A koleszterinszint és a diéta legnagyobb rejtett ellensége: amit a hidrogénezett növényi olajról tudnod kell
Komolyan károsíthatja az egészséget, ha az ember túl sokat eszik a hidrogénezett növényi olajból.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- „Napi 1 szexből 8 havonta 1 lett” - Házaspárok vallomása a szexmentes kapcsolatról
A hidrogénezett növényi olaj a feldolgozott élelmiszerek gyakori alapanyaga. Sok gyártó alkalmazza, mert az előállítása olcsó, és megnöveli az ételek eltarthatóságát. Pedig számos komoly mellékhatása lehet, amelyről sokkal kevesebb szó esik.
A hidrogénezett növényi olajat olyan étkezési olajokból állítják elő, mint amilyen a napraforgó- vagy az olívaolaj. Ezek az olajok szobahőmérsékleten folyékonyak, ezért hidrogénezéssel teszik szilárddá őket, a hidrogénmolekuláknak köszönhetően pedig megváltozik az olaj textúrája és eltarthatósága.
Miért ártalmas a hidrogénezett növényi olaj?
A hidrogénezett növényi olajjal nem az a baj, hogy szintetikus, hanem hogy a hidrogénezés transzzsírokat alkot belőle, ezek olyan telítetlen zsírok, melyek károsak lehetnek az egészségre. Ezek miatt köthető a hidrogénezett növényi olaj is össze számos komoly egészségügyi problémával.

Egyes kutatások szerint például a hidrogénezett növényi olaj káros hatással van a vércukorszintre. Egy 16 éven átívelő kutatás, melynek során 85 ezer nő étkezési szokásait követték figyelemmel, azt találta, hogy azok, akik nagy mennyiségű transzzsírt fogyasztottak, később sokkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, a transzzsírok összefüggésbe hozhatóak az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatával is.
Nemcsak a vércukorszintet befolyásolhatják a hidrogénezés mellékhatásaként létrejövő transzzsírok, hanem gyulladást is kelthetnek a szervezetben, a hosszú időn át fennálló gyulladás pedig hozzájárulhat a szívbetegség, cukorbetegség és a rák kialakulásához. Egy 730 nő részvételével zajlott kutatás például azt találta, hogy azok szervezetében, akik a legtöbb transzzsírt fogyasztották, a gyulladás szintje akár 73%-kal is magasabb lehetett azokhoz képest, akik a legkevesebbet.
A transzsírok a szív egészségét is veszélyeztetik, mert növelik a szervezetben a káros (LDL) koleszterin szintjét, miközben csökkentik a HDL-koleszterin-mennyiséget, amely viszont jótékony hatású lenne. Más kutatások összekötik a hidrogénezett növényi olajok fogyasztását a megnövekedett stroke-kockázattal is.
Manapság egyre több országban tiltják vagy korlátozzák már a hidrogénezett növényi olajok felhasználását. 2021-től például az Európai Unióban is 2% alatt kell majd tartani az ételekben a mennyiségét. Addig is azonban érdemes odafigyelni a címkékre. Hidrogénezett növényi olajok leggyakrabban feldolgozott vagy ultrafeldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő. Ilyenek a teljesség igénye nélkül: a sütni való fagyasztott élelmiszer, a zacskózott pékáru, a kávékrémpor, a sós kekszek, a mikrós popcorn, a chips és más csomagolt nassolnivalók.
Rejtett sóforrások az ételekben
A fogyókúrát nem csak a transzzsírok szabotálhatják, a túlzott sófogyasztás is rossz hatással lehet rá, mert vízvisszatartást okoz, amely miatt úgy látszik, mintha nem mozdulna a mérleg. Só rengeteg olyan ételben bújik meg, amiről az ember nem is gondolná. Ezeket szedtük össze.
A képek forrása: Getty Images
OLVASD EL EZT IS!

- fogyókúra
- szénhidrát