Így égeti a test a kalóriákat alvás közben: kiderült az is, melyik a legegészségesebb alvópóz
Alvás közben is égeti a szervezet a kalóriákat, de bizonyos alvópózok támogatják az egészséget és a fogyást is.

GettyImages-1085793316
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezet nyugalmi állapotban, tehát többek között alvás közben is éget kalóriákat, még úgy is, hogy a test teljesen mozdulatlan marad az éjszaka folyamán.

A szervezetben éjjel-nappal zajlódnak megállás nélkül különböző, az életben maradáshoz fontos folyamatok, ahogy az agy is folyamatosan működik, és energiát emészt fel.

Kalóriaégetés alvás közben

Szakértők szerint általánosságban nézve 50 kalóriát éget el a szervezet egy óra alatt, de az nagyban függ az anyagcserétől, a kortól és a nemtől is. 

GettyImages-1056271670

Ez a nyugalmi kalóriaégetés, amit a lélegzéshez, a vérkeringéshez, a testhőszabályozáshoz, a regenerálódáshoz használ fel a test, ebből az agyi funkciók a kalóriák 20%-át teszik ki. Ezért történik, hogy alvás közben csökken a testhőmérséklet, lelassul a légzés és vele együtt az anyagcsere is. Általában 15%-kal kevesebb kalóriát éget el az ember alvás közben, mint amennyit nyugalmi állapotban, de jó viszonyítási alapként szolgálhat.

Az alapanyagcserét, azaz a BMR-t a Mifflin-St. Jeor-képlet segítségével számolhatod ki, ez a következő:

((Testsúly x 10 + magasság x 6,25) - életkor x 5) - 161 = napi kalóriaszükséglet

Tehát egy 70 kilogramm testtömegű, 170 centiméter magas, közepesen aktív életét élő 35 éves nőnek megközelítőleg 2000 kalóriára van szüksége ahhoz, ha szeretné megtartani a súlyát. Ha fogyna, akkor csökkentenie kell a bevitt kalóriamennyiséget és növelni a mozgással töltött órák számát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Nem mindegyik alvási ciklus alatt zajlik ugyanannyi kalóriaégetés, a legtöbb energiát a REM-fázisban használja fel a szervezet. Ekkor a szívverés is felgyorsul, és olyannyira élénk az agyi aktivitás, mint éber állapotban. A magas agyi aktivitás több glükóz felhasználását igényli, és még az anyagcsere is felgyorsul. 

Ahhoz, hogy megnöveld az alvás alatti kalóriaégetés mértékét, az első és legfontosabb lépés a megfelelő étkezés, a második a rendszeres edzés, a harmadik pillér pedig a pihentető alvás. Annak ellenére, hogy ébrenlétkor több kalóriát éget el a szervezet, hogyha valaki hosszú távon nem alszik, akkor az elhízáshoz vezet, mert olyan hormonok termelődése indul be, ami szénhidrátéhséget okoz. A megfelelő alvás kulcselemei a hálószoba hőmérséklete, ami 18 fok, és az elegendő sötétítés. 

GettyImages-507972020 (1)

De az alvási póz is sokat számít. Szakértők szerint a legjobb az oldalfekvés, méghozzá a bal oldalon a legegészségesebb. Ez a póz nem gátolja a vérkeringést, és az anyagcsere működése is akadálytalanul tud lezajlódni az est folyamán. Úgy lehet még hatékonyabbá tenni, hogyha egy párnát helyezel a lábaid közé, így még a gerincedet is tehermentesíted.

8 vacsora 400 kalória alatt

A jól megválasztott alapanyagokból készült vacsorák után reggelig nem fogsz megéhezni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük