Elhízás ellen: ez a természetes fehérjeforrás segít!
Hazai szakértők szerint
A halfogyasztás hatékony fegyver lehet a túlsúly elleni harcban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Emlékülés és szakmai konferencia keretében tárgyalja a Magyar Elhízástudományi Társaság az elhízással kapcsolatos legújabb eredményeket 2014. április 11-12-én pénteken és szombaton Budapesten.

A konferencia fő témája a hazai halfogyasztás népegészségügyi jelentősége.

Magyar Elhízástudományi Társaság kongresszusa

Halmy László - belgyógyászprofesszor, a magyar elhízástudomány kiemelkedő alakja - halálának első évfordulóján Budapesten tartja XXII. éves kongresszusát a Magyar Elhízástudományi Társaság Legyen újra halevő nap a péntek címmel.

A szimpózium elsődleges célja az elhízás jelenlegi terápiás lehetőségeinek áttekintése és összehasonlítása. Emellett az előadók kitekintést adnak a jövőbeli terápiás lehetőségekre, a nemzetközi klinikai és gyógyszerfejlesztési trendek áttekintésével és értékelésével - olvasható a társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hazánk kétharmada túlsúlyos vagy elhízott

A dokumentum felidézi Halmy László tudományos programját, amelyben a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Földön kétmilliárd elhízott és túlsúlyos ember él. Magyarországon a felnőtt korú lakosság 20%-át érinti az elhízás, további 47% pedig túlsúlyos. Ez a szám, ha nem is nagymértékben, de folyamatosan növekszik.

Egyszerűbb megelőzni az elhízást

A szakember megfogalmazta, hogy az emberi szervezet igyekszik a megszerzett testsúlyt megtartani, még átmeneti testsúlycsökkentés esetén is nyolc-tíz év múlva az esetek legalább 75%-a visszanyeri eredeti testsúlyát. A gyógyítás eredményeinek elismerése mellett ezért alapvető a megelőzés, amelyben a főszerepet a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosíthatja.

Halfogyasztással az elhízás ellen

Újabban a megelőzésben és a kezelésben a szakemberek a fehérjedús étkezés jelentőségét hangsúlyozzák, ebben a tüszőhormonnal és kémiai anyagokkal szennyezett tengeri halakkal szemben a magyarországi halak fogyasztásának nagyobb beviteli arányát tartják szükségesnek.

Hormonális okok a túlsúly mögött

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnéd tudni, milyen hormonális problémák húzódhatnak meg a súlyproblémák hátterében.

Jótékony omega-3 zsírsavak

A kongresszuson szóba kerül a többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega zsírsavak szerepéről az egészség megőrzésében. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása a táplálkozási palettán jelenleg rosszul reprezentált: a magyar lakosság évi egy-három kilogrammnyi halat fogyaszt, és ez nem jelent megfelelő forrást az omega-3 zsírsavak szempontjából. Ehhez társul még a hiányos növényi eredetű tápanyagfelvétel is.

A kongresszus további témái között a kísérletes és klinikai kutatások, a megelőzés és a kezelési lehetőségek egyaránt szerepelnek. Az elhízás és társbetegségeinek kialakulását, kezelését és megelőzésének lehetőségeit táplálkozástudományi, mozgásterápiai, pszichológiai és pszichiátriai megközelítésen át a speciális mozgásformák és technikák alkalmazásán keresztül a műtéti megoldásokig tárgyalják.

Ezt is szeretjük