarabokra, amelyek így egy kevéssé szembetűnő helyen várhatják sorsuk beteljesülését.

A Boda Bútor kérésedre méretre is elkészíti leesésgátlóval és ágyneműtartóval ellátott modelljét. Alapára most akciósan 27 500 forint gyerekmintás vászonnal, ám más kárpitokkal is rendelheted - ez esetben az ár az anyagtól függően 33 100 és 43 200 forint között mozog.

Az Ágymester Manufaktúra 90x200-as gyerekágya kerettel és utólag leszerelhető leesésgátlóval rendelkezik. Az ágykeret ágydeszkával - natúr lakkozott kivitelben - 37 990 forint, ugyanez matraccal 44 990 forint. Némi felárért többfajta matraccal és akár pácolt felülettel is megrendelheted.

A Mesebútor kedves modelljeivel igyekszik problémamentessé tenni az esti lefekvést. Valamennyi darab jó minőségű alapanyagból készült, illetve vizes bázisú festékkel kezelt, így semmiféle veszély nem leselkedik csemetéd egészségére. Egyedi igényekkel is fordulhatsz hozzájuk - ha mondjuk a gyerkőc csúszdával ellátott emeletes ágyra vágyik -, de például ez a Hello Kitty-motívumokkal díszített, 45 000 forintos szériamodell is lázba hozhatja a kicsit.

A távlatiság jól nyomon követhető a Borostyán Bútorház többfunkciós, tanulósarokkal kiegészített modelljén. A borovi fenyőből gyártott bútor felületét a legmodernebb technológiával kezelték, oldószert vagy mérgezőanyagot nem tartalmaz - a gyártó ajánlása szerint gyermeked akár nyalogathatja is. 49 500 forintért szerezheted be.

Ezt is szeretjük