Ha ez a baktérium van túlsúlyban a bélben, könnyebben jönnek fel a kilók: így változtathatsz rajta
A bélbaktériumok egyensúlya komoly befolyással van az ember súlyára.

belbakteriumok-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem véletlenül nevezik a gyomrot és a bélrendszert a második agynak, ugyanis, ami itt történik, az a teljes test minden folyamatára hatással van. A belekben élő nagyjából ötszázféle baktériumfaj például azt is befolyásolja, hogy az ember hízékony-e, vagy sem. De nem mind az ötszáz, mindössze kettő.

A Cornell Egyetem egereken végzett kutatása azt találta, hogy a tesztpéldányok súlya akár 15%-kal is megnőhetett attól, hogy megváltoztatták két baktérium egyensúlyát. És a változás nemcsak a súlyukat érintette, emelkedett az alanyoknál a szívbetegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata is. Ez a hatás nagyon hasonló lehet az embereknél is. Sőt, a túlsúlyos emberek bélrendszeréből vett mintát az egészséges súlyú egerek bélrendszerébe juttatva a kutatók azt látták, hogy a megváltozott egyensúly elhízást indított be a rágcsálóknál.

Hogy okozhatnak a baktériumok hízást?

A bélrendszerben található baktériumok 99%-a oxigén nélkül is életképes, vagyis anaerob. Ez azért fontos, mert a hasznos baktériumokat tartalmazó ételek, mint amilyen a joghurt vagy a savanyú káposzta, csak olyan baktériumokat juttatnak a szervezetbe, melyeknek oxigénre van szükségük az életben maradáshoz, így ezeknek valamivel kevesebb hatásuk van az egész bélrendszer egyensúlyára.

belbakteriumok

Az anaerob baktériumok tömegéből kiemelkednek a bacteroidetes-ek és a firmicutes-ek. Ezek vannak a legnagyobb hatással az elhízásra. A kutatások szerint minél több bacteroidetes van az ember szervezetében, annál nagyobb valószínűséggel vékony, és minél több firmicutes, annál nagyobb esélye van az elhízásra. Ez a két baktérium azért felelős a súlyért, mert ők vezénylik, mennyi zsír szívódik fel a szervezetünkben.

A baktériumegyensúly felborulásáért azonban nemcsak az egészségtelen táplálkozás felelős, hanem külső hatások is. A kézfertőtlenítők és antibakteriális szappanok például, bár kétségkívül fontosak a betegségek megelőzésében, a hasznos baktériumokkal ugyanúgy végeznek, mint a kártékonyakkal. A környezetszennyezés is mérgező a jó baktériumok számára.

A másik meglepő dolog, ami felboríthatja a baktériumok egyensúlyát, a stressz, ettől ugyanis stresszhormonok szabadulnak fel, melyeknek köszönhetően csökken az étel megemésztéséhez és a bakteriális egyensúly megőrzéséhez szükséges vérellátás. És nemcsak a stressz árt az emésztésnek, a rossz emésztés is stresszt okoz, így tehát ez egy önerősítő folyamat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit lehet tenni, hogy helyreálljon az egyensúly?

Bár a stresszt elkerülni nehéz, a probiotikus ételek pedig ezen a kifejezett problémán nem segítenek sokat, azért az ember nincsen egészen eszköz nélkül, ha helyre szeretné állítani ennek a két baktériumnak az egyensúlyát a szervezetben.

A legfontosabb, hogy oda kell figyelni, mit és mennyit eszik. Érdemes előnyben részesíteni a magas rosttartalmú ételeket, és kerülni a zsírokat, mert, ha nagy mennyiségű zsír felszívódásáról kell gondoskodni, akkor több firmicutes kell a szervezetbe. Érdemes kerülni a cukrot és a finomított szénhidrátokat is, mert ezekre van szüksége a firmicutes-eknek a szaporodáshoz. Emellett érdemes növelni a babfogyasztást, mert a bacteroidetes-eknek ez segít a legtöbbet a sokasodásban. Ezenkívül nagyon fontos a pontos napirend és a kielégítő alvás. 

Pre- és probiotikus ételek

A prebiotikus ételek táplálják a hasznos bélbaktériumokat, a probiotikusak pedig hasznos baktériumokat juttatnak a belekbe: ezek az ételek ajánlottak, ha nemcsak a firmicutes-ek és a bacteroidetes-ek egyensúlyára szeretnél koncentrálni, hanem helyreállítanád az egész bélflórádat.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük