4 betegség, ami súlyos elhízáshoz vezethet
Mitől dundi a gyereked?
Ha az egészséges étrend és a diéta sem segít, lehet, hogy a kicsi valamilyen betegség miatt túlsúlyos.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden szülő azt akarja, hogy gyermeke megfelelően fejlődjön, és a legtöbben tisztában vannak az egészséges táplálékok fontos szerepével is. Előfordul azonban, hogy minden igyekezeted ellenére jobban gyarapszik a kicsi súlya, mint az az életkora alapján ajánlott lenne: ez esetben nem árt arra is gondolnod, hogy valamilyen betegség miatt kövér a csemetéd.

Hasonló körülmények között nem elég, ha a kilók ellen küzdötök, de a háttérben meghúzódó okokat is kezelni kell. Tudd meg, milyen betegségek vezethetnek gyermekkori elhízáshoz!

Hormonális problémák

A gyermekkori elhízás nem mindig a családi étkezési szokásokon és a kicsi torkosságán múlik. Előfordulhat, hogy a gyerek genetikai okok vagy bizonyos hormonális betegségek miatt túlsúlyos: különösen akkor gondolj erre a lehetőségre is, ha alacsonyabb a kortársainál. Bár fiatal korban ez ritkán fordul elő, annál fontosabb, hogy, ha azt látod, hogy csemetéd nem eszik többet a kelleténél, mégis szaladnak fel rá a kilók, vidd orvoshoz.

Cukorbetegség

A csökkent cukortolerancia szintén vezethet fokozott súlygyarapodáshoz. A probléma örökletes anyagcserezavarként jelentkezhet, de a diabétesz előjele is lehet. Ebben az esetben a szervezetben kevesebb inzulin szabadul fel a szükségesnél, így, bár a cukor egy része még eljut a sejtekhez, sok a véráramba kerül. Az elhízás nem az egyes, vagyis a fiatalkori, hanem a kettes típusú, vagyis az öregségi cukorbetegségre utal, ami elnevezése ellenére nem csak idősebb embereknél fordulhat elő. A gyermekkori diabétesz esetében annak ellenére, hogy a kicsi sokat eszik, nincs inzulin, ami beépítse a sejtekbe a cukrot, így azok a szervezet tartalékait élik fel, ami nagymértékű súlyveszteséghez vezethet.

A kettes típusú betegség esetében azonban nem veszi igénybe a szervezete saját tartalékait, a sejtek mégis éheznek a megfelelő mennyiségű energia hiányában, így a gyerek többet eszik, mint amennyire szüksége lenne. Ne gondold tehát, hogy a gyerekek esetében csak a fiatalkori diabétesz fordul elő, ugyanis egyre több túlsúllyal szenvedő kisgyerekről derül ki, hogy cukorbeteg.

Hiperinzulinémia

Ha a szervezet túl sok inzulint termel, az szintén vezethet állandó éhségérzethez, elhízáshoz és ezzel együtt magas vérnyomáshoz is. Fontos tehát, hogy ne csak esztétikai szempontból ügyelj a gyerek súlyára, de vedd figyelembe azt is, hogy a plusz kilók később is számos betegség kialakulásához vezethetnek. A hiperinzulinémia esetén fontos, hogy naponta többször, de csak keveset egyen a kicsi, emellett pedig az is elengedhetetlen, hogy édességek helyett inkább rostban gazdag, egészséges ételeket fogyasszon.

Depresszió

A magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerekhez gyakran a szorongástól, stressztől vagy depressziótól szenvedő gyerekek és kiskamaszok menekülnek. Ezek a táplálékok átmenetileg emelik a vércukorszintet, így javítják a közérzetet. Az édességek fogyasztása után kialakuló jobb hangulatot azonban gyakran követi feltűnő levertség, és újra kezdődik az édességek utáni sóvárgás.

A csokoládé is csak rövid ideig tartó elégedettséget okoz: teobromintartalmának köszönhetően egy időre megemeli az agyban a szerotonin és az endorfin szintjét, később azonban ezek visszaállnak az eredeti szintre.

Ha úgy érzed, gyermeked hangulatjavítóként alkalmazza a hizlaló ételeket, próbálj utánajárni, vajon mi állhat az állandó rosszkedv hátterében. Amennyiben depresszióra gyanakszol, feltétlenül kérd szakember segítségét, hiszen a kicsi egyedül nem tud megbirkózni a problémájával.

Amiért te felelsz

Rajtad is múlik, hogy a gyerek mennyit és mit eszik. Természetesen mindenki szívesen kedveskedik egy kis édességgel a csemetéjének, ha azonban a helyes viselkedést rendszerint csokival jutalmazod, azzal többet ártasz, mint használsz.

A gyerek ugyanis a sikert az édességgel köti majd össze, és a későbbiekben önmagát jutalmazza hasonló finomságokkal, de a rossz kedvét is édességgel igyekszik majd elűzni, hiszen az arra a megnyugtató érzésre emlékezteti, amikor valamit jól csinált, és a szülei elégedettek voltak vele.

Cikkünk az Útmutató az egészséges élethez című könyv segítségével készült.

Ezt is szeretjük