A gyerekkori túlsúly 4 súlyos következménye
Boldogtalan lesz a csemete
A kisebb korban kialakuló túlsúly nemcsak beteggé, hanem boldogtalanná is teheti a gyereket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szülő boldog, ha gyermeke szépen eszik, ám megesik, hogy a csemete túlzásba esik ezen a téren - aminek számtalan oka lehet, ám az szinte biztosra vehető, hogy hosszabb távon súlyos következményekre kell számítani.

A sokakat érintő témában dr. Gyarmati Andrea segít eligazodni, egy aggódó apuka levelére válaszolva.

Kedves Gyarmati Andrea!

13 éves kisfiammal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni Öntől. Az édesanyja és én három éve váltunk el, azóta is jóban vagyunk, a fiam nálam is és anyukájánál is jól érzi magát.

Az egyetlen problémánk az evéssel van. A gyerek túlsúlyos, 60-62 kiló körül mozog a súlya. Szeret mozogni, focizni és karatézni jár - egyre többet csúfolják itt is, félek, hogy ezeket is abba akarja majd hagyni -, de nem hajlandó egészséges ételeket enni.

Próbáltam szigorú lenni, például nem adtam neki mást vacsorára, csak, mondjuk, húst salátával, vagy főzeléket, de akkor inkább nem evett semmit, és éhesen, rossz hangulatban feküdt le aludni. Az iskolában is sok csokoládét esznek, nem divat az egészséges étel. Azt szeretném kérdezni, hogy - az esztétikai problémákon túl - okozhat-e hosszú távon problémákat a fiam életében a vitaminmentes táplálkozás és a túlsúly?

Válaszát előre is köszönöm,
egy aggódó apuka

Kedves Apuka!

Kérdésére tudok nagyon röviden is válaszolni, és a válaszom az, hogy igen! Az esztétikai problémákon túl a vitaminmentes táplálkozás és a túlsúly nemcsak egy fejlődésben lévő gyereknek, hanem mindenkinek súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A kövérség, elhízás, túlsúly nagyon gyakori jelenség. A jóltápláltság és az elhízott állapot között nem éles a határ. Vannak nagydarab, erős csontozatú, fejlett izomzatú gyerekek, akik nagyobbak az átlagnál, fejlettebbek, mint kortársaik, mégsem mondjuk rájuk, hogy kövérek, elhízottak lennének.

A lelki oldal

Vannak kiemelt életkorok, amikor egy kisgyerek elbizonytalanodik, magányosnak, boldogtalannak érzi magát. Evéssel, édességekkel kárpótolja magát, ami természetesen plusz kalóriát jelent és elhízáshoz, súlytöbblethez vezethet. Iskolai, családi feszültség, valamilyen érzelmi vagy tanulási, felelési kudarc kapcsán is jelentkezhet fokozott étvágy. Ilyenkor az is meglehet, hogy a gyerek nehezen illeszkedik be társai közé. Ha elkezd hízni, gúny tárgyává is válhat, ez még inkább kirekeszti és ördögi kör alakul ki. Talán ismerős a Kishercegből: "Miért iszol? Mert szomorú vagyok. És miért vagy szomorú? Mert iszom." Eszik, mert magányos, és magányossá válik, mert kövér.

Kedves Apuka! Azt írja, jó viszonyban maradtak kis-nagyfia édesanyjával, és a gyerek mindkettőjüknél jól érzi magát. Remélem, ez tényleg így van, de azért úgy érzem, érdemes néhány dolgon elgondolkozni.

Ha a hízás-evés kör beindulása egybeesik az Önök válásával, talán mégiscsak lehet valami gond vagy orvosolnivaló. Nem tudom, Önök vagy a család milyen súlyúak, milyen étkűek. Azt sem tudom, mit esznek, mi a menü, ha a gyerekkel együtt esznek. Az sem derül ki, hol étkezik a gyerek napközben, ezek mind elég fontos dolgok ha felmerül a hízás, a súlyfelesleg lehetősége.

Abban biztos vagyok, szigorral nem sokra juthat. Pláne nem egy 13 évesnél, aki épp a helyét keresi a világban. Már nem gyerek, még nem felnőtt. Lehet, a méretei "megnőttek", ami további szorongást okozhat, még ha nem is beszél róla. Beszélgessenek sokat. Kezdjenek valami közös sportolásba, mondjuk, legyen az együtt futás, olyan mozgásforma, ami sok kalóriát éget. A közös élmény közelebb hozhatja Önöket egymáshoz. A közelebb kerülés pedig lehetőséget teremthet egy olyan meghitt beszélgetéshez, amiből kiderülhetnek az egészségtelen táplálkozás okai.

Testi következmények

Talán túl szentimentálisnak érzi majd válaszomat. Sok év tapasztalata alapján úgy vélem, együtt minden könnyebb.

Nem tudom, Ön milyen súlyú, de ha segítséget kér a gyerektől, hogy Ön is szeretne egészségesen étkezni, csinálják együtt, szövetségesre találhat, ami mindkettőjüknek jót tehet. Dicsérjék meg, ha fogyna, biztassák, ha elakadna. Magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és ezek összes következményei kerülhetők el, ha idejében gátat vetnek az elhízásnak. Nem beszélve az esztétikumról. Kitartást, türelmet és sok örömet kívánok mindhármunknak.

Gyarmati Andrea

Ha további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, esetleg magad is szeretnél kérdezni tőle valamit, kattints ide.

Ezt is szeretjük