A koleszterinszint és a diéta legnagyobb rejtett ellensége: amit a hidrogénezett növényi olajról tudnod kell
Komolyan károsíthatja az egészséget, ha az ember túl sokat eszik a hidrogénezett növényi olajból.

transzzsir-hidrogenezett-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hidrogénezett növényi olaj a feldolgozott élelmiszerek gyakori alapanyaga. Sok gyártó alkalmazza, mert az előállítása olcsó, és megnöveli az ételek eltarthatóságát. Pedig számos komoly mellékhatása lehet, amelyről sokkal kevesebb szó esik.

A hidrogénezett növényi olajat olyan étkezési olajokból állítják elő, mint amilyen a napraforgó- vagy az olívaolaj. Ezek az olajok szobahőmérsékleten folyékonyak, ezért hidrogénezéssel teszik szilárddá őket, a hidrogénmolekuláknak köszönhetően pedig megváltozik az olaj textúrája és eltarthatósága. 

Miért ártalmas a hidrogénezett növényi olaj?

A hidrogénezett növényi olajjal nem az a baj, hogy szintetikus, hanem hogy a hidrogénezés transzzsírokat alkot belőle, ezek olyan telítetlen zsírok, melyek károsak lehetnek az egészségre. Ezek miatt köthető a hidrogénezett növényi olaj is össze számos komoly egészségügyi problémával.

transzzsir-hidrogenezett

Egyes kutatások szerint például a hidrogénezett növényi olaj káros hatással van a vércukorszintre. Egy 16 éven átívelő kutatás, melynek során 85 ezer nő étkezési szokásait követték figyelemmel, azt találta, hogy azok, akik nagy mennyiségű transzzsírt fogyasztottak, később sokkal nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek, a transzzsírok összefüggésbe hozhatóak az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatával is. 

Nemcsak a vércukorszintet befolyásolhatják a hidrogénezés mellékhatásaként létrejövő transzzsírok, hanem gyulladást is kelthetnek a szervezetben, a hosszú időn át fennálló gyulladás pedig hozzájárulhat a szívbetegség, cukorbetegség és a rák kialakulásához. Egy 730 nő részvételével zajlott kutatás például azt találta, hogy azok szervezetében, akik a legtöbb transzzsírt fogyasztották, a gyulladás szintje akár 73%-kal is magasabb lehetett azokhoz képest, akik a legkevesebbet.

A transzsírok a szív egészségét is veszélyeztetik, mert növelik a szervezetben a káros (LDL) koleszterin szintjét, miközben csökkentik a HDL-koleszterin-mennyiséget, amely viszont jótékony hatású lenne. Más kutatások összekötik a hidrogénezett növényi olajok fogyasztását a megnövekedett stroke-kockázattal is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Manapság egyre több országban tiltják vagy korlátozzák már a hidrogénezett növényi olajok felhasználását. 2021-től például az Európai Unióban is 2% alatt kell majd tartani az ételekben a mennyiségét. Addig is azonban érdemes odafigyelni a címkékre. Hidrogénezett növényi olajok leggyakrabban feldolgozott vagy ultrafeldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő. Ilyenek a teljesség igénye nélkül: a sütni való fagyasztott élelmiszer, a zacskózott pékáru, a kávékrémpor, a sós kekszek, a mikrós popcorn, a chips és más csomagolt nassolnivalók.

Rejtett sóforrások az ételekben

A fogyókúrát nem csak a transzzsírok szabotálhatják, a túlzott sófogyasztás is rossz hatással lehet rá, mert vízvisszatartást okoz, amely miatt úgy látszik, mintha nem mozdulna a mérleg. Só rengeteg olyan ételben bújik meg, amiről az ember nem is gondolná. Ezeket szedtük össze.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük