Rugalmassá teszi a bőrt, elveszi az éhséget: 8 természetes kollagénforrás

Az idő előrehaladtával pótolni kell a szervezetben a kollagénszintet.

Kollagénben gazdag ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kollagén egy fehérje, ami megtalálható a csontokban, a kötőszövetekben, az izmokban, inakban és a bőrben egyaránt. Egyik legfontosabb szerepe hogy "egyben tartsa a testet", erősíti a csontokat és az ízületeket, feszessé és rugalmassá teszi a bőrt, illetve az inakat. Termelődése az életkor előrehaladtával azonban csökken a szervezetben, így mindenképp fontos külsőleg pótolni azt. 

A kollagén nem csak a bőr elasztikusságának megtartásában vesz részt: kutatások bizonyították, hogy a kollagénben gazdag ételek segítenek az elhízás leküzdésében is: 10 túlsúlyos és 12 normál testalkatú embernél végzett kutatás kimutatta, hogy a zselatintól, vagyis kollagéntől, 40%-kal lassabban éheztek meg, mintha más fehérjéket fogyasztottak volna. Teltségérzetük miatt kevesebb kalóriát juttattak a szervezetükbe, ez pedig beindította a fogyást - írja a Psychology Today. Erre a fehérjére az izomzat erősen tartásához is szükség van.

Természetes kollagénforrások

A megfelelő tápanyagok és vitaminok fogyasztásával serkenthető a kollagén termelődése a szervezetben. Mutatjuk, mi kerüljön gyakrabban a tányérodra!

A kollagént tartalmazó csontokból és ízületekből készült alaplevekkel remekül lehet pótolni. A főzés során a kollagén zselatinná alakul át, úgy épül be. A benne található glutamin egy fontos aminosav, ami támogatja a belek munkáját, és segíti az izomnövekedést.
A tojás, főleg a fehérjerésze önmagában is tartalmaz kollagént. Nem véletlen, hogy izomépítéshez ez az egyik legnépszerűbb étel.
A sertés- és a szarvasmarha-zselatint az állatok csontjaiból, illetve a bőrükből állítják elő. Bár a zselatin legegészségesebb forrása a házilag készült csontleves, por formájában is kapható.
Fotó: 13-Smile / Getty Images Hungary
A kocsonyát alkotó zselatin tulajdonképpen maga a kollagén, így ezt a finomságot is érdemes felvenni a listára.
A tengeri herkentyűk és halak is tartalmaznak kollagént, de készül belőle por is, ez a változat fehérjeturmixokba, reggeli zabkásába vagy levesekbe keverve is ehető. A halak ropogós bőrét mindenképpen érdemes elfogyasztani.
Az alacsony fehérje- és C-vitamin-fogyasztásnak köszönhetően a szervezet nem tud kollagént termelni, emiatt érdemes zsírosabb húsokat is fogyasztani. A bőr és a rezgős részek nem csak finomak, de tele vannak kollagénnel is.
Az avokádó tele van hasznos zsírokkal és E-vitaminnal, ami fontos a kollagéntermeléshez. Étvágycsökkentő hatása ismert, és biztosítja a jóllakottság érzését.
A C-vitamin segíti a szervezet saját kollagéntermelését, sőt, elengedhetetlen hozzá.
A bogyós gyümölcsök, úgymint az áfonya, az eper vagy a málna remek antioxidánsforrások, amelyek meggátolják a kollagénsejtek lebontását.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary
A kollagénhez por, tabletta és egyéb táplálékkiegészítők formájában is hozzá lehet jutni.
Fotó: Luis Echeverri Urrea / Getty Images Hungary

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük