9 alattomos sóforrás, ami puffadást okozhat: ezekkel helyettesítheted őket
A sófogyasztás mértékkel jót tesz a szervezetnek, túl nagy mennyiségben azonban nem csak a diéta sikerességét veszélyezteti.

ketchup
Ez is érdekelhet

Megmenti a napot a Huawei nőknek fejlesztett okosórája (x)

Az otthonodnak is jár a tündöklés - Így ragyoghat vegyszermentesen a lakás (x)

Ez egy kritikus pillanat (x)

Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények - Kalandozás a közel-keleti gasztronómia világában (x)

Olcsóbb szoftverek a Black Friday után: az Office is jó áron kapható (x)

Füst és égés nélkül (x)

Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)

beauty and style

India aranya a ghí: így használd a szépségápolásban »

15 perc intenzív Tabata-edzés: gyorsabban olvasztja a zsírt, mint a futás »

Így nem keni el a sminked a garbó, amikor magadra húzod: egyszerű öltözködési trükkök a modelltől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az egészségügyi hatóságok minden évben új felhívásokat közölnek a sóbevitel csökkentésére, hiszen manapság köztudott, hogy túlzott mértékű fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel.

Az infarktusok, agyvérzések száma világszinten kiemelkedő, hátterükben pedig az esetek mintegy felében a szívproblémákból eredő magas vérnyomás áll. Mindennek ellenére, aki hozzászokott, hogy az ételeket jól megsózza adott esetben még ízlelés előtt is, annak nagyon nehéz lemondania róla. 

Sós ételek hatása a diétában

Kevesen tudják, de az elfogyasztott sómennyiség közel 80%-a feldolgozott élelmiszerekből, azaz félkész és készételekből származik. A fogyni vágyóknak az egészségtudatos, diétás étrend kialakításához legjobb teljesen elhagyni ezeket, de legalábbis vásárlás előtt tüzetesen megnézni a címkéket: a legtöbb alapanyag tápanyagtartalmánál feltüntetik a nátrium mennyiségét. Korábbi cikkünkben bővebben írtunk a napi ajánlott nátrium-bevitelről.

Korlátozni a só fogyasztását nem lehetetlen, a lényeg a fokozatos csökkentésben rejlik. Érdemes felfedezni például a zöldségek természetes ízét, de az is jó tipp, ha az ételeket különböző zöldfűszerekkel párosítják, így a só mennyiségét csökkentve is ízletesek lesznek a fogások. A vasfű íze például kísértetiesen hasonlít a só ízéhez. Az alábbiakban pedig olyan alternatívákat mutatunk, melyek helyettesíthetik a hizlaló, rejtett sótartalmú ételeket.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük