Így spórolj tízezreket!
6 dolog, amire az újszülöttnek még nincs szüksége
A kicsinek nem lesz nehéz gyerekkora attól, ha nem rakod tele a környezetét drágábbnál drágább tárgyakkal.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szörnyülködve nézed a bababoltok árait, és elképzelésed sincs, hogyan teremted elő ezt a rengeteg mindent a kicsi megszületéséig? Jó hírünk van: az újszülöttnek még elég egy minimális kezdőcsomag, hiszen ilyenkor még leginkább csak ruhára és néhány babaápolási cikkre van szüksége, meg persze anyu cicijére vagy tápszerre.

Később persze meg kell venned néhány felszerelési tárgyat - ám ezt fokozatosan, például havi lebontásban is megteheted, a családi költségvetést kímélendő.

Babakád

Ha bátrabb vagy, a kezdet kezdetétől a nagy kádban is fürdetheted porontyodat - amennyiben pedig van egy nagyobb gyermeked is, kettőjüknél egyidejűleg bonyolíthatod le az esti tisztálkodási rituálét. Igaz, ez némi kényelmetlenséggel járhat rád nézve, hiszen viszonylag mélyen kell előrehajolnod. Ez esetben azonban áthidaló megoldásként még mindig ott a mosdókagyló, de, ha a kád mellé térdelsz, biztosabban foghatod a picit.

Babakocsi

A kicsi életének első néhány hetében-hónapjában a babakocsit kiválthatja a hordozókendő. Segítségével egyszerűen és kényelmesen mobilizálhatod porontyodat, legyen szó bevásárlásról, ügyintézésről, netán a rendelőben való várakozásról.

A hordozókendőben a baba olyan pozíciót vehet fel, amilyet a nem túl távoli múltban a pocakodban is, és a gerincét sem terheli felesleges súly. Mindeközben közelséged olyanfajta biztonságérzettel tölti el, ami későbbi kapcsolatotokat is pozitívan befolyásolja.

Akadnak anyukák, akik az egyes házimunkák elvégzésekor is magukra kötözik csemetéjüket, hogy erre az időre se kelljen elszakadniuk egymástól.

Cumisüveg, melegítő, mellszívó - határeset

Mivel optimális esetben a kicsi elsődleges és egyetlen tápláléka az anyatej, nyugodtan lehúzhatod a listáról a cumisüveget, a sterilizálót és a cumisüveg-melegítőt. Ha szülés után kiderül, hogy nincs elég tejed, a fenti kellékeket akár az apuka, akár a család más tagja megveheti a legközelebbi hipermarketben vagy bababoltban, amíg ti gyermekeddel a kórházban vagytok.

Sok gyakorló anyuka a mellszívó beszerzéséről is lebeszélné a kismamákat, mivel az igény szerint szoptatott babánál éppen annyi tej képződik a mama szervezetében, amennyire szükség van. Indokolt lehet viszont egy efféle szerkezet beszerzése, ha - biztos, ami biztos alapon - némi tartalékot akarsz képezni a mélyhűtőben az anyatejből, illetve, ha már most tudod, hogy lesznek időszakok, amikor nem tudsz a kicsi közelében lenni, például ügyintézés miatt.

Mérleg

A beszerzési lista egyik jelentős tétele a mérleg - amire nincs múlhatatlanul szükség. Sőt, egyenesen frusztráló lehet számodra az etetések előtt, illetve után lemázsálnod porontyodat, hiszen már a néhány napos vagy hetes csecsemő étvágya sem egyenletes, és megesik, hogy éppen kevesebb táplálékkal is beéri. Ha kisbabád egyébként egészséges, elég, ha a szakrendelőben a védőnő hetente, majd havonta elvégzi azokat a méréseket, melyek alapján megállapítható a kicsi fejlődési üteme.

Pelenkázóasztal vagy -szekrény

Bármelyik kiválóan helyettesíthető egy asztallal vagy ággyal. Számos anyuka pedig a mosógép tetején teszi tisztába babáját - ez utóbbi módszer egyébként azért is előnyös, mert így a szoba sem telik meg a pelusból kiinduló illatorgiával. Ez a felület a tapasztalatok szerint vetkőztetés-törölközés céljából is igénybe vehető.

A lényeg, hogy a kis ficergő biztonságban legyen, azaz véletlenül se eshessen le, és a későbbiek során se érjen el olyan dolgokat, melyekkel kárt tehet magában.

Ha viszont derékfájós vagy, előbb-utóbb venned kell egy optimális magasságú pelenkázóasztalt vagy -szekrényt, hiszen néhány ezer forintért nem érdemes kockára tenned gerinced egészségét.

Színes és zenélő kiegészítők

Az egészen kicsi babának a hangodra, a simogatásodra, a tested melegére, vagyis a szeretetedre van szüksége - ez alapozza meg benne ugyanis azt a fajta ősbizalmat, mely alapvető feltétele annak, hogy a későbbiek során magabiztos, elégedett, az érdekei érvényesítésére képes felnőtté váljon. Épp ezért egyelőre semmi szüksége az olyasféle ingerekre, melyekhez a színes forgók és csengőbongó kütyük szolgálnak forrásként.

A későbbiekben, mikor gyermeked elkezd érdeklődni szűkebb környezete iránt, ráadásul kevesebb időt tölt alvással, jó szolgálatot tehetnek bizonyos esetekben - ám az anyai jelenlétet természetesen soha nem lesznek képesek kiváltani.

Ezt is szeretjük