Megakadályozza a túlevést, és fogyaszt: 4 dolog, ami becsapja az agyad
Többet nem eszed magadat pukkadásig, ha ezekre az apróságokra figyelsz.

tuleves
Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Méregtelenítő arcradír zöld teával: mindent kiseper a pórusokból, és nem szárítja a bőrt »

5 éves gyerekek bányásszák a szemfestékek alapanyagát: csúf igazság a kozmetikai iparról »

Így viselik a párizsi nők idén a feketét: sikkes és egyáltalán nem gyászos »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A bőség és az ízek szeretete gyakran sarkallja arra az embereket, hogy többet egyenek, mint amennyire valójában szükségük van. A fogyókúra azonban szinte lehetetlen, ha addig nem állsz fel az asztaltól, míg nem feszít a gyomrod, vagy, ha akkor sem tudod abbahagyni a nassolást, amikor már nem is vagy éhes.

A túlevés általában rossz táplálkozási szokásokra vezethető vissza, ebben azonban csak az egyik faktor, hogy mivel pakolod meg a tányért. Amikor az elfogyasztott étel mennyiségéről van szó, több tényező is közrejátszik.

Túlevés ellen

Az adagkontroll elsajátításának fontos része a túlevésre sarkalló beidegződések elhagyása, de az is, hogy a megfelelő ételmennyiség bevitelét támogató új szokásokat alakíts ki.

tuleves1

A következő négy dolog apróságnak tűnhet, a kutatások tanúsága szerint azonban sokat segítenek abban, hogy az agyad a kisebb mennyiséget is bőségesen elégként érzékelje, és ne edd magad túl.

  • Főzz otthon! Egy, a Public Health Nutritionben megjelent, 18 ezer ember körében végzett kutatás szerint ugyanis ez sokkal többet számít, mint az, miféle éttermet választasz. A tudósok szerint ugyanis, akik nem házi ételt ettek, átlagosan 200 kalóriával többet vittek be a nagy éttermi adagoknak köszönhetően, függetlenül attól, hogy egy gyorsbüfében, egy előkelő helyen vagy egy diétás ételeket kínáló étteremben ettek. Ezzel szemben, ha magad készíted az ételeidet, megválogathatod az alapanyagokat, és kimérheted a mennyiségeket, ami segít tudatosabbá tenni az étkezéseidet, illetve elkerülni a mértéktelen fogyasztást.
  • Nézd meg, mennyit szedsz a tányérra! Egy átlagos felnőtt ugyanis 92%-ban megeszi azt, amit kiporciózott magának, derült ki az International Journal of Obesity-ben publikált egyik tanulmányból. Amennyiben tudatosan igyekszel csökkenteni az adagokat, mindig szedj először kicsit kevesebbet. Nem gond, ha ezt egy szerényebb második tányér követi, hiszen a kutatás szerint átlagosan még így is nagyon valószínű, hogy kevesebbet fogsz enni, mint akkor, ha egy jól púpozott tányérral indítasz.
  • A nassolást is kezdd kis adagokkal. Amikor a délután közepén megkívánsz valami finomat, először csak egy egészen keveset vegyél. A Food, Quality and Preference hasábjain publikált tanulmány két csoportot hasonlít össze. Az egyik tagjai nagyobb, a másik kisebb adag nassolnivalót kaptak. 15 perc elteltével a két csoport körülbelül azonos mértékben érezte magát jóllakottnak, noha a résztvevők fele 77%-kal több kalóriát vitt be.
  • Ne akarj mindent megkóstolni egyszerre. Katherine Tallmadge, táplálkozástudós szerint azok az emberek, akiknek többféle étel volt a tányérján, jóval többet ettek. Ez a tudósok szerint annak köszönhető, hogy míg egy étel esetén az agy eleinte élvezetet lel az evésben, ez a jóllakottsággal fokozatosan csökken. Ezzel szemben, amikor össze-vissza kóstolgatsz, folyamatosan új ingerek érkeznek, ezért könnyebben fogy el nagyobb adag. Ezt csak akkor ne vedd figyelembe, amikor zöldségeket szedsz a tányérodra, ezek bőséges fogyasztása ugyanis a fogyást támogatja.

A hasznos apróságokon kívül természetesen akad néhány más szabály is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az étvágy alakulását a nap folyamán a vércukorszint változásai határozzák meg. Amikor éhes vagy, a vércukorszint alacsony, ha viszont eszel, akkor a felszívódó tápanyagok megemelik. Ha a vércukorszint nagyon leesik, könnyebben előfordul, hogy túleszed magad. Ez részben rendszeres, napi többszöri étkezéssel előzhető meg. Az étkezések megfelelő számáról és időzítéséről a diéta során itt olvashatsz. Egy másik fontos tényező a megfelelő táplálékok kiválasztása, ugyanis vannak olyan ételek, melyek kisebb mértékben, de hosszabb ideig képesek megemelni a vércukorszintet, emiatt jobban laktatnak. Tudj meg róluk többet itt!

Mi legyen a kamrában?

Az étrend betartására nagyon nehéz odafigyelni, ha folyamatosan ételekkel veszed körül magadat, melyek a diéta megszegésére csábítanak. Mutatjuk, milyen alapanyagokat tarts inkább a spejzban a hizlaló nassok helyett!

Ezt is szeretjük