Minél több tejet kap, annál okosabb lesz a gyerek
Egy új kutatás eredménye
Azoknak a gyerekeknek, akik rendszeres fogyasztanak tejet, nagyobb az agyi teljesítőképessége.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem csupán fehérje- és kalciumtartalma miatt érdemes beiktatnod csemetéd étrendjébe a tejet és a tejtermékeket, ugyanis az értelmi fejlődésben is meghatározó szerepet játszanak. Minél gyakrabban fogyasztjuk a fenti élelmiszereket, annál jobban működik az agyunk - derül ki az amerikai Maine Egyetem felméréséből.

A 2012 januárjában publikált tanulmány szerint azoknál, akik naponta legalább egyszer fogyasztanak tejet vagy tejterméket, fejlettebb az általános, vizuális-térbeli és verbális memória, mint a tejet ritkábban vagy egyáltalán nem fogyasztóknál.

Emellett a tejivók általános szellemi képességeiket tekintve is lekörözték a kutatásban részt vevő partnereiket. A napi tejfogyasztók átlagosan négyszer jobban teljesítettek a memóriateszteken, pontosabban emlékeztek képi és térbeli elemekre, továbbá ötször jobb eredményt értek el a gondolkodás és memória összesített vizsgálata során, mint azok, akik ritkábban vagy egyáltalán nem isznak tejet.

Több tej, jobb memória

A Maine Egyetem vizsgálata során 972, tejfogyasztási szokásaik alapján csoportosított személy szellemi képességeit és memóriáját tesztelték. Minden csoportnál külön felmérték a globális, vizuális-térbeli és verbális memóriát, valamint a rövid távú memóriát. A longitudinális, azaz különböző időpontokban készített adatfelvételen alapuló vizsgálat eredménye szerint azoknál, akik hetente öt-hatszor vagy naponta fogyasztottak tejterméket, minden vizsgált agyi funkció jobb értéket mutatott.

- Az egyetemi kutatócsoport, G. E. Crichton és munkatársai felmérése igazolta, hogy a tejtermékek fogyasztása pozitív összefüggésben áll a kognitív teljesítményekkel, vagyis a tejet gyakrabban fogyasztók jobban emlékeztek az olvasott vagy látott információkra - mondta dr. Matos Lajos kardiológus, a kutatás ismertetője.

- Minden tényezőt egybevetve, a kutatás igazolta, hogy az agyi teljesítmény a tejfogyasztás mértékét követve, lineárisan nő: minél több tejet iszunk, annál jobb az agyunk teljesítőképessége. Az egészséges étrend részeként napi fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt - tette hozzá a szívgyógyász szakorvos.

Mindazonáltal nemcsak a tejfogyasztás mértéke, de a tej zsírtartalma is befolyásolta a kutatás eredményeit. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztók jobban teljesítettek a teszteken, mint a teljes tejet kedvelők.

A hosszú távú hozadék

Az eddigi tanulmányoknak nem sikerült feltárniuk, hogyan befolyásolja a tej a kognitív funkciókat - mindazonáltal azért is érdemes adnod a gyereknek, mert ily módon hosszú távon megalapozhatod az egészségét. A tej - rendszeres fogyasztás esetén - csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a kettes típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere-betegség esélyét. A tanulmány szerzői szerint tehát, ha valaki sok tejet iszik, jó eséllyel megelőzheti a fenti betegségeket - melyek egyébként vélhetően nagymértékben befolyásolhatják az agyi képességeket is.

A tejfogyasztók nem csak okosabbak

A rangos Maine Egyetem felmérése azt is rögzítette, hogy a tejtermékeket naponta fogyasztók körében magasabb volt az elvégzett iskolai évek száma, és kevesebbet dohányoztak.

A kevésbé lelkes tejfogyasztóknál nagyobb mértékben jegyeztek fel depressziót, alacsony folsavszintet, valamint jóval gyakoribb szívproblémát és szívritmuszavart. A kutatásból az is kiderült, hogy érdekes módon ők gyakrabban isznak alkoholt, zsírt és édességet és ritkábban zöldségeket.

Forrás: Premier Kommunikációs Iroda

Ezt is szeretjük