9 alattomos sóforrás, ami puffadást okozhat: ezekkel helyettesítheted őket
A sófogyasztás mértékkel jót tesz a szervezetnek, túl nagy mennyiségben azonban nem csak a diéta sikerességét veszélyezteti.

Megmenti a napot a Huawei nőknek fejlesztett okosórája (x)
Az otthonodnak is jár a tündöklés - Így ragyoghat vegyszermentesen a lakás (x)
Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények - Kalandozás a közel-keleti gasztronómia világában (x)
Olcsóbb szoftverek a Black Friday után: az Office is jó áron kapható (x)
Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)

India aranya a ghí: így használd a szépségápolásban »
15 perc intenzív Tabata-edzés: gyorsabban olvasztja a zsírt, mint a futás »
Így nem keni el a sminked a garbó, amikor magadra húzod: egyszerű öltözködési trükkök a modelltől »
retikül.hu
A te BMI-d:
Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!
A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.
Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!
Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!
Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!
Az egészségügyi hatóságok minden évben új felhívásokat közölnek a sóbevitel csökkentésére, hiszen manapság köztudott, hogy túlzott mértékű fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel.
Az infarktusok, agyvérzések száma világszinten kiemelkedő, hátterükben pedig az esetek mintegy felében a szívproblémákból eredő magas vérnyomás áll. Mindennek ellenére, aki hozzászokott, hogy az ételeket jól megsózza adott esetben még ízlelés előtt is, annak nagyon nehéz lemondania róla.
Sós ételek hatása a diétában
Kevesen tudják, de az elfogyasztott sómennyiség közel 80%-a feldolgozott élelmiszerekből, azaz félkész és készételekből származik. A fogyni vágyóknak az egészségtudatos, diétás étrend kialakításához legjobb teljesen elhagyni ezeket, de legalábbis vásárlás előtt tüzetesen megnézni a címkéket: a legtöbb alapanyag tápanyagtartalmánál feltüntetik a nátrium mennyiségét. Korábbi cikkünkben bővebben írtunk a napi ajánlott nátrium-bevitelről.
Korlátozni a só fogyasztását nem lehetetlen, a lényeg a fokozatos csökkentésben rejlik. Érdemes felfedezni például a zöldségek természetes ízét, de az is jó tipp, ha az ételeket különböző zöldfűszerekkel párosítják, így a só mennyiségét csökkentve is ízletesek lesznek a fogások. A vasfű íze például kísértetiesen hasonlít a só ízéhez. Az alábbiakban pedig olyan alternatívákat mutatunk, melyek helyettesíthetik a hizlaló, rejtett sótartalmú ételeket.
Képek forrása: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!

- fogyókúra
- fogyasztó praktikák