Csodamódszerként emlegetik, de a szakaszos böjt nem való mindenkinek - Mikor kell mást választani?

Kiknek nem ajánlott a szakaszos böjtölés, és miért?

szakaszos-bojtoles-koplalas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szakaszos böjt az egyik legnépszerűbb diétás irányzat, amelynek napjainkban már rengeteg válfaja van. A módszer arról szól, hogy bizonyos ideig nem juttatsz ételt a szervezetedbe. Ez az időszak lehet naponta 6 óra, 12 óra, de olyan változat is van, melyben a hét bizonyos napjain nem eszik a diétázó. Ugyan a kalóriamegvonás miatt a szakaszos böjt természetesen fogyaszt, azonban ez az étrend nem való mindenkinek.

Bár a legtöbb kutatás egyetért abban, hogy a szakaszos böjt nem káros, azt fontos megjegyeznünk, hogy ezek egy jó része állatkísérleteken alapul, vagy rövid távú hatást vizsgál, hiszen maga a módszer is új keletű. Egy 2017-es, a JAMA Internal Medicine-en publikált kutatás szerint például a 12 hónapos kísérlet résztvevői fogytak ugyan, a fogyás mértéke mégsem volt nagyobb, mint a kalóriaszámolással diétázó kontrollcsoport eredménye. Ami pedig különösen figyelmet keltő adat, hogy a szakaszos böjtölők 38%-a hagyta abba az étrendet, mielőtt véget ért volna a kísérlet. Ez azt mutatja, hogy a böjtöléshez komoly elszántság kell. És bár eredményeket hoz, és nem káros, sokan mégsem tudják tartani.

Kinek nem való a szakaszos böjtölés?

Azok az egyének, akik bármilyen étkezési rendellenességgel küzdenek vagy küzdöttek, inkább kerüljék a böjtölést - akár fogyókúrás céllal, akár egészséggel kapcsolatos okok miatt kezdenének neki. A szakaszos böjtölés ugyanis összefüggésbe hozható a bulimia nervosával. Azok, akik ebben az étkezési zavarban szenvednek, szívesen nyúlnak ehhez a diétához, és a diéta ronthatja a tüneteiket. Azok számára sem ajánlott a böjtölés, akiknek a családjában már előfordult étkezési zavar, perfekcionizmus, impulzivitás és hangulati instabilitás, ők ugyanis hajlamosak lehetnek az étkezési rendellenességekre.

ehseg-hasi-fajdalom

A böjtölés azt jelenti, hogy az ember nem eszik, tehát mindenképpen éhes lesz. A koplalástól megnövekedhet a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintje is, amely fokozott étvágyhoz vezethet. Ez pedig azzal járhat, hogy azokon a napokon, amikor a diétázó ehet, kompenzál. A túlevés könnyen falási rohamokba torkollhat az arra hajlamosaknál, és akár még hízásba is futhat a történet. 

A böjtölés során könnyebben válik dehidratálttá is az ember, ha ugyanis nem eszik, néha egyszerűen elfelejthet inni, ezért különösen oda kell figyelnie arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon. Ez a megfelelő mennyiség a böjtölés alatt legalább három liter, hiszen az ételből nem jut az ember extra folyadékhoz, tehát ezt is vízből kell fedeznie.

Ugyanazok a biokémiai folyamatok, amelyek a hangulatot irányítják, hatással vannak az étvágyra is, és az elfogyasztott tápanyagok olyan neurotranszmitterek tevékenységét befolyásolják, mint amilyen a dopamin vagy a szerotonin, melyek komoly szerepet játszanak a szorongás és a depresszió tüneteinek felbukkanásában. Ez azt jelenti, hogy ha nem eszel, az egészen biztosan nyomot fog hagyni a hangulatodon. Azonban azok számára, akik depresszióra, szorongásra hajlamosak, különösen veszélyes lehet ez az étrend.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szakaszos böjtölés elkezdése előtt mindenképpen fontos konzultálni a háziorvossal, mert az étkezések kihagyása és a kalóriák ilyen szigorú megvonása számos beteg ember számára lehet egyenesen veszélyes. A diabéteszben szenvedők például ilyenek. De a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők vagy a magas vérnyomással élők is számolhatnak kockázatokkal. Ugyanígy kerülendő a böjtölés mindenki számára, akinek ilyen vagy olyan okból konkrét kalóriaigénye van - például terhes vagy szoptat. A szakaszos böjt tehát önmagában nem veszélyes ugyan, de nagyon nagy akaraterőt kíván, és csak olyan embernek szabad nekivágnia, akinek egészséges viszonya van az ételekkel.

Így működik az intuitív étkezés

Az intuitív étkezés kifejezetten jó hatással lehet az emberek ételhez való viszonyára, ráadásul segíthet az étkezési zavarban szenvedők gyógyulásában is. Nem utolsósorban pedig fogyni is lehet vele. Mutatjuk, melyik az a 10 elv, amelyet követve elsajátíthatod a módszert.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük